Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 07 24

Šiaulių universitete pirmakursių gali būti tiek, kiek mokinių kaimo mokykloje

Daugybė studentų sužinojo, kad jie vietoje Šiaulių universiteto (ŠU) panašią programą turės studijuoti Kaune arba Vilniuje. Taip nutiko dėl to, kad ŠU reikiamą studentų kiekį surinko tik į 8 iš 26 studijų programų. Vieni dėl tokių pokyčių apsidžiaugė, tačiau kai kuriems studijos gali baigtis dar neprasidėjusios – jie negali sau leisti studijuoti kitame mieste.
Šiaulių universitetas
Šiaulių universitetas / Projekto partnerio nuotr.

Šiaulių universiteto Komunikacijos, rinkodaros ir neakademinės veiklos tarnybos direktorius Modestas Grigaliūnas tiesiogiai dirba su stojančiaisiais studentais. Jis priminė, kad ŠU šiemet rinko studentus į 26 studijų programas.

Šiemet įsigaliojo tvarka, kad iki liepos 19 dienos kiekviena studijų programa turi surinkti mažiausiai 15 studentų.

Jei toks būsimųjų studentų skaičius nesurenkamas, studentai nukreipiami į kuo panašesnes studijų programas kitų miestų aukštosiose mokyklose. Pavyzdžiui, Kauno ir Vilniaus.

Taip susiklostė, kad ŠU pilnai surinko tik 8 studijų programas. Kitoms studentų pritrūko, todėl jau praėjusią savaitę Lietuvos aukštųjų mokyklų asociacija bendrajam priėmimui organizuoti į tokias nutrauktas programas nepatekusiems studentams pradėjo siuntinėti informacinius laiškus.

Juose informuojama apie situaciją ir siūloma rinktis panašias studijų programas Kaune ar Vilniuje.

Tai sukėlė nemažai pasimetimo. Vieniems – džiaugsmas ištrūkti iš Šiaulių, o kitiems – vargas, nes studijuoti kitame mieste šeimai pristigs lėšų.

M.Grigaliūnas informavo, kad ankstesniais metais taip pat kartais nebūdavo surenkamas reikiamas studentų skaičius, tačiau nebūdavo tokio griežto termino – iki studijų pradžios studentų atsirasdavo ir programa veikdavo.

Dabar Švietimo ir mokslo ministerija rugpjūčio pabaigos nebelaukia ir studentus, galima sakyti, „varo“ iš Šiaulių.

Vieniems – džiaugsmas, o kitiems – vargas

Tokiu būdu ŠU suformuoja iš viso 8 studijų programas: 1 humanitarinių mokslų srities studijų programą, 2 – sveikatos mokslų srities, likusias 5 – ugdymo mokslų.

ŠU suformuoja iš viso 8 studijų programas: 1 humanitarinių mokslų srities studijų programą, 2 – sveikatos mokslų srities, likusias 5 – ugdymo mokslų.

Ką Šiaulių universitetas surinko? Studijų programų pavadinimai jau daugybę metų yra girdėti – tradicinės ir laiko patikrintos studijos.

Tai socialinis darbas ir socialinė reabilitacija, anglų filologija, ikimokyklinio ugdymo pedagogika ir priešmokyklinis ugdymas, kūno kultūros ir sporto pedagogika, muzikos pedagogika, specialioji pedagogika ir logopedija, kineziterapija, visuomenės sveikata.

M.Grigaliūno nuomone, ne kiekvienas studentas, gavęs tokį „siuntimą“ į kitą miestą, apsidžiaugė – ne visų finansinės galimybės tai pakels.

„Daliai visuomenės ir politikų galbūt atrodys keista, kad jaunimas, kviečiamas studijuoti Vilniaus ar Kauno universitetuose, tuo visai nesidžiaugia.

Deja, tačiau šiandienė Lietuvos realybė yra tokia, kad daliai šalies šeimų studijos Šiaulių universitete yra galimybė jų vaikui gauti aukštąjį universitetinį išsilavinimą ir įgyti norimą specialybę mieste, kuriame pragyvenimo kaštai yra nepalyginamai mažesni nei didžiuosiuose Lietuvos miestuose,“ – tokias abiturientų reakcijas aiškina M.Grigaliūnas.

89 pirmakursiai!?

ŠU į pirmą bakalauro studijų kursą po pirmojo priėmimo etapo šiais metais kviečia studijuoti 89 būsimus studentus: 41 iš jų galės studijuoti valstybės finansuojamose vietose, 48 – valstybės nefinansuojamose.

41 iš jų galės studijuoti valstybės finansuojamose vietose, 48 – valstybės nefinansuojamose.

Nuo pat ryto Šiaulių universiteto Priėmimo komisija bendravo su abiturientais, kurie iš LAMA BPO pranešimo sužinojo, kad yra kviečiami studijuoti Vilniaus ar Kauno universitetuose, nors siekė mokytis Šiauliuose.

„Švietimo ir mokslo ministerijai įvedus naują tvarką, praradome daugiau kaip mėnesį. Ankstesniais metais pretendentai studijas tiek mūsų, tiek kituose universitetuose galėjo rinktis iki rugpjūčio pabaigos.

Šiais metais iki liepos 19 d., kai baigėsi bendrojo priėmimo pirmasis etapas, turėjome 10 studijų programų, kurioms trūko vos kelių studentų iki rentabilumo ribos.

Iš esmės neabejojame, jog, galiojant ankstesniam priėmimo terminui, reikiamas studentų skaičius šiose mūsų universiteto studijų programose būtų surinktas“, – aiškino prof. dr. Remigijus Bubnys, Šiaulių universiteto studijų prorektorius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius