-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 01 24

Įsigaliojo pokyčiai: kaip keičiasi COVID-19 izoliacijos tvarka ir kam gali tekti dirbti sergant?

Nuo šiol izoliacija po kontakto su COVID-19 užsikrėtusiu asmeniu privaloma tik turėjus kontaktą šeimoje. Kaip skelbia Sveikatos apsaugos ministerija (SAM), nebereikės izoliuotis asmenims, kurie turėjo didžiausios rizikos sąlytį darbe. Nuo šiandien įsigalioja ir ministro įsakymas, kuriuo remiantis, prireikus gyvybiškai svarbių sričių darbuotojai galėtų dirbti kontaktinį darbą net ir sirgdami besimptome COVID-19 forma ar po buvusio kontakto su sergančiaisiais.
Snieguota žiema Vilniuje
Snieguota žiema Vilniuje / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Panaši praktika taikoma ir kitose Europos šalyse, pavyzdžiui, Danijoje ir Švedijoje. Atskiri algoritmai galioja asmens sveikatos priežiūros, socialinės globos, ugdymo įstaigoms bei kritinių tarnybų darbuotojams.

Pagal patikslintą tvarką, izoliuotis reikia tik tuo atveju, jeigu asmuo turėjo sąlytį su kartu gyvenančiu asmeniu. Tokiu atveju izoliacija truks 7 dienas.

Darbo vietoje sąlytį turėjusiems asmenims izoliuotis nebereikia, tačiau jiems išlieka rekomendacijos dėl testavimo, nuotolinio darbo ir kitų COVID-19 ligos prevencijos priemonių. Rekomenduojama tris kartus atlikti savikontrolės tyrimą arba greitąjį antigeno testą: iš karto sužinojus apie turėtą kontaktą, po 48–72 valandų ir dar po 48 valandų.

SAM informacija/Nuo pirmadienio keičiasi COVID-19 izoliacijos tvarka: ką reikėtų žinoti?
SAM informacija/Nuo pirmadienio keičiasi COVID-19 izoliacijos tvarka: ką reikėtų žinoti?

Sąlytį su kartu gyvenančiu asmeniu, sergančiu COVID-19, turėjusiems asmenims izoliacijos laikas skaičiuojamas nuo asmens, kuriam patvirtinta COVID-19 liga, teigiamo PGR tyrimo ar laboratorijoje atlikto greitojo antigeno testo atlikimo (t. y. teigiamo rezultato patvirtinimo) dienos.

Kontaktą su kartu gyvenančiu asmeniu, sergančiu COVID-19, turėjusiems asmenims izoliuotis reikia nepaisant jų imunizacijos statuso – izoliuotis turi ir paskiepyti žmonės.

Išimtis taikoma tik 90 d. laikotarpiu COVID-19 liga persirgusiems asmenims, kuriems liga patvirtinta teigiamu PGR ar greitojo antigeno tyrimu, atliekamu laboratorijoje, rezultatu. Sąlytį su kartu gyvenančiais sergančiaisiais turėję asmenys, raginami tai nurodyti pildant Nacionalinio visuomenės sveikatos centro anketą.

Visiems sąlytį turėjusiems asmenims pasibaigus izoliacijos terminui ar tais atvejais, kai izoliacija netaikoma, kol praeis 10 d. nuo paskutinės sąlyčio su sergančiuoju dienos bendraujant su kitais asmenimis privaloma dėvėti medicinines kaukes ar respiratorius be vožtuvo.

Tokie asmenys neturi dalyvauti renginiuose, masinio susibūrimo vietose, rekomenduojama apriboti asmenų, su kuriais bendraujama, skaičių. Taip pat reikėtų stebėti sveikatos būklę, matuotis kūno temperatūrą, laikytis fizinio atstumo nuo kitų asmenų, užtikrinti tinkamą rankų higieną, kosėjimo ir čiaudėjimo etiketą.

COVID-19 liga susirgusiems gyventojams izoliaciją skiria ir nutraukia šeimos gydytojas.

Pajutę COVID-19 ligai būdingus simptomus gyventojai turėtų registruotis tyrimui internetu www.1808.lt arba trumpuoju numeriu 1808 ir izoliuotis iki rezultato gavimo. Gavus teigiamą tyrimo rezultatą, reikėtų kreiptis į šeimos gydytoją.

Gali tekti dirbti sergant lengva ar besimptome forma

15min primena, kad pirmadienį įsigalioja ministro įsakymas, kuriuo remiantis gyvybiškai svarbių sričių darbuotojai galės dirbti kontaktinį darbą net ir sirgdami besimptome COVID-19 forma ar po buvusio kontakto su sergančiaisiais. Toks sprendimas priimtas atsižvelgiant į Lietuvoje sparčiai augančius užsikrėtimų koronavirusu skaičius.

Vis dėlto, ministras Arūnas Dulkys aną savaitę kalbėdamas su žurnalistais pabrėžė, kad kol kas to dar nereikia, tačiau sparčiai plintant omikron atmainai reikia būti pasirengus ir blogiausiam scenarijui.

„Turime pasirengti labiau kritiškai situacijai nei dabar ir numatėme, kad būtų užtikrintos kritiškos, gyvybiškai svarbios funkcijos. Mes parengėme tvarką ypatingai ekstremaliai situacijai, kai ji jau būtų kritiška“, – sakė jis.

Remiantis ministerijos įsakymu, darbuotojai, vykdantys funkcijas, nurodytas Gyvybiškai svarbias valstybės funkcijas vykdančių darbuotojų, privalančių dirbti nepertraukiamai fiziniu būdu valstybės lygio ekstremaliosios situacijos dėl COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) plitimo grėsmės metu, sąraše, dirbs kitomis sąlygomis nei kiti darbuotojai.

Išsamų šių darbuotojų sąrašą rasite: Gyvybiškai svarbių per pandemiją darbuotojų sąrašas: kam gali tekti dirbti net sergant Covid-19?

Valgant ir geriant kino teatruose tarp žiūrovų turės būti palikta viena laisva vieta

Taip pat atnaujinus koronaviruso pandemijos metu galiojančius reikalavimus nuo pirmadienio kino teatro salėje tarp sėdinčių ne kartu atėjusių asmenų reikės palikti mažiausiai vieną laisvą kėdę, jeigu salėje vartojamas maistas ir gėrimai.

Šiuo metu kino teatruose šešerių metų ir vyresniems asmenims būtina dėvėti respiratorius, tačiau juos galima nusiimti kino salėje valgant ir geriant.

Remiantis Lietuvos statistikos departamento duomenimis, per praėjusią parą šalyje nustatyti 5785 nauji COVID-19 atvejai. Mirė 10 žmonių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius