Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 10 21

Šimtmetį minintys skautai nuspalvino gyvenimą keturioms nepasiturinčioms šeimoms

Didžiausia Lietuvoje skautų organizacija Lietuvos skautija kvietė padėti sunkiai besiverčiantiems žmonėms projekte „Nuspalvink Lietuvą“. Projekte sudalyvauti ir savanoriškai gyvenamąsias patalpas restauruoti sutiko keturios jaunų žmonių komandos.
Skautai nuspalvino gyvenimą keturioms nepasiturinčioms šeimoms
Skautai nuspalvino gyvenimą keturioms nepasiturinčioms šeimoms / Lietuvos skautijos nuotr.
Temos: 2 Remontas Skautai

Kauno skautai nusprendė padėti Kauno rajone gyvenančiai vienišai senolei, kuria rūpinasi Maltos ordinas. Prieš daugiau nei 80 metų statytame name senolė gyvena nuo pat 1945 m.

Darbščioji jaunų žmonių komanda nušveitė senus dažus nuo namo sienų, langinių bei tvoros, paruošė paviršius ir atliko dažymo darbus. Skirtumą pamatyti nesunku – namas nušvito naujomis spalvomis!

„Prie projekto prisijungėme, nes norėjome suteikti džiaugsmo tiems, kuriems jo trūksta, praskaidrinti jų kasdienybę naujomis, ryškesnėmis spalvomis. Labai smagu pabendrauti su žmonėmis, kurie jaučiasi vieniši ir padėti tiems, kurie patys negali pagražinti savo gyvenamosios vietos ar aplinkos. Juk daryti gerus darbus yra gera! O šio konkurso tikslas yra labai kilnus – skatinti gerųjų darbų tradiciją organizacijoje ir prisidėti prie visuomenės gerovės.“ – kalbėjo projekto dalyvė Raminta Varnelytė, kartu su komanda prisidėjusi prie senolės namo atnaujinimo darbų.

Kiti Kauno skautai nusprendė pagelbėti Gailiūnų kaime, vienkiemyje gyvenančiai senolei Bronei. Pačiai močiutei remonto darbus atlikti be galo sunku, o artimųjų ir šeimos ji neturi, tik retkarčiais aplankančią seserį, gyvenančią Kaune.

Skautai nusprendė imtis vidaus apdailos darbų – sutvarkė gyvenamąjį kambarį bei virtuvę, nudažė medines duris, lubas, sienas, langines ir jų rėmus, taip pat pakeitė lempą bei išdažė priemenę gražia žalia spalva.

Lietuvos skautijos nuotr./Skautai nuspalvino gyvenimą keturioms nepasiturinčioms šeimoms
Lietuvos skautijos nuotr./Skautai nuspalvino gyvenimą keturioms nepasiturinčioms šeimoms

Darbams pasibaigus, vienas projekto dalyvių, Vainius Mirskis, sakė: „Džiaugėmės galėję sudalyvauti šiame projekte, nes tai puikus šansas padėti žmonėmis, kuriems šios pagalbos tikrai reikia. Mes ne tik nudažėme ir sutvarkėme ponios Bronės namo vidų, bet ir praskaidrinome dieną, suteikėme vilties ir pasitikėjimo vienišai senolei. Padėdami kitiems, naudos gavome ir patys – labai gera pajausti, kad prisidėjome prie gražesnio pasaulio.“

Vilniaus krašto, Kernavės tunto, Jorės vyresniųjų skaučių ir Kerniaus skautų vyčių draugovių komanda nė nedvejodama prisijungė prie projekto.

Norėdami rasti labiausiai pagalbos laukiančią šeimą, skautai kreipėsi į Šalčininkų rajono seniūną, kuris pasiūlė padėti vienišai, dukrą auginančiai motinai. Mama su dukrele Kamile dviese gyvena seno molinio namo dalyje, kuriai skubiai reikėjo atnaujinimo darbų.

Nuvykę apžiūrėti vietos skautai pamatė, kad namo būklė išties prasta – sienų dažai nublukę, įėjimo laiptelis visai suiręs, bet paklausta, kur jos nuomone labiausiai reikalinga mūsų pagalba, moteris pasakė, jog svarbiausias – mergaitės kambarys.

Mergaitės kambariui iš ties reikėjo skubios pagalbos – dėl buvusio kiauro stogo lubose žiojėjo didelė skylė, nuo sienų byrėjo tinkas, vienintelė kambaryje esanti rozetė atrodė nesaugiai, styrojo nesutvarkyti lango angokraščiai.

Nieko nelaukdama, komanda kibo į darbus ir jau po dviejų savaitgalių mergaitė galėjo džiaugtis atnaujintu, tvarkingu kambariu, o namas iš išorės suspindo ryškiomis spalvomis.

„Džiaugiamės, kad šiuo savanorišku geruoju darbu kažkam į namus galėjome įnešti ne tik spalvų, bet ir džiaugsmo“, – gera nuotaika dalinosi viena projekto dalyvių Laura Burokaitė.

Prie projekto prisijungti norą pareiškė jungtinė Vilniaus krašto, Skaisčio tunto Laumės vyresniųjų skaučių ir Lizdeikos skautų vyčių būrelių komanda. Nieko nelaukę jie kreipėsi į Fabijoniškių socialinių paslaugų namus, kur sužinojo, kad viename jų gyvenančiai garbaus amžiaus senolei labai reikalinga pagalba.

Močiutę komanda aplankė net penkis kartus – apsilankymų metu spėta nudažyti visas buto sienas bei svetainės ir tualeto lubas. Iš paprasto, apleisto butuko viskas tapo gražu ir spalvinga!

Apie Lietuvos skautiją

Lietuvos skautija yra didžiausia skautus vienijanti organizacija Lietuvoje. Joje veikia per 2500 skautų visose Lietuvos apskrityse. Lietuvos skautija yra Lietuvos visuomeninė, laisvanoriška, nepolitinė organizacija.

Per visą skautijos istoriją judėjimui priklausė per 580 milijonų žmonių. Tai didžiausias jaunimo judėjimas pasaulyje.

Jos tikslas – ugdyti jaunus žmones, suteikti jiems tvirtus moralinius ir vertybinius pagrindus ir auginti stiprius, atsakingus ir intelektualius visuomenės piliečius.

Lietuvos skautija yra pripažinta Pasaulinės skautų judėjimo organizacijos (WOSM) narė. Pasaulyje yra daugiau nei 40 milijonų skautų ir skaučių, jaunimo ir suaugusiųjų, o skautybės idėja gyva net 164-se šalyse.

Per visą skautijos istoriją judėjimui priklausė per 580 milijonų žmonių. Tai didžiausias jaunimo judėjimas pasaulyje.

Pagrindinis skautiško judėjimo tikslas – vaikų ir jaunimo ugdymas. Vienas metodų, pasitelkiamų siekiant ugdyti sąmoningus piliečius ir atsakingus visuomenės narius, tai savanoriškas gerųjų darbų darymas. Net ir patys jauniausi organizacijos nariai – šešerių metų sulaukę, vilkais vadinami skautai – ant kaklaraiščio dešiniojo skverno nešioja gerojo darbelio mazgelį, primenantį geruosius darbus daryti kasdien.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius