TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2022 12 21

„Sienos“ demaskuotas verslininkas Saulius Girčys šalinamas iš LSDP

Medienos produkcija prekiaujantis verslininkas Saulius Girčys turės atsisakyti planų siekti Elektrėnų tarybos nario mandato. Po „Sienos“ ir partnerių tyrimo S.Girčys šalinamas ir iš Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) sąrašo, ir iš partijos.
Saulius Girčys
Saulius Girčys / Nuotr. iš politiko „Facebook“ profilio

Vasarą įsigaliojo ES sankcijos rusiškos ir baltarusiškos medienos importui. Būtent dėl savo požiūrio į sankcijų taikymą S.Girčys metamas iš LSDP gretų. Partija ne tik šalina S.Girčį iš kandidatų sąrašo ir partijos gretų, bet ir viešai reikalauja, kad jo atžvilgiu veiksmų imtųsi teisėsauga.

Antradienį „Siena“ su užsienio partneriais publikavo tyrimą „Pinokiai“, kuriame nagrinėjome galimą sankcijų rusiškai ir baltarusiškai medienai apeidinėjimą, uždraustas prekes į Europos Sąjungą įvežant kaip „kirgiziškas“ ar „kazachiškas“. Vievio bendrovės „Vivalsa“ akcininkas ir vadovas S.Girčys tapo centrine šio tyrimo figūra.

VIDEO: Pinokiai. Tarptautinis žurnalistinis tyrimas

Dar neseniai rusiškomis medienos granulėmis prekiavusi „Vivalsa“ po sankcijų įsigaliojimo pakeitė savo veiklos geografiją – bent jau popieriuje. Granulės įmonės asortimente išliko, bet pasikeitė jų kilmės šalis. Vietoj Rusijos atsirado Kirgizija ir Kazachstanas.

Klientais prisistatę „Sienos“ žurnalistai apsilankė „Vivalsoje“. Ten pats S.Girčys atviravo, kad „kirgiziškos“ granulės nėra iš tos šalies, kuri nurodyta ant pakuočių.

„Tempia iš Baltarusijos, bet kadangi negalima – tai padaro kirgiziškus dokumentus“, – pasakojo socdemas.

Jis taip pat nuramino, kad tokių prekių pirkimas klientams jokios rizikos nekelia. Ir pasisiūlė pats pakeisti prekių kilmės šalį į Lietuvą. Ponia, ant granulės yra neparašyta, kur jinai yra pagaminta. Ant mūsų pirkimo dokumentų irgi neparašyta. Jūs perkat iš manęs, iš Lietuvos prekiautojo. Norėsit – galiu net įrašyti „medžio granulės LT“.

„Baltarusija kare nedalyvauja“

„Sienai“ jau oficialiai susisiekus su S.Girčiu ir papasakojus apie menamų klientų vizitą, jis neneigė kalbėjęs apie baltarusišką prekių kilmę. Vis dėlto verslininkas tvirtino tik numanantis, kad granulės gali būti ne iš Kirgizijos.

Andriaus Švitros / „Sienos“ nuotr./Saulius Girčys aprodo neva iš Kirgizijos atvežtas granules
Andriaus Švitros / „Sienos“ nuotr./Saulius Girčys aprodo neva iš Kirgizijos atvežtas granules

„Aš tiesiog darau prielaidą“, – tikino S.Girčys. Ir pažymėjo nematantis problemos prekyboje baltarusiška produkcija, kurios įvežimą draudžia ES sankcijos.

„Ne, nemanau, kad mano rankos yra suteptos krauju. Todėl, kad… net jei tos granulės yra iš Baltarusijos, tai Baltarusija iš esmės kare nedalyvauja“, – teigė jis.

Politikas patvirtino dalyvausiantis artėjančiuose savivaldos rinkimuose kaip LSDP kandidatas į Elektrėnų tarybą. Po „Sienos“ tyrimo politikui teks keisti planus.

Muitinės kriminalinės tarnybos nuotr./Kurui naudojamą medieną į Lietuvą bandoma įvežti ir cigarečių kontrabandos metodais
Muitinės kriminalinės tarnybos nuotr./Kurui naudojamą medieną į Lietuvą bandoma įvežti ir cigarečių kontrabandos metodais

Šalina iš partijos ir kreipiasi į teisėsaugą

LSDP S.Girčio veiksmus vertina maksimaliai griežtai. Partija viešai reikalauja, kad Vievio verslininku užsiimtų teisėsauga.

„Žurnalistiniame tyrime cituojamo S.Girčio komentarus ir elgesį vertiname kaip nepateisinamus ir netoleruotinus. Baltarusija yra aktyvi Rusijos vykdomos invazijos į Ukrainą dalyvė, suteikianti savo teritoriją ir oro erdvę atakoms prieš Ukrainą. Mūsų nuomone, įmonės vadovo veiksmus ir siūlymą galimai klastoti sankcionuotų prekių kilmės dokumentus turėtų įvertinti ir teisėsauga – apeidinėti įvestas sankcijas yra ne tik amoralus poelgis vykstant karui, bet ir nusikaltimas“, – „Sienai“ teigė LSDP komunikacijos vadovas Justinas Argustas.

Pasak jo, „Vivalsos“ vadovo LSDP kandidatų sąraše nebeliks. S.Girčys taip pat tebėra vienas LSDP Elektrėnų skyriaus vadovų. Su šiuomis pareigomis, kaip ir su naryste partijoje, jam teks atsisveikinti.

„S.Girčys, kaip liudija jūsų atlikto tyrimo surinkti duomenys, savo veiksmais ir komentarais menkina socialdemokratų partijos, kurios narys yra, reputaciją. Pagal partijos statutą, toks elgesys užtraukia pačią griežčiausią nuobaudą – šalinimą iš partijos. Artimiausiu metu Elektrėnų skyrius, kurio narys ir yra Girčys, renkasi ir spręs dėl pašalinimo – tiek iš kandidatų sąrašo į miesto tarybą, tiek iš partijos“, – teigė J.Argustas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius