Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 12 03

Septyni būdai taupyti elektrą neišvarant Kalėdų dvasios iš namų

Nenumaldomai artėjančios didžiosios metų šventės – laikas, kai namuose pakuojame dovanas, įžiebiame Kalėdų eglutę ir girliandas bei gaminame gausybę patiekalų šventiniam stalui. Tačiau visa tai ne tik kuria jaukumą namuose, bet ir ženkliai didina elektros energijos suvartojimą. Ką daryti, norint namuose išlaikyti kalėdinę dvasią, o sausį nesigriebti už galvos pamačius sąskaitą už elektrą?
Kalėdos
Kalėdinės girliandos interjere / 123rf.com nuotr.

Šia proga sudarėme patarimų septintuką, kurio laikantis jūsų šventės bus ne tik ryškios ir džiaugsmingos, bet ir energetiškai efektyvesnės.

1. Įžiebkite LED girliandas. Skaičiuojama, kad kalėdinės girliandos su LED lemputėmis sunaudoja apytiksliai 90 proc. mažiau elektros energijos nei įprastinių kaitrinių lempučių girliandos. Be to LED lemputės išspinduliuoja žymiai mažiau šilumos, todėl yra laikomos ir saugesnėmis.

2. Išjunkite pagrindines šviesas. Dažniausiai įvairios kalėdinės dekoracijos yra pakankamai ryškios ir puikiai apšviečia jomis papuoštą erdvę. Todėl, esant įjungtoms šventinio papuošimo šviesoms, patariame nejungti pagrindinio apšvietimo. Tai leis ne tik suvartoti mažiau elektros, bet ir sukurs dar jaukesnę ir šventiškesnę atmosferą.

Vida Press nuotr./Kalėdinės girliandos interjere
Vida Press nuotr./Kalėdinės girliandos interjere

3. Išvykę į svečius išjunkite elektroninius prietaisus. Kalėdos yra metas, kuomet pas šeimos narius, gimines ar draugus užsukame ne kelioms valandoms, o ilgesniam laikui. Todėl išvykdami iš namų įsitikinkite, kad elektrą naudojantys prietaisai, yra išjungti. Taip ne tik išvengsite bereikalingo energijos eikvojimo, bet ir sumažinsite galimo nelaimingo atsitikimo riziką prietaisams užsidegus

4. Gaminkite kuo daugiau patiekalų vienu metu. Planuojate savo valgiais nudžiuginti visą jums brangių žmonių ratą? Jeigu žadate gaminti ne vieną patiekalą, energiją sutaupyti galite juos ruošdami vienu metu – juk norint įkaitinti orkaitę tiek gaminant vieną, tiek keletą patiekalų reikalingas toks pats energijos kiekis.

Taupydami energiją kiekvienas galime prisidėti prie aplinkos tausojimo ir efektyvesnio namų biudžeto valdymo.

5. Puodus uždenkite dangčiais. Net jeigu visų patiekalų ir nepavyksta ruošti vienu metu, tuomet gamindami pasistenkite nepamiršti kito energiją taupančio patarimo – puodus visada uždengti. Vanduo greičiau užverda uždengtame inde, tad ne tik pagaminsite greičiau, bet ir sutaupysite elektros energijos ar dujų.

123RF.com nuotr./Antiena
123RF.com nuotr./Antiena

6. Nepalikite elektroninių prietaisų budėjimo režime (angl. standby). Nešiojami kompiuteriai ir televizoriai tikrai ne visada naudojami pilnu režimu, tačiau juose baigus groti mėgstamai dainai ar pasibaigus fone leistam filmui dažnai juos tingime išjungti. Nedarykite šios klaidos ir nepalikite elektroninių prietaisų budėjimo režime. Atsikėlę nuo šventinio stalo ir juos išjungę prisidėsite prie mažesnių išlaidų elektrai.

7. Dovanokite mažiau energijos eikvojančius prietaisus. Jeigu per šventes artimiesiems nusprendėte dovanoti jų trokštamus elektronikos prietaisus, prieš juos pirkdami įsitikinkite, kad jie turėtų kuo aukštesnę energetinę klasę. Taip prisidėsite prie žymiai mažesnių jų energijos sąskaitų ir gamtos saugojimo.

Nepamirškite – taupydami energiją kiekvienas galime prisidėti prie aplinkos tausojimo ir efektyvesnio namų biudžeto valdymo.

Norėdami daugiau sužinoti apie energijos taupymo priemones, apsilankykite bendrovės „Ignitis“ energijos taupymo kampanijos „Ignitis detektyvai“ paskyroje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius