Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 10 10

Šildymo problemos Kaune: dėl vieno įžūlaus vyro šąla kaimynai – kreiptasi į policiją

Kaune pradėjus šildymo sezoną, 15min redakcija sulaukė ne vieno kauniečio skundo. Žmonės praneša apie žemas temperatūras savo butuose, nešylančius radiatorius. Kai kuriuose būstuose problemos greitai išsisprendžia, tačiau viename iš R.Kalantos gatvės bendrabučių bus pasitelkta net policija. Kaip paaiškino namo administratorius: per vieną įsileisti į butą nepanorusį įžūlų vyrą šąla dalis kaimynų.
Daugiabutis R.Kalantos gatvėje
Daugiabutis R.Kalantos gatvėje / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Nuo pirmadienio bendrabutyje pajungtas šildymas, tačiau iki šiol mano radiatoriai šalti. Pas vienus šyla, pas kitus – ne. Matavau, mano bute buvo vos 6 laipsniai! Šildžiausi su elektriniu šildytuvu, tai iki 14 laipsnių pakilo. Bet tai kiek už elektrą sumokėsiu? Visur kreipiausi, niekas nesureagavo“, – piktinosi R.Kalantos g. bendrabučio gyventoja Vitalija.

Gal jie galvoja, kad jei jau mes bendrabutyje gyvenam, tai ne žmonės?

Pasak jos, problema kartojasi jau ne pirmi metai. Vienai kaimynei pernai šildymas buvo pajungtas tik vasario mėnesį.

„Gal jie galvoja, kad jei jau mes bendrabutyje gyvenam, tai ne žmonės? Mokam juk mokesčius. Nuo rūsio dar šaltis eina. Buvo atvažiavę oro pašalinti iš sistemos. Padirbo keletą minučių, trumpam šilo ir vėl šalta. Sirgti pradėjau. Sėdim su batais ir striukėm. Einam į lauką pasišildyti“, – teigė moteris.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Daugiabutis R.Kalantos gatvėje
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Daugiabutis R.Kalantos gatvėje

Tiesa, ne visi šio bendrabučio gyventojai susiduria su problemomis. Štai viena šeima, auginanti vaikus, namuose trumpomis rankovėmis vaikšto. Butuose fiksuojama 18–23 laipsnių šiluma.

Dėl vieno kenčia daugelis

R.Kalantos g. 137-ąjį namą administruoja UAB „Mano būstas“. Įmonės atstovas Paulius Ugianskis 15min informavo, kad šio bendrabučio šildymo sistema – labai sudėtinga.

„Vos tik kažką „Kauno energija“ padaro, pvz., pradeda šildymą, sistemoje atsiranda daug oro tarpų. Tuomet reikia pakilti į viršutinio bendrabučio aukšto butus ir „nuorinti“ juose radiatorius. Tačiau susidūrėme su problema. Asmuo, kuriam priklauso tie butai, esantys viršutiniame aukšte, į vidų neįsileidžia. Pasakė: „Man neįdomu.“

Kreipsimės dėl to į teisėsaugos institucijas. Teisininkai baigia ruošti dokumentus policijai. Dėl vieno neatsakingai besielgiančio gyventojo kenčia kaimynai. Tuose butuose, į kuriuos nebuvome įleisti, niekas negyvena“, – sudėtingą situaciją paaiškino P.Ugianskis.

Iš pradžių „Mano būstas“ mąstė įrengti sistemoje „žiedą“ – atjungti viršutinius butus nuo šildymo. Taip šiluma būtų pasiekusi kitus bendrabučio butus. Galiausiai priimtas kitoks sprendimas. Ketvirtadienio popietę namo rūsyje prie kiekvieno stovo buvo įrenginėjami atskiri oro išleidikliai.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno daugiabučiuose dingo šildymas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno daugiabučiuose dingo šildymas

„Nebereikės eiti į kiekvieną butą, kad „nuorintume“ radiatorius. Gyventojams išsiuntėme žinutes, kad šiandien dėl darbų atjungiamas šildymas. Kad jo nebus iki rytojaus. Kam reikia, pasiūlėme elektrinius šildytuvus. Būtų tas žmogus 15-ikai minučių mus įsileidęs į viršutinius butus, būtų viskas greičiau susitvarkę. O dabar darbininkai dvi dienas turės dirbti. Už šį avarinį darbą teks susimokėti visiems gyventojams – iki 11 eurų“, – informavo „Mano būsto“ atstovas.

Nesinori net grįžti į namus

Į redakciją kreipėsi ir Kauno Medvėgalio g. 29 namo gyventoja Lina. Moteris piktinosi namo administratoriaus UAB „Būsto valda“ darbu. Pasak jos, pinigai imami, o darbai nevykdomi.

„Šildymas Kauno mieste jau paskelbtas prieš kelias dienas, o mes vis dar šąlame. Auginame du mažamečius. Jau darosi nekomfortiška grįžti į namus, kuriuose – 16 laipsnių. Paskambinus, nemaloniu tonu moteris net nesiteikia suteikti kažkokios informacijos. Po vieno pikto skambučio ir pranešimo, kad kreipsiuosi į žiniasklaidą, vakare šildymą įjungė. Iš „Būsto valdos“ sulaukti paaiškinimo neįmanoma. Vadybininko numerio nežinau“, – teigė moteris.

Skaitytojos Linos nuotr./Temperatūrą Medvėgalio g. 29-ojo namo bute
Skaitytojos Linos nuotr./Temperatūrą Medvėgalio g. 29-ojo namo bute

Nors ėmė šildyti, šiluma pasijuto ne iš karto: butas buvo nemenkai įšalęs.

„Mes ir taip vargstame su pelijančiomis sienomis. O kai toks šildymas, tai pelėsį išnaikinti tampa neįmanoma“, – piktinosi Lina.

Įjungti turi per 5 dienas

15min pakalbintas Arūnas Armanavičius, „Būsto valdos“ pastatų administravimo skyriaus vadovas, apgailestavo, kad klientams pritrūko informacijos apie šildymo sezono pradžią.

„Kauno miesto savivaldybės nurodymu centralizuotas šildymas daugiabučiuose turi būti pajungtas per 5 kalendorines dienas nuo sezono paskelbimo pradžios. Per pirmas dvi dienas šildymas buvo pajungtas 60 proc. mūsų administruojamų daugiabučių.

Įprastai visuose namuose šildymą įjungiame greičiau nei reikalaujama, nes mūsų šilumininkų ir santechnikų komandos tuomet dirba keliomis pamainomis iki vėlyvo vakaro. Tai mums yra įprasta, nes šildymo sezono pradžia yra vienas labiausiai įtemptų periodų metuose. Šilumos punktus eksploatuojame pagal sudarytą namų grafiką, o jūsų minimame Medvėgalio g. 29 daugiabučiame šildymą pajungti ir planavome antradienį. Iš viso šildymą pajungėme beveik 400 namų“, – teigė „Būsto valdos“ atstovas.

Šiuo metu intensyviai dirbama namuose, kuriuose iškilo gedimų. Tai, pašnekovo teigimu, – įprasta, nes namai yra senos statybos ir šildymo sistema juose veikia netolygiai, nešyla dalis stovų, sistemos nenuorintos.

Centralizuotas šildymas daugiabučiuose turi būti pajungtas per 5 kalendorines dienas nuo sezono paskelbimo pradžios.

„Kasmet turime nemažai atvejų, kai viršutiniame aukšte būtina „nuorinti“ radiatorius, bet šeimininkų nėra namuose. Užtrunkame jų ieškodami. Tai signalas, kad senos statybos daugiabučiuose būtina modernizuoti šilumos punktus, balansuoti sistemas, kad prasidėjus sezonui gyventojai nepatirtų diskomforto.

Dažnai netolygiai šylantys radiatoriai ir žema temperatūra net įjungus šildymą signalizuoja, kad namui reikalingos didesnės investicijos. Atėjęs šilumininkas kiek pareguliuos, bet tai nepadės. Šildymo sezono pradžia leidžia pamatyti, kur per metus sistemos dar labiau nusidėvėjo, ir pavasarį inicijuoti jų atnaujinimą“, – paaiškino A.Armanavičius.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Daugiabutis R.Kalantos gatvėje
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Daugiabutis R.Kalantos gatvėje

Pasak jo, jei sienos pelija, tai tikrai neįvyko dėl dieną ar dviem vėliau įjungto šildymo. Pelėsį gali lemti neteisingas patalpų vėdinimas arba per fasado įtrūkimus patenkanti drėgmė.

„Džiaugiamės, kad didelė dalis mūsų klientų yra supratingi ir per daug metų senos statybos namų šildymo niuansus žino, šiais klausimais bendrauja ne tik su administratoriumi, bet ir su kaimynais“, – patikino „Būsto valdos“ pastatų administravimo skyriaus vadovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius