-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2015 01 11 /19:30

Siaučia stipri audra: Klaipėdoje medis užvirto ant gyvenamojo namo, ribojama laivyba

Per sekmadienio naktį siautėjusį uraganinį vėją incidentų Klaipėdos uoste neužfiksuota, tačiau dėl saugumo ribojama laivyba. Nuo šeštadienio vakaro darbą nutraukė Senoji Smiltynės perkėla. Stiprus vėjas vartė medžius, pridarydamas gyventojams nuostolių, o tūkstančiai žmonių liko be elektros.
Audra Klaipėdoje
Audra Klaipėdos jūrų uoste / Skaitytojo Henrio nuotr.

15min.lt žurnalistas iš Klaipėdos praneša, kad apie 11 val. Klaipėdos rajone ant gyvenamojo namo ir ūkinio pastato užvirto medis. Buvo iškviesti gelbėtojai. Jie medį nupjovė. Aukų pavyko išvengti.

Skelbiama, kad ugniagesiai 36 kartus vyko šalinti audros padarinių. 

Sinoptikai praneša, kad siaučia stipri audra. Pietvakarių, vakarų, vėjo gūsiai siekia 20–25 metrų per sekundę, vietomis – iki 31 metrų per sekundę. Klaipėdos uosto akvatorijoje – uraganas, vėjo greitis siekia 33 metrų per sekundę. Sinoptikai sako, kad vėjas rims tik vakare.

VIDEO: Audra pajūryje 2015-01-11

Uoste ribojama laivyba

Didžiausias vėjo greitis uoste užfiksuotas sekmadienį 5 val ryte – uraganas buvo pasiekęs 34,8 metrų per sekundę greitį.

Į Vokietiją ir į Švediją neišplaukė didieji jūriniai keltai. Įplaukti į uostą laukia 9 laivai, iš jų du tanklaiviai. Kai siautėja vėjas, stipresnis nei 20 metrų per sekundę, kiekvienu konkrečiu laivo plaukimo, švartavimo, atšvartavimo ir peršvartavimo klausimu sprendžia uosto kapitonas, atsižvelgdamas į hidrometeorologines sąlygas. 

Į Vokietiją ir į Švediją neišplaukė didieji jūriniai keltai

„Kaip ir reikalauja taisyklės, prie laivo – dujų saugyklos „Independence“ budi du vilkikai“, – rašoma pranešime. 7 val. duomenimis, siautėjančio vėjo greitis siekia 30 metrų per sekundę. Prognozės rodo, kad toks stiprus jis išliks iki pat vakaro.  

Sinoptikų teigimu, pietvakarių, vakarų vėjo gūsiai sieks 19-24 m/s, kai kur iki 27 m/s. Smarkiausia vėjas bus vakariniame šalies pakraštyje. Smaginsis 28-32 m/s vėjo gūsiai. Temperatūra Lietuvoje bus teigiama – 1-5 laipsniai šilumos. Protarpiai kris mišrūs krituliai. Lietų mėgins keisti šlapdriba, o ją vėl lietus.

Nojaus nuotr./Uraganinis vėjas pajūryje vartė medžius
Nojaus nuotr./Uraganinis vėjas pajūryje vartė medžius

Po audros pilna vėjovartų

Operacijų vadovo Mindaugo Jovaišos pastebėjimu, šios nakties uraganas Klaipėdai ir aplinkiniams miestams ir kaimams pridarė daugiau eibių, nei prieš savaitę siautusi audra. Atsipūsti ugniagesiams gelbėtojams naktį nebuvo kada.

VIDEO: Audra pajūryje

Klaipėdoje, Minijos gatvėje virtęs medis apgadino net tris mašinas. Dvylika medžių virto ir ant važiuojamosios kelių dalies. Juos šalinę pareigūnai tikina, kad žmonių sužalojimų išvengta.

Kylantis Danės vanduo neramina Žvejų gatvės gyventojus ir čia įsikūrusias įstaigas. Baiminamasi kad vanduo neužtvindytų apatinių pastatų aukštų

Greta uosto nusidriekusios Kairių gatvės apšvietimo stulpai taip pat neatlaikė vėjo gūsių. Per praėjusios savaitės audrą nulūžo trys, šį kartą – du apšvietimo stulpai.

 

Gavau gurksni

A video posted by @morkiuz on

Gausu buvo pranešimų ir apie atpleišėjusias statinių konstrukcijas. Dabar ugniagesiais gelbėtojai sako svarstantys, ką daryti su vėjo nuneštu plaukiojančius pontonu. Pilies tilto remontui sukonstruotą pontoną vėjas nunešė iki pat Biržos tilto. Dėl pakilusio Danės upės vandens pontonas negali praplaukti pro tiltą ir daužosi į jo konstrukcijas.

Kylantis Danės vanduo neramina Žvejų gatvės gyventojus ir čia įsikūrusias įstaigas. Baiminamasi kad vanduo neužtvindytų apatinių pastatų aukštų. 

Kaip pranešė 15min.lt skaitytojai, saugiai nesijautė net ir daugiabučiuose gyvenantys žmonės. Skaitytoja Noma rašė, kad per uraganą buvo sudaužytas jos balkono įstiklinimas: „Gyvenu Klaipėdos “Pilsotas„ name,16 aukšte, tad buvau tikra, kad man čia kur kas saugiau nei žmonėms, gyvenantiems žemai, kur yra daug medžių ir kitų pavojų ar nuostolius galinčių sukelti veiksnių. Mano nuostolis neatrodo labai baisus, tačiau esu nuostaboje, kad vėjas sugebėjo kažką pakelti iki tokio aukščio ir sviesti taip,kad suskilo mano balkono rėmas“.

15min.lt skaitytojos Nomos nuotr./Sudaužytas balkono rėmas
15min.lt skaitytojos Nomos nuotr./Sudaužytas balkono rėmas

 

Elektros Lietuvoje neturi 12 tūkst. vartotojų

Beveik visoje šalyje vyraujantis smarkus vėjas sutrikdė elektros tiekimą dalyje šalies regionų. Iki vakaro išlikęs smarkus vėjas lėmė vis naujus gedimus „Lesto“ tinkle, teigia bendrovė.

Sekmadienio 18 val. duomenimis, dėl siaučiančios gamtos stichijos be elektros buvo likę 12 tūkst. vartotojų.

Daugiausia – 4,5 tūkst. – vartotojų be elektros buvo Klaipėdos regione, 2 tūkst. vartotojų elektros neturėjo Vilniaus regione. Po daugiau nei 1 tūkst. vartotojų be elektros buvo likę Kauno, Utenos, Šiaulių ir Panevėžio regionuose. Kituose šalies regionuose elektros neturinčių vartotojų buvo po kelis šimtus.

„Šiuo metu pasitelktos maksimalios pajėgos tęsiant gedimų šalinimo darbus. Gedimus šalina tiek mūsų, tiek rangovų darbuotojai. Tačiau pašalinus vienus gedimus, atsiranda vis naujų. Gedimų šalinimą ganėtinai apsunkina sudėtingos oro sąlygos ir tamsus paros metas, kurio metu dėl darbuotojų saugumo negalime vykdyti dalies darbų oro linijose.  Jei vėjas aprims, tikimės, didžiąją dalį gedimų vidutinės įtampos tinkle pašalinti dar šiandien“, – sakė „Lesto“ Tinklo valdymo skyriaus vadovas Ervinas Pareigis.

VIDEO: Audra Klaipėdoje

Jo teigimu, daugiausia gedimų įvyko dėl smarkaus vėjo nutrauktų elektros oro linijų, ant jų nuvirtusių medžių ar šakų.

Elektros tiekimo sutrikimus šiuo metu šalina 137 operatyvinės komandos, kurios suburtos iš „Lesto“ ir rangovų darbuotojų.

„Siautėjant smarkiam vėjui, prašome gyventojų būti atsargiems ir nesiartinti prie elektros oro linijų. Pastebėjus nutrauktą elektros oro liniją ar ant jos užvirtusį medį prašome apie tai pranešti gelbėtojams bendruoju pagalbos telefonu 112 ar „Lesto“ trumpuoju telefonu 1802“, - rašoma „Lesto“ pranešime.

VIDEO: Audria prie jūros
VIDEO: Audra prie Baltijos jūros

Vilniaus ir Kauno oro uostų darbo vėjas nesutrikdė

Stiprus vėjas sekmadienį Vilniaus ir Kauno oro uostų darbo nesutrikdė – lėktuvai leidžiasi ir kyla.

Tačiau šeštadienį dėl blogų oro sąlygų buvo atšauktas vienas lėktuvo skrydis iš Frankfurto oro uosto į Vilnių.

Oro uosto atstovas spaudai Marius Navickas BNS sakė, kad prieš vidurnaktį Vilniaus oro uoste turėjo leistis kompanijos „Lufthansa“ lėktuvas. Tačiau dėl stipraus vėjo skrydis buvo atšauktas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius