Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 06 11

Šiaulių „Aušros“ muziejus – įgūdžių ugdymo kalvė įvairių pomėgių turintiems savanoriams

Daugeliui žmonių savanorystė vis dar asocijuojasi pirmiausiai su pagalba skurstantiesiems, senyvo amžiaus žmonėms, vaikams iš globos namų ar socialinės rizikos grupei priklausantiems asmenims. Vis dėl to, klaidinga būtų manyti, kad jaunuoliai gali savanoriauti tik socialinėje srityje. Projektas „Jaunimo savanoriška tarnyba“ siūlo išeiti iš komforto zonos savanoriaujant daugybėje kultūrinių, aplinkos apsaugos, turizmo, sporto organizacijų ir švietimo įstaigų.
Šiaulių „Aušros“ muziejaus Chaimo Frenkelio vila
Šiaulių „Aušros“ muziejaus Chaimo Frenkelio vila / Rolando Parafinavičiaus nuotrauka

Viena iš netikėtų vietų savanorystei yra Šiaulių „Aušros“ muziejus, kuriame jaunuoliai gali įgyti itin platų žinių ir įgūdžių spektrą.

Muziejaus durys atvertos tik motyvuotiems savanoriams

Jeigu manote, kad savanoriaudami šiame muziejuje tik vaikščiosite iš vieno kampą į kitą tuščiai leisdami laiką ir galėsite atsainiai žiūrėti į savo veiklą – smarkiai klystate.

„Aušros“ muziejaus Ryšių su visuomene skyriaus vedėja Deimantė Bačiulė tikina, kad norint savanoriauti šioje įstaigoje yra būtina, kad būsimasis savanoris pasižymėtų tokiomis būdo savybėmis kaip atsakingumas, komunikabilumas, pareigingumas ir kruopštumas. Maža to, moteris priduria, kad jaunuoliai privalo turėti ir kompiuterinio raštingumo pagrindus.

Rolando Parafinavičiaus nuotrauka/Šiaulių „Aušros“ muziejaus Fotografijos muziejus
Rolando Parafinavičiaus nuotrauka/Šiaulių „Aušros“ muziejaus Fotografijos muziejus

„Muziejaus svarbiausias kriterijus renkantis savanorius – motyvacija tobulėti ir mokytis“, – tvirtina D.Bačiulė.

Paklausta, ar dažnai jaunimas nusprendžia savanoriauti būtent „Aušros“ muziejuje, D.Bačiulė priminė, kad ši įstaiga į „Jaunimo savanoriškos tarnybos“ projektą įsitraukė tik nuo 2014 m. sausio mėnesio.

„Per visą šį laikotarpį intensyviai dirbome su aštuoniais savanoriais. Nežinau, kokie skaičiai dominuoja kitose savanorius priimančios organizacijose, tačiau mes esamais rodikliais esame patenkinti. Manau, kad tai nėra maži skaičiai“, – tikino muziejaus darbuotoja.

Pasirodo, kad savanorystė yra abipusiškai naudinga tiek jaunimui, tiek jiems įgūdžius suteikti pasiryžusioms organizacijoms. Jaunimo savanorystė į jas pritraukia daug aktyvių žmonių, kurie daro teigiamą įtaką organizacijos darbui ir veiklos kryptims.

„Muziejus jau įgijo daug teigiamos patirties dirbdamas su pirmaisiais savanoriai, todėl tikimės ir toliau sulaukti aktyvių jaunų žmonių“, – įspūdžiais apie savanorių veiklą dalijosi muziejaus darbuotoja.

D.Bačiulė tikina pastebėjusi tendenciją, kad dažniausiai jaunuoliai linkę savanoriauti savo gimtuosiuose miestuose, o „Aušros“ muziejus nėra išimtis. Iš aštuonių Šiaulių muziejuje savanoriavusių jaunuolių tik viena mergina buvo kilusi iš Vilniaus.

Deimantės Bačiulės nuotrauka/Šiaulių „Aušros“ muziejaus Žaliūkių malūnininko sodyba
Martyno Juro nuotrauka/Šiaulių „Aušros“ muziejaus Žaliūkių malūnininko sodyba

Įgyti galima ir ryšių su visuomene, ir restauravimo įgūdžių

Tačiau kokios įdomios ir darbo rinkoje pritaikomos patirties galima įgyti dažnai jaunimo dėmesio stokojančioje įstaigoje muziejuje?

„Kadangi Šiaulių „Aušros“ muziejus iš daugelio organizacijų išsiskiria savo veiklos pobūdžiu, mes galime savanoriams pasiūlyti įgyti tikrai nemenką žinių bagažą“, – tikina muziejaus Ryšių su visuomene skyriaus vedėja.

Pasirodo, kad savanorystė „Aušros“ muziejuje tikrai nėra snaudimas sprendžiant kryžiažodį ir stebint lankytojus ekspozicijų salėje. Jaunuoliai čia gali pasirinkti iš daugybės veiklos sričių.

Su komunikacijos mokslais ateitį siejantys savanoriai gali prisidėti prie veiklos ryšių su visuomene skyriuje, menais besidomintiesiems yra sudaryta galimybė savanoriauti dailės ir fotografijos skyriuose, o ypatingai dideliu kruopštumu pasižymintys vaikinai ir merginos save išbando muziejaus restauravimo centre.

„Įgyjamos žinios ir įgūdžiai gana įvairūs – tai ir muziejaus lankytojų aptarnavimo kultūros pagrindai, ekskursijų vedimas, eksponatų prevencinis konservavimas ir pan.“, – sakė D.Bačiulė.

Po savanorystės – darbo pasiūlymas

Paprašyta įvardinti keletą priežasčių, kurios apie savanorystę svajojančius jaunuolius paskatintų užsukti į „Aušros“ muziejų, pastarojo atstovė nedvejodama pažėrė daugybę argumentų.

„Esame vienas iš didžiausių ir aktyviausių Lietuvos muziejų, kuris kaupia, saugo ir populiarina istorijos, meno, technikos paveldą bei padeda pažinti praeitį ir kurti ateitį. Muziejus vienija net devynis struktūrinius padalinius, o juose veikiančios ekspozicijos atspindi gausius muziejaus rinkinius. Be to, patraukli edukacinė veikla, turiningi renginiai ir šventės gali patenkinti išrankiausio lankytojo poreikius“, – muziejui pagyrų negaili D.Bačiulė.

Rolando Parafinavičiaus nuotrauka/Dviračių muziejus
Rolando Parafinavičiaus nuotrauka/Dviračių muziejus

„Dėl visų šių priežasčių savanoriams galime pasiūlyti prisijungti prie muziejaus ir tapti jo dalimi suteikiant palankias sąlygas žinioms įgyti ar jas sustiprinti, galimybę tobulėti veiksmingo bendravimo ir bendradarbiavimo aplinkoje“, – atvykti savanoriauti į garsų Šiaulių muziejų kvietė jo atstovė.

D.Bačiulė teigė besidžiaugianti jaunimo savanorystės idėja ir ją laiko sveikintina, nes, jos teigimu, tokiu būdu jaunimas gali atrasti savo vietą darbo rinkoje.

Be to, bekalbant apie savanorystę ir karjeros galimybes, Šiaulių „Aušros“ muziejaus darbuotoja pripažino, kad keliems savanoriams buvo pasiūlytas darbas muziejuje.

„Manau, kad tiek viena, tiek kita pusės yra patenkintos pratęstu bendradarbiavimu“, – šypsojosi D.Bačiulė.

JRD logo be uzrasu
JRD logo

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius