Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 09 09

Sibire gyvenantiems Lietuvos tremtiniams ir jų vaikams bus pristatytos galimybės grįžti į tėvynę

Skirtingų Lietuvos institucijų atstovai ketvirtadienį išvyko susitikti su Sibiro lietuvių bendruomenėmis tremtiniams ir jų vaikams papasakoti apie galimybes grįžti į Lietuvą.
Lietuvos vėliava sostinės Gedimino prospekte
Lietuvos vėliava sostinės Gedimino prospekte / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Sibiro lietuvių bendruomenes susitiksianti delegacija tikisi užmegzti su jomis glaudesnius kultūrinius ir ekonominius ryšius bei suteikti reikiamos informacijos apie grįžimą į tėvynę.

„Tikslas yra paskleisti kuo daugiau informacijos apie mokymąsi, gyvenimą, globą sugrįžus į Lietuvą, galimybes gauti pilietybę“, – BNS ketvirtadienį sakė Socialinių paslaugų priežiūros departamento prie Socialinės apsaugos ir darbo minsiterijos vadovas Aivydas Keršulis.

Renginiuose ketina dalyvauti Krasnojarsko, Irkutsko, Buriatijos, Tomsko, Jakutijos lietuvių bendruomenės. Numatyti ir susitikimai su Altajaus krašto ir Barnaulo miesto administracijos vadovais, specialistais bei visuomeninėmis organizacijomis, pranešė Socialinių paslaugų priežiūros departamentas.

Pranešime pažymima, kad vien Altajaus krašto lietuvių kultūros draugija vienija per 500 lietuvių, bendruomenės narių, dauguma – tremtiniai, politiniai kaliniai ir jų palikuonys.

Įgyvendinant Politinių kalinių ir tremtinių bei jų šeimų narių sugrįžimo į Lietuvą 2008-2012 metų programą, į Lietuvą jau grįžo per 3 tūkst. okupacijų metais neteisėtai represuotų lietuvių kilmės šeimų. Valstybės lėšomis gyvenamosiomis patalpomis aprūpinta 1919 grįžusių tremtinių šeimų, jiems teikiama valstybės parama persikelti ir socialinei jų integracijai, kalbos mokymui.

Į Lietuvą delegacija turėtų grįžti kitos savaitės pradžioje.

Delegacijoje – Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro generalinė direktorė Birutė Burauskaitė, Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių bendrijos valdybos pirmininkas Vytas Miliauskas, Užsienio reikalų ministerijos Užsienio lietuvių informavimo skyriaus vedėjas Algimantas Misevičius, Socialinių paslaugų priežiūros departamento vyr. specialistė, Politinių kalinių ir tremtinių bei jų šeimų narių sugrįžimo į Lietuvą 2008-2012 metų programos koordinatorė Rima Gudelytė bei kitų suinteresuotų institucijų atstovai. Delegacijai vadovauja Seimo narys, Pasipriešinimo okupaciniams režimams dalyvių ir nuo okupacijų nukentėjusių asmenų teisių ir reikalų komisijos pirmininkas Arimantas Dumčius.

1940-1941 metais ir 1944-1953 metais sovietinių okupantų vykdytų trėmimų metu į Sibirą ir kitas atšiaurias Sovietų Sąjungos vietas iš Lietuvos buvo ištremta mažiausiai 29923 šeimos, nemažai žmonių čia mirė nuo nežmoniškų gyvenimo sąlygų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius