-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 10 30

Sinoptikė Elvyra Latvėnaitė apie audrą pajūry: esame aktyviausioje ciklono dalyje

Iki trečiadienio Klaipėda mirks vandenyje ir bus talžoma stipraus vėjo. Tokias prognozes dėlioja uostamiesčio sinoptikė Elvyra Latvėnaitė. Pasak jos, spalio mėnuo visuomet būna audringas ir aktyvus.
Audra Klaipėdoje (Nerijaus nuotr.)
Audra Klaipėdoje (Skaitytojo nuotr.)

Pirmadienį Klaipėdoje iš šiaurės bei šiaurės vakarų pučiančio žvarbaus vėjo greitis siekia apie 25–27 m/s. Naktį, kaip prognozuojama, jis šiek tiek aprims, iki 20 m/s. Antradienį vėjas tik vos susilpnės ir gūsiais sieks 17–19 m/s.

„Iš šiaurės vėjas visada būna gūsingas. Rytoj suksis į šiaurės vakarus, bus stiprokas, gūsingas, nes šiuo metu virš mūsų yra šalta oro masė, vadinamoji, užnugarinė ciklono dalis, – pasakojo Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Jūrinių prognozių grupės budinti sinoptikė Elvyra Latvėnaitė. – Šiuo metu galingas ciklonas yra susidaręs susijungus dviems ciklonams, kurių vienas nusiaubė Vidurio Europą. Dabar atėjo pas mus, praėjęs Baltarusijos centru susijungęs su kitu, virš Rusijos esančiu ciklonu, įgavo antrą kvėpavimą. Šiandien naktį dar talžys audra. Vėjas siaučia visoje Lietuvoje, tačiau mes esame aktyviausioje ciklono dalyje, pačioje šalčiausioje ir vėjas stipriausias“.

Tiesiog ši vasara ir ruduo labiau darganoti, nemalonus ruduo, psichologiškai žmones erzina, – sakė sinoptikė.

Stiprūs vėjai šį rudenį kartojasi jau bemaž trečią ar ketvirtą kartą. Sinoptikės teigimu, šis spalio mėnuo niekuo neypatingas, jis visuomet būna audringas, neretai vėjai sustiprėja net daugiau nei 30 m/s. Esą ne veltui naudojamas terminas „rudens darganos“.

„Būtų neįprasta, jei būtų giedra ir puikus oras, tai, apie ką svajojame. Tai įprasta spalį, būna audringa, persitvarko cirkuliacinė sistema, aktyvėja ciklono veikla, tad jau dažniau mus lankys ciklonai, vėjai. Gamtoje viskas įprasta. Tik kai kuriais metais įsigali anticiklonas, būna ramesni orai. Šiaip, metereologams tai įprastas dalykas. Tiesiog ši vasara ir ruduo labiau darganoti, nemalonus ruduo, psichologiškai žmones erzina“, – sakė sinoptikė, stebinti, jog šiltesni orai, tiesa, ir toliau su lietumi ir vėjais, atkeliaus nuo trečiadienio. Oro temperatūra dieną Klaipėdoje sieks 9–11 laipsnių, naktį – 6–8 šilumos.

BĮ Klaipėdos paplūdimiai nuotr./Audra pajūryje: bangos siekia iki 7 metrų, pasiekia ir kopas
BĮ Klaipėdos paplūdimiai nuotr./Audra pajūryje: bangos siekia iki 7 metrų, pasiekia ir kopas

Ribojama laivyba

Kaip informavo Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija, dėl stipraus vėjo nuo sekmadienio popietės uoste teko apriboti laivybą. Didžiausias vėjo greitis gūsiuose – 28 m/s. Jūroje bangų aukštis siekia septynis metrus.

9 val. duomenimis, į uostą įplaukti laukia 10 laivų ( iš jų trys – dėl stipraus vėjo, kiti laukia, kol atsilaisvins krantinės). Šiandien po pietų vėjas gūsiuose gali įsisiautėti iki 30 m/s. Klaipėdos uosto darbuotojai dar iki prasidedant audrai, įspėjo visus uosto naudotojus ir laivų agentus apie stichinį vėją. Incidentų neregistruota. Prognozuojama, kad vėjas pajūryje turėtų siautėti iki trečiadienio ryto.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius