Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 03 09 /17:01

Siekį tirti VSD veiklą G.Nausėda sieja su priešrinkimine politika

Generalinė prokuratūra ir Specialioji tyrimų tarnyba (STT) disponavo visa informacija, susijusia su Valstybės saugumo departamento (VSD) veiksmais rinkimų laikotarpiu, tad naujų aplinkybių, dėl ko šiuo klausimu Seime reikėtų parlamentinio tyrimo, nėra, sako prezidentas Gitanas Nausėda.

„Jeigu atsirastų naujų aplinkybių, galima kalbėti [apie tyrimą], bet tų naujų aplinkybių, kaip aš suprantu, neatsirado.

O visi kiti tyrimai paskutiniais metais prieš rinkimus, kurie bus susiję su mūsų saugumui nepaprastai svarbia institucija, bus politinio pobūdžio tyrimai. Aš siūlau įvertinti visas šitas aplinkybes ir tik tada daryti atsakingą ir pamatuotą sprendimą“, – pirmadienį po susitikimo su Seimo valdyba žurnalistams komentavo šalies vadovas.

Jis teigė nesikišantis į Seimo veiklą ir pridūrė, kad institucijos išvadą dėl VSD veiksmų jau pateikė.

„Aš nesikišu į Seimo veiklą. Seimas yra institucija, kuri geba pati priimti sprendimus. Aš savo poziciją esu išreiškęs, manau, kad institucijos, kurios turėjo priedermę išsiaiškinti aplinkybes ir pateikė savo vertinimus, disponavo visa informacija, ir ta, kuri buvo pateikta visiškai neseniai. Jos savo išvadas pateikė“, – sakė jis.

Praėjusią savaitę naujienų agentūra BNS skelbė, jog aukšto rango žvalgybos pareigūnas informavo tuometinį Seimo nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininką Vytautą Baką, jog VSD vadovybės nurodymu 2018–2019 metais žvalgyba rinko informaciją apie tuometinio kandidato į prezidentus G.Nausėdos aplinkos žmones ir diplomatą Vygaudą Ušacką.

V.Bakas, perpasakodamas pranešėjo žodžius, tikino, kad asmenys žvalgybos duomenų bazėse dar prieš prezidento rinkimus buvo tikrinami „vieno iš kandidatų interesais“.

G.Nausėda neigė, kad tai buvo daroma jo interesais.

Aš nesu jokių prašymų teikęs.

„Aš nesu jokių prašymų teikęs. Pagaliau – kaip aš galėčiau. Ar jūs žinote, kas aš buvau? [...] Tai kelia šypseną. 2018 metų vasarą aš buvau kuklus vyriausiasis ekonomistas banke, rugsėjo mėnesį aš apskritai darbo neturėjau – buvau kandidatas į Lietuvos Respublikos prezidentus. Beje, kandidatas į kandidatus, nes kandidatu tapau šiek tiek vėliau, kai surinkau parašus“, – dėstė jis.

„Metai prieš rinkimus nėra prarasti metai“

Prezidentas G.Nausėda Seime – retas svečias. Seimo valdybos nariai pirmadienį jį pasitiko prie kabineto, kuriame posėdžiaujama, durų, o prezidentas, paspaudęs visiems rankas, pakvietė imtis darbų.

„Labai produktyviai pasikalbėjome apie pavasario darbus. Tikrai turime ambicingas programas tiek Seimas, tiek ir mes kaip prezidentūra teikiame daug įstatymų projektų: viešieji pirkimai, Korupcijos prevencijos įstatymo pataisos, Miškų įstatymo pakeitimai, Teismų įstatymo pakeitimai“, – vardijo šalies vadovas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gitanas Nausėda
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gitanas Nausėda

Su Seimo valdyba jis taip pat sakė apsvarstęs galimas kandidatūras kai kurioms pozicijoms užimti ir reiškė viltį, kad visi vieni kitus puikiai išgirdo.

„Manau, kad galime padaryti didelį žingsnį į priekį, nepaisant to, kad tai yra priešpaskutinė Seimo sesija, ir galėtumėme įrodyti savo geru pavyzdžiu, kad paskutiniai metai prieš rinkimus nėra prarasti metai“, – kalbėjo prezidentas.

VIDEO: G.Nausėdos komentaras po susitikimo su LR Seimo Valdyba

Aptarė kandidatūras į teisėjus

Prezidentas, anot opozicijos lyderio socialdemokrato Juliaus Sabatausko, Seimo valdybos posėdžio metu išreiškė viltį, jog Seimas konstruktyviai pažiūrės į jo siūlymus dėl Konstitucinio Teismo ar Aukščiausiojo Teismo teisėjų kandidatūrų. Jos esą iš anksto derintos nebuvo.

Taip pat, anot Seimo nario, buvo kalbėta apie Seimo sesijos programą: „Prezidentas išsakė požiūrį, kad tikrai norisi bendradarbiauti ir naudoti ne tik veto instrumentą.“

VIDEO: J.Sabatausko komentaras po Prezidento susitikimo su LR Seimo Valdyba

Prezidentas anksčiau vetavo Seimo priimtą įstatymą dėl turto civilinio konfiskavimo. Jis, anot J.Sabatausko, Seimo narius patikino nesiekęs taip „torpeduoti šio įstatymo“, bet tiesiog neva nenorėjo jog jis būtų apskųstas Konstituciniam Teismui.

Gali būti, kad D.Jauniškiui bus siūloma toliau vadovauti VSD

D.Jauniškis gali būti siūlomas vadovauti Valstybės saugumo departamentui (VSD) antrą kadenciją.

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis pabrėžė, kad Seimas dėl teisėjų kandidatūrų spręs slaptai ir prakalbo apie VSD vadovo pareigas. Dabar jas einantis Darius Jauniškis kadenciją baigs balandį.

Šalies vadovas, anot V.Pranckiečio, užsiminė, jog tarnybos direktoriaus kėdėje „galėtų likti Darius Jauniškis, kuris ir dabar vadovauja VSD“.

Parlamentarai, anot Seimo pirmininko, tokią idėją įvertino palankiai.

„Reakcija, kuri buvo matoma ten, buvo labai pozityvi“, – teigė jis.

VIDEO: V.Pranckiečio komentaras po Prezidento susitikimo su LR Seimo Valdyba

Seimo sesija prasidės kovo 10 dieną. Per ją prezidentas G.Nausėda skaitys pirmąjį savo metinį pranešimą, taip pat – pateiks devynias teisėkūros iniciatyvas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius