Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

„Sienos Grupė“ sulaukė atsakymo iš EŽTT: pradėta byla dėl galimo asociacijų laisvės pažeidimo

Pirmadienį Europos Žmogaus Teisių Teismas Lietuvai perdavė bylą, kurioje sprendžiama, ar Lietuva nepažeidė Europos žmogaus teisių konvencijoje įtvirtinto asociacijų laisvės principo, rašoma „Sienos Grupės“ pranešime spaudai.
Migrantai prie Suomijos sienos
Migrantai prie Suomijos sienos / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

Prieš kiek daugiau nei dvejus metus, 2021-ųjų Kūčių vakarą, trys humanitarinės organizacijos „Sienos Grupė“ savanoriai prie Lietuvos ir Baltarusijos sienos iškvietė greitąją medicinos pagalbą sniege gulinčiam Sirijos piliečiui.

Užsienietis kentėjo nuo šalčio ir išsekimo, jis negalėjo paeiti. Kartu su medikais atvykę pasienio pareigūnai savanoriams skyrė baudas už neteisėtą buvimą pasienio teritorijoje.

Savanoriai su paskirtomis baudomis nesutiko ir kreipėsi į teismą. Dviejų instancijų teismai pripažino, kad savanoriai veikė būtinojo reikalingumo sąlygomis – tam, kad suteiktų būtinąją pagalbą žmogui, turėjo pažeisti pasienio teritorijoje galiojusias taisykles. Remiantis tokia išvada, teismai panaikino baudas, tačiau paliko administracinę nuobaudą – įspėjimą.

„Valstybės sienos apsaugos tarnybos vado įsakymu patvirtintoje tvarkoje dėl leidimų būti pasienio ruože numatyta, kad leidimas neišduodamas asmenims, kurie per pastaruosius 12 mėnesių buvo bausti pažeidus teisės aktus, reglamentuojančius pasienio teisinį režimą.

Šiuo pagrindu, „Sienos Grupės“ savanoriams vėliau ir buvo atsisakyta išduoti leidimus, taigi jų svarbiausia veikla – humanitarinės pagalbos teikimas pasienyje – buvo ribojama, apie bausme gyvybę gelbėjusiems savanoriams skelbta spaudos pranešimuose. Tačiau mes žinome, kad gelbėti gyvybę – nėra teisės pažeidimas“,– teigia „Sienos Grupę“ šioje byloje atstovaujantis advokatas Rytis Satkauskas.

Savanoriai ne kartą atkreipė dėmesį į valstybės institucijų, ypatingai Valstybės sienos apsaugos tarnybos, siekį apriboti humanitarinių organizacijų veiklą. Lietuvos teismuose nagrinėjamos dar dvi „Sienos Grupės“ bylos prieš Valstybės sienos apsaugos tarnybą. Vasarį Lietuvos administracinių ginčų komisija patenkino du „Sienos Grupės“ skundus.

„Tuomet, 2021, mums skirtos baudos nebuvo didelės, tačiau prisidėjo prie ir taip jau įjautrintos visuomenės gąsdinimo. Valstybės institucijų komunikacija ir veiksmai – minėtos baudos, vėliau - ikiteisminis tyrimas, pravardžiavimas „pseudosavanoriais“ priešiškai nuteikė dalį visuomenės ir padarė didelę reputacinę žalą ne tik mums, bet ir apskritai – visam humanitarinės pagalbos sektoriui.

Net ir dabar, nors ir yra gauti Lietuvos administracinių ginčų komisijos sprendimai dėl mūsų ir pasieniečių komunikacijos, pareigūnai jų paprasčiausiai nevykdo. Toks valstybinių institucijų nebendradarbiavimas su visuomene ar netgi kryptingas veikimas prieš nevyriausybininkus kuria pavojingus precedentus ir primena kaimynus iš rytų, į kuriuos, tikiu, Lietuva nei kiek nenori būti panaši“ – sako „Sienos Grupės“ direktorius Mantautas Šulskus.

Lietuvos vyriausybė iki birželio mėnesio turės atsakyti į klausimus, kuriuos pateikė Europos Žmogaus Teisių Teismas. Byloje be galimo asociacijų laisvės pažeidimo, Teismas spręs, ar buvo užtikrinta teisė į teisingą bylos nagrinėjimą ir vertins ar nebuvo padarytas Europos žmogaus teisių konvencijos 7 straipsnio, draudžiančio bausmę nepadarius nusikaltimo, pažeidimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius