Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2019 03 06 /16:53

Šilutės rajone pradingo dalis savivaldos rinkimų biuletenių – komisijos pirmininkei pareikšti įtarimai

Kovo 5 dieną Tauragės apskrities vyriausiasis policijos komisariatas (Tauragės AVPK) pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl rinkimų biuletenių stokos Šilutės rajono savivaldybės Saugų rinkimų apylinkėje. Dalį biuletenių namo parsinešusiai Saugų apylinkės rinkimų komisijos pirmininkei Laurai Šikšnienei pareikšti įtarimai, pranešė BNS.
Vokas su viduje esančiais biuleteniais
Vokas su viduje esančiais biuleteniais / L.Jagintavičienės nuotr.

Generalinė prokuratūra apie įtarimus rinkimų apylinkės pirmininkei pranešė trečiadienį.

Policija tyrimą dėl galimo rinkimų biuletenių paslėpimo pradėjo po to, kai apie tai pranešė savivaldybės komisijos pirmininkas.

„Pradėtas ikiteisminis tyrimas pagal LR BK 175 str. 1 d. Krata atlikta. Aplinkybės tikslinamos“, – 15min informavo Tauragės AVPK.

Pagal minėtą Baudžiamojo kodekso straipsnį, tas, kas sunaikino, sugadino, pagrobė arba paslėpė rinkėjų ar turinčių teisę dalyvauti rinkimų biuletenį ar balsų skaičiavimo protokolą, jeigu dėl to rinkimai ar referendumas buvo pripažinti negaliojančiais arba tai turėjo reikšmingos įtakos rinkimų, arba organizavo šių dokumentų naikinimą, gadinimą, grobimą arba slėpimą,baudžiamas viešaisiais darbais arba bauda, arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki penkerių metų.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./ Rinkimai
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./ Rinkimai

Tą pačią situaciją Saugų apylinkėje viešai aprašė bendrovės „Šilokarčema“ projektų vadovė, su „valstiečiais“ penktuoju numeriu pretendavusi į savivaldybės tarybą, Lijana Jagintavičienė. Antradienį socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje ji rašė, kad rinkimų naktį iš sekmadienio į pirmadienį balsai Šilutės rajono Saugų rinkimų apylinkėje buvo skaičiuojami „nepateisinamai ilgai“ – nuo 20 val. vakaro iki 5 val. 30 min. ryto.

Pasigedo tarybos narių biuletenių

L.Jagintavičienė tikino turinti neoficialios informacijos, kad skaičiuojant balsus „vyko negeri dalykai“ ir kreipėsi į Šilutės rinkimų apygardą su prašymu perskaičiuoti minėtos apylinkės balsavimo rezultatus.

Antradienį esą tai buvo daroma, ji teigė dalyvavusi procese.

„Tai, ką pamačiau savo akimis, – nesuvokiama. Atnešti užplombuoti maišai buvo praktiškai tušti. Viename jų buvo sudėtos šiukšlės – rinkėjų pažymėjimai, likę nepanaudoti biuleteniai, o kitame buvo labai įdomus vaizdas – ten tik Merų rinkimų biuleteniai, o tų, kuriuose balsuojama už sąrašą, net nebuvo“, – socialiniame tinkle dėstė L.Jagintavičienė.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./ Rinkimai
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./ Rinkimai

Anot jos, buvo sužinota, kad Saugų apylinkės pirmininkė Laura Šikšnienė trūkstamus biuletenius turėjo savo namuose.

„Netrukus juos pati ir atvežė. Vokas, kuriame buvo sudėti dokumentai, buvo pažeistas – ten lengvai buvo galima įdėti dokumentą ir jį išimti (viskas užfiksuota fotonuotraukose, filmuotoje medžiagoje)“, – tikino L.Jagintavičienė.

Jos teigimu, Šilutės rajono apygardai skaičiuojant reitingo balsus, „beveik kiekviename sąraše buvo nežymių koregavimų – vieniems kandidatams buvo balsų priskaičiuota, o iš kitų atimta“, pasigesta dalies sugadintų biuletenių.

15min susisiekti su Saugų apylinkės pirmininke L.Šikšniene kol kas nepavyko.

E.Judeikis: perskaičiavimas rezultatų nepakeitė

Šilutės savivaldybės rinkimų apygardos komisijos pirmininkas Eugenijus Judeikis BNS patvirtino, kad antradienį buvo perskaičiuoti Saugų apylinkėje balsavusių rinkėjų biuleteniai – to paprašė kandidatė, mat Saugų rinkimų komisijai atsiuntus savo rezultatus, ji nebepateko į savivaldybės tarybą.

Komisijos vadovas patvirtino, kad ėmus perskaičiuoti biuletenius, maišuose nerasta biuletenių su balsais už kandidatų sąrašus, buvo tik mero rinkimų biuleteniai. Paaiškėjo, kad trūkstami dokumentai yra komisijos pirmininkės namuose.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./ Rinkimai
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./ Rinkimai

Pasigesta ir negaliojančiais pripažintų biuletenių. Pasak E.Judeikio, vėliau atsirado ir jie.

„Perskaičiavimas rezultatų nepakeitė, jie buvo neesminiai. Netikslumų buvo, bet jie tikrai nėra esminiai“, – BNS sakė Šilutės rinkimų apygardos komisijos vadovas.

VRK įvykį aiškinsis

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkė Laura Matjošaitytė teigė, kad VRK oficialaus skundo dėl įvykių Saugų apylinkėje nėra gavusi, žino tik tiek, kiek informacijos yra viešojoje erdvėje.

„Situaciją aiškinamės, matom, kad pradėtas ikiteisminis tyrimas. Komisija turės pateikti pasiaiškinimus, kodėl taip atsitiko, kodėl biuleteniai nebuvo pristatyti. Girdim signalą, kad kažkas buvo skaičiuota, perskaičiuota. Viskas sutampa su tuo, kas buvo pateikta, bet reikia išsiaiškinti prieš tvirtinant tarpinius pirmojo turo rezultatus. Reikės komisijai apsispręsti, kaip mes vertinam tos rinkimų apylinkės rezultatus ir visą situaciją – ar toleruojam ir skaičiuojam tuos balsus, ar neskaičiuojam“, – 15min teigė pirmininkė.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Laura Matjošaitytė
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Laura Matjošaitytė

Kol kas galimybė, kad Saugų apylinkėje galėtų būti iš naujo organizuojami savivaldos rinkimai, nesvarstoma.

„Bet reikėtų bendrai pasižiūrėti, kiek ta apylinkė keičia visos savivaldybės rezultatus“, – pridūrė L.Matjošaitytė.

Anot jos, aptariamas atvejis, kai rinkimų biuleteniai nebuvo pristatyti laiku, šįmet – pirmas šalyje: „Šiais metais pirmas atvejis Lietuvoje, kada dėl kažkokių priežasčių yra nepristatomi rinkimų biuleteniai. Klausimas, kokios tai priežastys nulėmė – užmaršumas, nepastabumas, siekis kažką padaryti su tais biuleteniais... Situacija sukuria puikią erdvę įvairioms interpretacijoms, pamąstymams [...].“

Pirminiais VRK duomenimis, Sauguose daugiausia – 155 – balsų gavo Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai, už Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungą balsavo 103 rinkėjai, visuomeninis rinkimų komitetas „Už žmonių valdžią“ sulaukė 79 rinkėjų palaikymo, partija „Tvarka ir teisingumas“ – 74, Socialdemokratų partija – 47, kitos partijos surinko mažiau balsų.

2015-aisiais rinkimų rezultatai pripažinti negaliojančiais

2015 metais VRK savivaldos rinkimų rezultatus Šilutės rajono savivaldybėje pripažino negaliojančiais. Tuomet nustatytos trys rinkimų pažeidimų grupės: įtarti septynių asmenų balsų pirkimai, galėjo būti pakeisti iki 429 išankstinio balsavimo biuletenių, o keliasdešimt biuletenių užpildyti ir juose pasikartojantys kandidatų pirmumo balsai nurodyti panašia rašymo priemone, panašiu raštu.

2019 metų pirmojo rinkimų turo rezultatus VRK tvirtins penktadienį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius