Laisvas žodis nereiškia palaidas.  Prenumeratai iki - 60%
Išbandyti
2015 07 20 /17:54

Šešupėje ties Antanavu – neaiškių ir žuvis naikinančių putų šou

Tai tikrai ne putų šou Antanavo gyventojams. Taip užterštą ir putojančią Šešupę apibūdina Kazlų Rūdos savivaldybėje esančio Antanavo gyventojai, sunerimę dėl ekologinės nelaimės. Aplinkosaugininkai kol kas nuo komentarų susilaiko, tikindami, kad vyksta tyrimas.
Temos: 2 Tarša Šešupė

„Tai tikrai ne putų šou Antanavo gyventojams... Ši ekologinė katastrofa jau kelinta diena kelia daug klausimų, bet visi tyli! Tikrausia kažkas laukia, kol putos išsisklaidys su visais įrodymais ir vėl viskas bus ramu. Kur aplinkosauginkai, juk žuvų lavonai rodo, kad padaryta didelė žala gamtai?! Atrodo, sąmoningai delsiama... Kazlų Rūdos aplinkosaugininkams prisiskambinti neįmanoma, Marijampolės kolegos taip pat nieko negali pakomentuoti, Aplinkos ministerija iš viso pirmą kartą girdi. O kas jeigu „Achemoje“ ar Ignalinos AE kas nors taip... Gal taip pat po savaitės sužinotume“, – piktinasi Kęstutis, savo nerimą iliustruodamas išties įspūdingomis nelaimės vietos nuotraukomis ir vaizdo įrašu.

VIDEO: Šešupėje ties Antanavu – neaiškių ir žuvis naikinančių putų šou

Jam antrina ir kita Antanavo gyventoja Aurelija: „Ketvirtadienį Šešupė suputojo, upė pilna negyvų žuvų. Plaukę baidarėmis žmonės sako, kad negyvos žuvys prasidėjo Antanave. O Pilviškių užtvanka tą dieną „pasipuošė“ baltų putų užklotu.“

Tyrimas tik pradėtas

Marijampolės regiono Aplinkos apsaugos departamento Kazlų Rūdos agentūros vedėjas Algimantas Paplauskas 15min.lt sakė, kad šiuo metu nei apie nelaimės priežastis, nei pasekmes jis pasakyti dar nieko negali.

„Kol kas glausta informacija ir vyksta tyrimas, todėl kažką komentuoti dar ganėtinai sunku, nes dirba laboratorija, dirbame mes, nustatinėjame išleistuvus, iš kur ir kokia tarša galėjo pakliūti, apie jos pobūdį ir dar kažką“, – kalbėjo vedėjas.

Aurelija Z. nuotr/Užteršta Šešupė ties Antanavu
Aurelija Z. nuotr/Užteršta Šešupė ties Antanavu

Kazlų Rūdos agentūros vedėjas tvirtina informaciją apie putojantį Šešupės vandenį gavęs penktadienį, nuo tada esą ir intensyviai dirbama. Bet išvadų dar nėra, laboratorija informaciją apie taršos kilmę žada paskelbti savaitės vidury.

„Kol kas paimti mėginiai. Tikriname visus vamzdžius, kas, kaip ir iš kur galėjo pakliūti. Žalą tikslina kiti inspektoriai, žuvų nugaišusių yra“, – teigė A.Paplauskas.

„Aš nespėlioju“

Nelabai kalbus šiuo klausimu ir Antanavo seniūnas Artūras Urbonas. Jo teigimu, šiuo metu vyksta tyrimas, tad spėlioti, kokios nelaimės priežastys, nereikėtų.

„Aš nespėlioju, laukiu, kol bus gamtos apsaugos išvados, nes dabar vyksta tyrimas. O spėlioti nereikėtų, – kalbėjo seniūnas. – Kol kas informacijos nesu gavęs, jie tiria, iš kur, kaip ir ką.“

Vietos gyventojų spėliones, kad Šešupę užteršė Antanave esanti ir skalbimo miltelius gaminanti įmonė, seniūnas vertina atsargiai – tokia įmonė yra, bet visa tai tik spėlionės.

„Svarbiausia man, kad nepasikartotų tai, kad būtų surasti kaltininkai, kas tai padarė ir kad tokių dalykų daugiau nepasikartotų“, – sakė A.Urbonas.

Gyventojai kaltina miltelių cechą

Mūsų tai vienareikšmiška nuomonė – tai yra iš to cecho, kuriame pilstomi skalbimo milteliai, – sakė R.Kneizevičienė.

Antanavo bendruomenė pyksta – jau kelias dienas jų mėgstama upė putoja, o niekas neskuba nei gyventojų įspėti, nei paaiškinti, kas vis dėlto nutiko. „Seniūnas mums pasakė, kad čia nuo fekalijų. Nieko sau fekalijos Antanavo, jeigu taip putoja! – piktinosi Antanavo bendruomenės pirmininkė Reda Kneizevičienė. – Mūsų tai vienareikšmiška nuomonė – tai yra iš to cecho, kuriame pilstomi skalbimo milteliai. Vietiniai čia kalba, kad buvo išpilta apie 4,5 tonos miltelių. Aišku, darbininkai nelabai norės tą viešai pripažinti, bet ta kompanija jau seniai man nekėlė didelio pasitikėjimo.“

Apie įmonę informacijos vietiniai gyventojai neturi, tik tiek, kad ji čia atsikraustė iš Marijampolės ir joje pilstomi iš Vokietijos atvežti milteliai. „Buvo spirito gamykla, tokių dalykų, tokių katastrofų niekada nebuvo“, – piktinosi R.Kneizevičienė.

Bendruomenės pirmininkė tikino, kad vietiniams širdis plyšta dėl tokios taršos upėje, šalia kurios jie užaugo, kurioje maudėsi, žvejojo. Dabar niekas net neįspėja, kad Šešupėje nereikėtų maudytis, kol paaiškės, ar tarša yra pavojinga.

Verslininkai svarsto konkurentų kerštą

Arba dar viena versija, sėdim ir kalbam, kad gal darantys visokias klastotes, persilius ir arielius. Mes dabar juos gaudome su policija, nes mes viską darome legaliai, lietuviškus, kokybiškus miltelius ir gelį, – dėstė M.Šeduikis.

Kaltinimus tenka atremti Antanave veikiančiai bendrovei „Grande Stile“. Jos direktorius Marijus Šeduikis 15min.lt tikino, kad įmonė tikrai negalinti būti nelaimės kaltininkė.

„Prie tų aparatų, kur pačius miltelius gaminame ir skalbimo gelį, ketvirtadienį ir penktadienį dirbo moterys iš to Antanavo kaimo, esame įdarbinę žmonių. Nė vienas lašas nenukrito, žmonės, dirbantys šalia, tai patvirtina, kameros taip pat. Pas mus nėra net likučių gamyboje, jeigu lieka, tai mes gaminame rankų pastą“, – aiškino direktorius.

Vis dėlto bendrovės vadovas neslėpė su kolegomis svarstantis, kas galėjo atsitikti. „Turime čia tokių versijų, kad keletą darbuotojų atleidome už vagystes, gal tie padarė mums tokią akciją-atrakciją. Galimybė tokia yra. Arba dar viena versija, sėdim ir kalbam, kad gal darantys visokias klastotes, persilius ir arielius. Mes dabar juos gaudome su policija, nes mes viską darome legaliai, lietuviškus, kokybiškus miltelius ir gelį“, – versijas dėstė M.Šeduikis.

Nuo penktadienio vandens lygis Šešupėje padidėjo ir dėl gausaus lietaus, ir dėl Gavaltuvos kaime esančios hidroeletrinės veiklos. Tad putos nuplaukė link Pilviškių, kurių gyventojai taip pat siunčia skundus instancijoms dėl nugaišusių žuvų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius