Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 06 08

Siekia priversti gyventojus prisijungti prie centralizuotų vandentvarkos tinklų

Aplinkos ministerija rengia įstatymo pataisas, kuriomis sieks priversti gyventojus prisijungti prie centralizuotų vandentiekio ir nuotekų tinklų, taip siekiant išvengti galimų Europos Komisijos sankcijų. Beveik trečdalis Lietuvos buitines nuotekas ir lauko tualetų turinį tvarko kaip nori, todėl Briuselis pradėjo pažeidimo procedūrą.
Iš čiaupo lašantis vanduo
Iš čiaupo lašantis vanduo / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Pabaliai – vienas seniausių Šiaulių mikrorajonų. Visą gyvenimą jame gyvenusi šiauliškė sako seniai susitvarkiusi vandens tiekimą į namą ir nieko keisti nebenorėtų.

„Vandentiekio vanduo geriamas ir tuo pačiu virimui, o visa kita, buičiai, – iš šulinio“, – sako Pabalių mikrorajono gyventoja.

Ir kiti vyresnio amžiaus žmonės įpratę vandenį neštis iš šulinio, o gamtinius reikalus atlikti lauko tualete ir pokyčiams sako nesubrendę. Pirmiausia, tai brangu, mat nuo pagrindinės trasos iki namų vandentiekio ir kanalizacijos vamzdžius reikia pakloti savo lėšomis. Be to, naudojantis patogumais, už juos teks kas mėnesį sumokėti.

„Žmonės nėra turtingi, ypač mūsų mieste, kai emigracija yra palietusi. Didelė dalis gyventojų – senyvo amžiaus, ne patys turtingiausi žmonės, daug kas iš pašalpų iš kompensacijų gyvena, o vandens sistemą įsivesti kainuoja nemažus pinigus“, – situaciją Pabaliuose aiškina bendruomenės pirmininkas Gedeminas Vyšniauskas.

Nuo 2000-ųjų Europos Sąjunga į mūsų vandentvarkos projektus investavo per milijardą eurų. Šiuo metu šalyje jau išvaloma apie 90 procentų surenkamų nuotekų, dėl to į vandens telkinius nebepatenka azoto ir fosforo junginių. Tačiau bemaž trečdalis gyventojų prie tinklų nesijungia ir, gali būti, toliau teršia gamtą.

Jeigu Lietuva įsipareigojimų neįvykdys, šaliai galimos sankcijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius