-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 04 20

Šilutėje prie greitųjų antigeno testų nusidriekė tokios eilės, kad dalis švietimo darbuotojų testuojasi kituose rajonuose

Šilutėje ėmė trūkti vietų testuotis greitaisiais antigeno testais. Vietos mokytoja 15min skundėsi, kad artimiausiu metu išsitirti jau nebegalima, todėl darbuotojai, kuriems privaloma periodiškai tirtis dėl koronaviruso, testų bando ieškoti aplinkiniuose rajonuose arba atlieka juos privačiose gydymo įstaigose. Šilutės rajono savivaldybės administracijos direktorius Virgilijus Pozingis 15min sakė, kad per dieną atliekama tiek testų, kiek leidžia pajėgumai.
Greitieji COVID-19 testai
Greitieji COVID-19 testai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pagal nustatytą tvarką, mokytojai bei kiti švietimo įstaigų darbuotojai kas 7–10 dienų privalo atlikti koronaviruso testus, o to nepadarę negali dirbti kontaktiniu būdu.

15min antradienį sulaukė pagalbos prašymo iš Šilutės – kai kurie švietimo įstaigų darbuotojai teigia, kad dar pirmadienio vakarą vietų testuotis šiai savaitei nebebuvo, o artimiausias laikas pasidaryti testą – gegužės 3 diena.

„Todėl darbuotojai renkasi arba privačias įstaigas, kur testo kaina siekia 26 eurus, arba registruojasi gretimose savivaldybėse – kas važiuoja į Tauragę, kas į Klaipėdą, kas į Šilalę“, – 15min pasakojo pavardės atskleisti nenorėjusi mokytoja.

Anot jos, švietimo darbuotojai viliasi, kad situaciją vietos savivaldybė išspręs.

Be testo nei valytojas gali ateiti į darbą, nei virėja – niekas.

„Dalis darbuotojų, kurie nepasidarė testo, dirbs nuotoliniu būdu. Be testo nei valytojas gali ateiti į darbą, nei virėja – niekas. Jei ateitų, gautų baudą“, – pasakojo pedagogė.

Testų netrūksta, bet eilės yra

Pašnekovė svarstė, kad tokia situacija susiklostė dėl to, kad rajonas galbūt pritrūko greitųjų antigeno testų.

Tačiau Šilutės savivaldybės gydytoja G.Tamašauskienė 15min patikino, kad testų netrūksta.

„Prieš tris dienas gavome 1 tūkst. greitųjų testų, tikrai nespėjome jų išnaudoti. Šilutėje yra didelis poreikis testavimui – daug norinčiųjų, nes švietimo įstaigų darbuotojų testavimas yra privalomas. Dauguma renkasi greitąjį testą, todėl jiems tenka truputėlį palaukti“, – kad susidarė eilės, patvirtino ji.

G.Tamašauskienės teigimu, eilių problemą savivaldybė bando išspręsti.

Ji pridūrė, kad nebūtina atlikti greitųjų antigeno testų – tinka ir PGR testas.

Kiekvieno asmeninis reikalas pasirinkti, ar jis nori darytis mokamai, ar pasidaryti PGR tyrimą pas mus.

„O dėl privačių įstaigų galiu pasakyti, kad yra kiekvieno asmeninis reikalas pasirinkti, ar jis nori darytis mokamai, ar pasidaryti PGR tyrimą pas mus. PGR testas yra net tikslesnis. Pas mus išaugęs poreikis greitiesiems testams, o PGR testams registracija dabar yra galima“, – pabrėžė ji.

Savivaldybės gydytojos teigimu, pirmadienį savivaldybės administracijos vadovai tarėsi, kaip išspręsti eilių problemą.

Jos teigimu, yra dvi išeitys: arba pasamdyti papildomų darbuotojų testams atlikti, arba anksčiau atlikti revakcinaciją „AstraZeneca“ vakcina.

„Yra daug švietimo įstaigų darbuotojų, kurie buvo skiepyti vasario mėnesį, tai atlikus revakcinaciją jiems nebereikės tikrintis ir automatiškai sumažės eilės“, – kalbėjo ji.

Administracijos direktorius: galėtų leisti nesitirti jau po pirmosios dozės

Lietuvos statistikos departamento skelbiamais duomenimis, pirmadienį Šilutėje buvo atlikti 79 PGR testai ir 66 greitieji antigeno testai.

Šilutės rajono savivaldybės administracijos direktorius V.Pozingis 15min sakė, kad per dieną atliekama tiek testų, kiek leidžia pajėgumai.

Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr./Virgilijus Pozingis
Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr./Virgilijus Pozingis

Administracijos direktoriaus teigimu, pirmąją skiepų dozę gavę pedagogai apskritai neturėtų testuotis, nes gana gera apsauga susiformuoja jau po pirmojo skiepo.

„Testuoti reikėtų tuos, kurie nepasiskiepiję, tada nebūtų problemos (...) O dabar ir tuos testuok, ir tuos testuok, mes juk nepastatysime tiek žmonių, kad darbuotųsi, o paskui neaišku, kaip jiems darbo užmokestis bus apmokėtas. Tuos dalykus reikia sudėlioti“, – pabrėžė jis.

V.Pozingio teigimu, savivaldybė kreipėsi į Sveikatos apsaugos ministeriją (SAM), kad ši peržiūrėtų sprendimą ir nereikalautų periodiškai testuotis tiems asmenims, kurie yra gavę pirmąjį skiepą.

Vyriausybė prieš kurį laiką nustatė tvarką, pagal kurią įpareigojo tam tikrų profesijų darbuotojus periodiškai atlikti koronaviruso testus.

Testuotis dėl COVID-19 nereikia tiems, kurie persirgo užkrečiamąja liga arba kurie buvo paskiepyti užkrečiamosios ligos vakcina pagal skiepijimo schemą, t. y. gavo dvi vakcinas.

Lietuvoje kol kas leidžiamas tik pradinukų kontaktinis ugdymas – dėl konkrečių ugdymo įstaigų sprendžia savivaldybės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius