Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 05 30

Šimtmečio dovana „Laiko kapsulė“: moksleivių įsipareigojimas saugoti Lietuvos nepriklausomybę dar 100 metų

Lietuvos moksleiviai Valstybės atkūrimo šimtmetį nusprendė paminėti itin originalia savanorystės idėja, pavadinta „Laiko kapsule“. Jau penkis mėnesius laiko kapsulė keliauja po Lietuvą, o birželio 1-ąją pasieks Vilnių – Vyriausybės kanceliarijos didžiojoje salėje vyks baigiamasis projekto renginys, kurio metu unikali kapsulė ir šalies moksleivių įsipareigojimas saugoti šalies nepriklausomybę dar 100 metų bus perduoti Valstybės pažinimo centrui ir Lietuvos nacionaliniam muziejui.
„Laiko kapsulė“
„Laiko kapsulė“ / LMS nuotr.

Simbolinis pareiškimas

„Laiko kapsulės“ idėja, kaip pasakoja vienas iš jos įgyvendintojų Kristupas Tilvytis, kilo viename iš Lietuvos moksleivių sąjungos (toliau LMS) valdybos posėdžių, kuriame buvo diskutuojama, kaip įsimintinai ir išskirtiniau būtų galima paminėti Lietuvos šimtmetį. „Kiekvienam jaunuoliui svarbu palikti pėdsaką pasaulyje, tad nuotraukos ir palinkėjimai puikiai tam tinka. Taip pat reiktų paminėti, kad nuotraukose fotografuojasi mokyklų bendruomenės, tokiu būdu demonstruojame bendruomeniškumą ir bendravimą“, kalbėjo pašnekovas.

„Laiko kapsulė“, pasakoja Kristupas, tai simbolinis moksleivių pareiškimas ir įsipareigojimas saugoti Lietuvos nepriklausomybę ateinančius 100 metų, o po to „Laiko kapsulėje“ esančias nuotraukas, o kartu ir šį įsipareigojimą perduoti ateities moksleiviams: „Tikimės, kad po šimto metų kapsulę atvėrusiems moksleiviams bus nuoširdžiai įdomu pasižiūrėti palinkėjimus ir patikrinti, ar jie išsipildė. Taip pat šia kapsule ir jos ilgaamžiškumu norime parodyti, kad moksleiviai tiki Lietuva ir tiki jos tvirta ateitimi. O kapsulės perdavimas su nuotraukomis ir palinkėjimais tarsi ryšys, siejantis praeitį ir ateitį.“

LMS nuotr./„Laiko kapsulė“
LMS nuotr./„Laiko kapsulė“

„Laiko kapsulės“ tai viena iš svarbiausio valstybės šimtmečio minėjimo projekto „Šimtmečio dovanos“ iniciatyvų, kviečiančių prisijungti prie savanorystės projektų ir dovanoti Lietuvai gerus darbus.

Keliauja jau kone pusmetį

„Laiko kapsulė“ keliauja 5 mėnesius po 34 Lietuvos miestus, kuriuose yra LMS padaliniai. Kapsulės kelionė prasidėjo 2018 m. sausio 19 d. Klaipėdoje, o uždarymas 2018 m. numatytas birželio 1 d. Vilniuje. „Laiko kapsulės“ perdavimo metu vyksta įvairiausi renginiai bei diskusijos, kurias organizuoja LMS padaliniai. Kiekvienas padalinys turi skirtingos sudėties žmonių komandą, reikalingą veiklos įgyvendinimui. O aš esu pagrindinis „Laiko kapsulės“ koordinatorius ir turiu užtikrinti, kad kapsulė sėkmingai būtų perduota ir galiausiai uždaryta. Įvardinti konkretų skaičių žmonių, prisidėjusių prie idėjos įgyvenimo, būtų beveik neįmanoma.

Net „Laiko kapsulės“ atidarymo bei uždarymo komandos kardinaliai skiriasi, tačiau vykdo tokias pačias užduotis – rėmėjų pritraukimas, renginio viešinimas, programos planavimas ir įgyvendinimas. Turime dešimtis žmonių pačioje organizacijoje, taip pat prisideda ir savivaldybės bei mokyklos“, apie įsitraukimą pasakojo K.Tilvytis.

Pati Lietuvos moksleivių sąjunga gyvuoja jau daugiau nei 20 metų, o jos veikloje dalyvauja per 1 000 savanorių. „Mūsų visos veiklos yra pagrįstos absoliučiai savanorystės principu, tad „Laiko kapsulė“ ne išimtis ir visi organizacijos savanoriai kokiu nors būdu prisideda prie jos įgyvendinimo“, tikino vienas iš organizatorių.

Tikslas – įtraukti visas Lietuvos mokyklas

Kristupas atskleidė, kad „Laiko kapsulės“ tikslas yra surinkti visų Lietuvos mokyklų bendruomenių nuotraukas su palinkėjimais. „Kadangi šiuo metu „Laiko kapsulė“ dar tik keliauja, tikslaus surinktų nuotraukų skaičiaus įvardinti negalime, nes jį žinosime tik įdėjus paskutines Vilniaus miesto ir rajono mokyklų nuotraukas. Taip pat nuo 2018 m. vasario 16 d. LMS padaliniai vykdo 100 gerų darbų Lietuvai įvairiausiomis temomis, įtraukdami įvairias socialines grupes, kurių pristatymas turėtų vykti „Laiko kapsulės“ uždarymo metu. Tad mūsų tikslas atlikti kiek įmanoma daugiau gerų darbų įtraukiant įvairiausias žmonių grupes“, kalbėjo ir prisijungti ragino pašnekovas.

Nuo 2018 m. vasario 16 d. LMS padaliniai vykdo 100 gerų darbų Lietuvai įvairiausiomis temomis.

Pats Kristupas pasakojo, kad intensyviai savanoriauja jau 4 metus ir gali drąsiai sakyti, kad savanorystė Lietuvos moksleivių sąjungoje padėjo sutvirtėti kaip asmenybei, atrasti savo stipriąsias savybes, pomėgius ir išsikelti tikslus ateičiai: „O į savanorystę požiūris tik teigiamas, nes tai puikus būdas atrasti save, įgauti patirties ar tiesiog susipažinti su įdomiais žmonėmis. Esu laimingas, kad Lietuvoje yra daug savanorystės galimybių ir kiekvienas gali atrasti savo sritį.“

Paklaustas, kaip moksleiviai suvokia „Laiko kapsulės“ projekto reikšmė šimtmečio kontekste, pašnekovas tikino, kad tai yra simbolinis moksleivių pareiškimas ir įsipareigojimas saugoti Lietuvos nepriklausomybę ateinančius 100 metų. „Šimtmečio sėkmės istoriją kūrė tūkstančiai skirtingų profesijų, konfesijų ir tautybių žmonės, kurie kūrė ir išsaugojo valstybingumo tradicijas. Manome, kad labai svarbu žinoti Lietuvos piliečiams, kad ir šiandieninė jaunoji karta, moksleiviai yra pasiruošę puoselėti ir ginti Lietuvos valstybingumą taip pat. Nuotraukose išradingiausiais būdais fotografuojamosios mokyklų bendruomenės tik parodo, kad yra vieningos, o tai tik išsklaido visas abejones, kad jaunoji karta nedvejoja šalies ateitimi ir yra pasiruošusi prisidėti prie jos puoselėjimo“, tikino pašnekovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius