Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 03 27

Šiauliuose mokyklų kovoje pralaimi kiauras stogas

Pasklidusi žinia, kad prie „Rasos“ progimnazijos ketinama prijungti Lieporių pradinę mokyklą, sukėlė ne tik moksleivių tėvų, bet ir mokytojų nepasitenkinimą. Šiaulių miesto tarybai kovo mėnesio posėdžiui buvo ruošiamas sprendimo projektas. Vis dėlto beveik paskutinę akimirką jis buvo pakeistas – dabar ketinama Lieporių pradinę jungti prie Gegužių progimnazijos. Neva taip padaryta atsižvelgus į tėvų prašymus, o ir pirminiam sprendimui politikai nebūtų pritarę.
„Rasos“ progimnazija
„Rasos“ progimnazija / Vadimo Simutkino nuotr.
Temos: 2 Šiauliai Mokykla

Pasklidus žinioms apie mokyklų jungimą, nenorėdami prarasti savo mokyklos statuso Lieporių pradinės mokyklos moksleivių tėvai kaip įmanydami koneveikė „Rasos“ progimnaziją, aiškindami apie neva prastus mokymosi rezultatus, ne visai saugią vaikams mokyklos aplinką. Tačiau „Rasos“ progimnazijos moksleivių mokymosi rezultatai gana geri, o bene vienintelis minusas, kaip teigia mokyklos laikinoji direktorė, – nepakeisti langai ir kiauras stogas.

Konkurencija tarp mokyklų

Apie mokyklą gerai atsiliepia ir patys moksleivių tėvai, džiaugiasi joje besimokantys vaikai. „Rasos“ progimnazijos laikinoji direktorė Kristina Umbražūnienė sako, kad dabar vyksta mokyklų kovos dėl išlikimo. Pasak jos, anksčiau tokios konkurencijos tarp mokyklų nebuvo.

Mokytojus ir besimokančius vaikus įžeidė Lieporių mokyklos tėvų nepagrįsta nuomonė. Negražiai kalbėjo apie mūsų mokyklą tikriausiai todėl, kad stengėsi apsaugoti savo vaikus, – mano K.Umbražūnienė.

„Mūsų mokykla yra optimali pagal moksleivių skaičių. Šiuo metu „Rasos“ progimnazijoje mokosi 422 moksleiviai, iš kurių 211 – pradinių klasių moksleiviai. Mokytojus ir besimokančius vaikus įžeidė Lieporių mokyklos tėvų nepagrįsta nuomonė. Negražiai kalbėjo apie mūsų mokyklą tikriausiai todėl, kad stengėsi apsaugoti savo vaikus“, – mano K.Umbražūnienė.

Pasak K.Umbražūnienės, kuo daugiau aplinkinių mokyklų užsidarytų, tuo kitoms mokykloms būtų geriau, nes mažiau reikėtų konkuruoti. „Rasos“ progimnazijos pradinių klasių mokytoja Violeta Gedminaitė sako, kad anksčiau, kai mokyklos nekovojo tiesiogiai dėl išlikimo, egzistavo tik draugiška kova grumiantis olimpiadose, siekiant pasitikrinti žinias.

„Nė vienos mokyklos niekas nepuolė, nes kalbų apie sunaikinimą taip pat tada nebuvo. Tačiau, kai iškyla grėsmė mokyklai, atsiranda įvairių reakcijų“, – sako V.Gedminaitė.

Planuojama sujungti dvi mokyklas

Pasak K.Umbražūnienės, daugelis neprieštaravo „Rasos“ progimnazijos ir Lieporių pradinės mokyklos sujungimui dėl to, kad yra pažadėta daugiau pinigų mokyklos renovacijai ir aplinkai.

„Tie pinigai, kuriuos sunaudoja Lieporių mokyklos išlaikymui, būtų pervesti vienam pastatui. Tada mes galėtumėme pasikeisti langus, stogą. Dabar sienas nudažome, o stogas kiauras, vėl viskas atsilupa. Investuojame savo mokyklos pinigus ne visai produktyviai“, – kiek anksčiau teigė K.Umbražūnienė.

Linos Abromavičienės nuotr./Kristina Umbražūnienė
Linos Abromavičienės nuotr./Kristina Umbražūnienė

„Tačiau norime pabrėžti, kad planuojamas mokyklų jungimas nėra drastiškas. Kai mes kalbėjome susitikime su miesto meru, Lieporių pradinei mokyklai buvo pažadėtas pereinamasis laikotarpis tiek metų, kiek norės pati mokykla. Jei norės vaikai ateiti į gražesnę mokyklą su savo mokytoju, tai ir ateis. Jei ne, tėvai turi teisę pasirinkti tą mokyklą, kuri yra arčiau jų namų ar labiau patinka. Tikriausiai dabar pagrindinė priežastis, dėl ko pyksta Lieporių pradinukų tėveliai, – nesusišnekėjimas ir permainų baimė“, – mano K.Umbražūnienė.

Mokyklą gina ir tėvai, ir patys vaikai

Mažiems vaikams, kurie mokosi iš tikrųjų gerai, sunku paaiškinti, kodėl taip apie jų mokyklą kalbama. Nėra mūsų vaikai visi pirmūnai ir tikriausiai visose mokyklose taip nėra, tačiau kiekvienas blogas žodis apie mokyklą skaudina vaikus, – sako V.Gedminaitė.

Pasak socialinės pedagogės Ligitos Mickienės, „Rasos“ progimnazijos moksleiviai, išgirdę blogą nuomonę apie mokyklą, buvo pasiryžę ją ginti. „Už mokyklą vaikai kovoja kaip už mamą. Vaikui, o ypač berniukui, nėra didesnio įžeidimo, kai blogai kalbama apie jo mamą. Niekas nepagalvoja, kad kaltinimas, jog mūsų mokykloje mokosi blogiausi vaikai, gali turėti rimtų pasekmių, nes iš esmės vertinama ne mokykla, o joje besimokantys vaikai“, – teigia L.Mickienė.

Pradinių klasių mokytoja taip pat sulaukia vaikų priekaištų, kodėl kitų mokyklų tėvai prastai atsiliepia apie „Rasos“ progimnaziją. „Mažiems vaikams, kurie mokosi iš tikrųjų gerai, sunku paaiškinti, kodėl taip apie jų mokyklą kalbama. Nėra mūsų vaikai visi pirmūnai ir tikriausiai visose mokyklose taip nėra, tačiau kiekvienas blogas žodis apie mokyklą skaudina vaikus. Gyvenu Lieporių pradinės mokyklos kieme, todėl matau, kad ten vaikai lygiai tokie patys, kaip ir pas mus. Mus kaltina, kad mokykla stovi narkomanų rajone, tačiau tie, kurie nekonkuruoja, džiaugiasi mūsų aktyviais moksleiviais“, – sako V.Gedminaitė.

Trijų vaikų mama Birutė Krištopaitienė sako, kad „Rasos“ progimnaziją savo vaikams rinkosi vien todėl, kad ji yra arčiausiai namų. Dabar ji džiaugiasi savo pasirinkimu, nes mokykloje besimokantys jos vaikai yra patenkinti. „Mano vyriausioji dukra, atėjusi iš pradinės mokyklos į „Rasos“ progimnaziją, ją baigė gerais balais, tad leisdama antrą vaiką jau į pradines klases ir kitiems tėveliams sakiau, kad nebijotų. Daug kas iš mano vaikų klasės draugų išėjo į kitas mokyklas, tačiau sulaukiame atsiliepimų, kad dabar žymiai sunkiau, nes vaikus reikia specialiai vežti į mokyklą, o vėliau juos parsivežti. Todėl ir trečias mano vaikas eis į „Rasos“ progimnaziją“, – teigia mama.

Siekia gerų mokymosi rezultatų

Kadangi „Rasos“ progimnazija nėra labai didelė mokykla, mokytojai gerai pažįsta savo mokinius, žino jų vardus, gražiai su jais bendrauja. Siekiama ir gerų mokymosi rezultatų – šiuo metu 5-6 klasių moksleivių pažymių vidurkis siekia 8 balus ir daugiau. Aukštesnėse klasėse bendras mokymosi vidurkis kiek žemesnis – 7,7. Tačiau jei mokinys stengiasi mokytis, pasak K.Umbražūnienės, gerai mokosi ir aukštesnėje klasėje.

„Turime 32 mokinius, kurių pažymių vidurkis siekia 9 ir daugiau balo. Šiuo metu mokykloje 2 vaikai mokosi tik dešimtukais nuo 5 klasės. Pernai išleidome 5 aštuntokus, kurie taip pat mokėsi vien dešimtukais“, – teigia laikinoji direktorė.

Nors šiemet „Rasos“ progimnazijoje kiek sumažėjo puikiai besimokančių mokinių, tačiau pakilo pažymių vidurkis tų vaikų, kurie mokėsi vidutiniškai. Neigiamai besimokančių vaikų pirmąjį pusmetį buvo vos 9 ir jie turėjo po vieną neigiamą pažymį. Pasak K.Umbražūnienės, dažniausiai neigiamas pažymys rašomas norint įspėti tėvus apie vaiko mokymosi pažangumą. Po antro ar trečio pusmečio dažniausiai neigiamų pažymių nebelieka.

Pokyčiai – paskutinę akimirką

Turime 32 mokinius, kurių pažymių vidurkis siekia 9 ir daugiau balo. Šiuo metu mokykloje 2 vaikai mokosi tik dešimtukais nuo 5 klasės. Pernai išleidome 5 aštuntokus, kurie taip pat mokėsi vien dešimtukais, – teigia K.Umbražūnienė.

Vis dėlto mokyklų jungimo sprendimas buvo pakeistas beveik paskutinę akimirką. Klausimo svarstymas prieš Tarybos posėdį būna aptariamas Tarybos komitetuose. Pagrindinis šio klausimo komitetas – Švietimo, kultūros ir sporto – klausimą svarstyti turėjo praėjusį antradienį, t. y. likus dviem dienoms iki Tarybos posėdžio. Savivaldybės Švietimo skyriaus vedėja Violeta Damskienė dienraščiui „Šiaulių naujienos“ tikino, kad nauja sprendimo redakcija buvo parengta antradienį ryte atsižvelgiant į tėvų prašymus ir politikų nuomonę, t. y. likus pusdieniui iki komiteto posėdžio.

„Sulaukėme daugybės tėvų prašymų, kad jungtų mokyklą prie Dainų progimnazijos. Penktadienį aptarėme klausimą su Švietimo, kultūros ir sporto komiteto pirmininke, politikai nebūtų pritarę Lieporių pradinės jungimui prie „Rasos“ progimnazijos. Tad parengėme naują sprendimo projekto redakciją, antradienį pasikalbėjome su Dainų progimnazijos bendruomene. Nesinori sujungti mokyklų, kad po to stovėtų tuščia mokykla“, – pasikeitimus komentuoja V.Damskienė.

Pagal pirminius planus Lieporių pradinės mokyklos direktorė, prijungus mokyklą prie „Rasos“ progimnazijos, būtų tapusi pastarosios vadove be konkurso. Dabar, pasak V.Damskienės, norėdama tapti „Rasos“ progimnazijos vadove, turėtų dalyvauti konkurse. „Konkuruoti galės, jeigu užsiregistruos konkurse“, – teigia V.Damskienė.

„Rasos“ progimnazijos laikinoji vadovė K.Umbražūnienė, paklausta apie sprendimo pasikeitimus, nuo platesnių komentarų susilaikė, o apie pasikeitimus teigė sužinojusi tik komiteto posėdyje praėjusį antradienį. „Neturiu komentarų, nes sužinojau tik atėjusi į svarstymą. Sunku pasakyti, kodėl pakeistas sprendimas. Kaip sakė komitete, toks tėvų apsisprendimas. Nežinau povandeninių srovių. Vienintelis skirtumas, pas mus iki šiol nėra pakeisti langai. Mūsų mokykla mažesnė, vaikai būtų daug saugesni. Bet toks yra tėvų pasirinkimas“, – daug nekalbėjo K.Umbražūnienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius