Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 09 21

Sergančių koronavirusu daugėja, bet keliautojai NVSC duomenis teikia nenoriai: pasitaiko ir įžeidimų

Lietuvoje suminis koronaviruso atvejų skaičius auga nuo liepos mėnesio, tačiau ne visi keliautojai į viruso prevenciją žiūri atsakingai. Nors atvykstant į šalį būtina užpildyti specialią formą, Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) epidemiologė Daiva Razmuvienė pažymi, kad daugybė anketų yra menkavertės, nes užpildytos neatsakingai. Kai kuriose pasitaiko ir įžeidimų.

Grįžtantys ar atkeliaujantys į Lietuvą NVSC turi nurodyti vardą, pavardę, gimimo datą, asmens kodą, kurioje asmens sveikatos priežiūros įstaigoje yra registruoti, kontaktinius ir atvykimo duomenis. Informacija naudojama norint perspėti asmenį dėl galimos koronaviruso grėsmės.

Tačiau beveik kas antra anketa, anot D.Razmuvienės, yra užpildyta neteisingai.

„Tvarka yra nustatyta [...], bet yra tokie tiesiog žmogiški dalykai. [...] Paėmus šimtą atvykusių keleivių, šimtą anketų, iš jų būdavo tik pusė teisingai užpildytų.

[...] Darbo įdėta daug, bet tos tikslios informacijos, tikrai... Galbūt pasakysiu labai drastiškai, vos ne kas antras atvažiavęs, atskridęs, atplaukęs užpildydavo [anketą] neteisingai arba tiesiog netgi visokių įžeidžiamų žodžių parašydavo“, – teigia specialistė.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Daiva Razmuvienė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Daiva Razmuvienė

NVSC Kokybės vadybos komunikacijos skyriaus vyriausiasis specialistas Rimantas Zajarskas, kuruojantis atvykstančių į Vilniaus oro uostą anketų priėmimą, teigia, kad čia netinkamų anketų pasitaiko vos 10 proc.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vilniaus oro uostas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vilniaus oro uostas

„Yra neįskaitomų, yra pateikiama netiksli informacija. Būna, vietoje lietuviško adreso nurodo, kad tai yra Norvegija, Prancūzija, kartais nenaudojamos lietuviškos raidės. [Tačiau] informacija stebėsenai yra pakankamai gera. Tokia baisi [statistika] tikrai nėra – Vilniaus oro uoste neteisingai užpildytų anketų yra apie 10 proc.“, – kalbėjo NVSC atstovas.

Nuo praėjusios savaitės labai sumažėjo popierinių formų skaičiai – dabar keliaujant anketą privalu užpildyti internete. Anot NVSC Vilniaus departamento vadovės Rolandos Lingienės, anksčiau per dieną būdavo surenkami ir keli tūkstančiai popierinių formų, tad centro specialistams tekdavo didelis darbo krūvis. Kad įdiegus elektroninį anketų pildymą sumažės biurokratizmo, įsitikinusi ir D.Razmuvienė.

„Dabartinė prievolė gaunant QR kodą [...] tikrai palengvins darbą“, – sako ji.

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) teigia iš viso yra sulaukęs virš 190 tūkstančių keliautojų užpildytų formų.

Praėjusį savaitgalį buvo užfiksuotas rekordinis dienos koronaviruso susirgimų skaičius – 99. Iš viso per savaitgalį nustatyti 179 nauji koronaviruso atvejai. Rugsėjo 16 d. duomenimis, Lietuvos suminis sergamumo skaičius 100 tūkst. gyventojų yra 18,4.

Visame pasaulyje iš viso užfiksuota virš 31 mln. infekcijos atvejų, beveik 961 tūkst. mirčių, daugiau nei 21 mln. laikomi išgijusiais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius