-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 01 25

Neįtikėtini faktai apie šiukšles, kurie jus nustebins

Vidutiniškai europietis gyvena 73 metus – taip teigia Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) specialistai. Panašiai tiek metų – iki 80 – praeina, kol visiškai suyra išmesto guminio bato padas. Ar kada susimąstėte, kad dalis atliekų, kurias išmetate į šiukšlių dėžę, gyvens ilgiau už jus ar net jūsų anūkus?
Kūdikis su sauskalnėmis
Kūdikis su sauskelnėmis

Šiukšlių gyvenimo trukmė – ir iki 1 milijono metų

Atsigaunanti ekonomika, intensyvėjanti pramonė ir vis sparčiau augantis vartojimas didina ir mūsų sukaupiamų buitinių atliekų kiekius. Kasmet vien plastikinių vandens buteliukų gamybai visame pasaulyje sunaudojama 1,6 milijonų barelių naftos. Vėliau šie buteliukai – jei nėra atiduodami perdirbimui – atsiduria šiukšlynuose, kur turi praeti daugiau nei 400 metų, kad jie visiškai suirtų.

Vaikiškų sauskelnių pėdsako nebelieka po 450 metų, stiklinio butelio – po 1 milijono metų. Tiesa, dabar kai kurie mokslininkai sako, kad stiklas visiškai nesuyra.

Panašaus ilgaamžiškumo yra ir kitos mūsų išmetamos atliekos. Pavyzdžiui, metalinė gėrimo skardinė, kurią išmetate pasimėgavę savo mylimu limonadu, suyra tik praėjus 200 metų. Vaikiškų sauskelnių pėdsako nebelieka po 450 metų, stiklinio butelio – po 1 milijono metų.

Tiesa, dabar kai kurie mokslininkai sako, kad stiklas visiškai nesuyra. Kurie iš jų teisūs – nežinia. Niekas negyveno tiek ilgai, kad pergyventų stiklinį gėrimo butelį.

Kiekvienais metais Lietuvoje į sąvartynus išvežama apie 3 milijonus tonų įvairių atliekų. Aplinkosaugos informacijos centro duomenimis, iš jų būtų galima perdirbti bent jau pusę: popierių, kartoną, stiklą, plastmasę, medienos atliekas, tekstilę, odą ir pan. Deja, kol kas perdirbama tik trečdalis visų antrinių žaliavų.

Atliekų perdirbimas
Atliekų perdirbimas

Kas gali būti prikelta antram gyvenimui

Antrinių žaliavų panaudojimas padeda ne tik saugoti gamtą, bet ir taupyti finansus. Juk nerūšiuodami už pakuotę dažnai sumokame du kartus: pirmą kartą ją pirkdami, o antrą – ją tiesiog išmesdami.

Taigi kaip gali atrodyti antrasis jūsų išmetamų atliekų gyvenimas?

  • Popierius gali būti lengvai perdirbamas ir atgimti kaip kartonas, popierinės kiaušinių ar uogų dėžutės, popierinės lėkštės ar net kačių kraikas. Ką jau kalbėti apie iš perdirbto popieriaus gaminamus popierinius rankšluosčius, tualetinį popierių, servetėles, popierinius maišelius. Perdirbimui gali būti naudojami netgi iš apyvartos išėję banknotai. Pvz., iš trijų senų JAV dolerių galima pagaminti rašiklį.

    Perdirbimui gali būti naudojami netgi iš apyvartos išėję banknotai. Pvz., iš trijų senų JAV dolerių galima pagaminti rašiklį.

     

  • Plastikas – PET pakuotės, vienkartiniai gėrimų buteliukai – taip pat lengvai prikeliamas antram gyvenimui. Iš perdirbto plastiko gali būti gaminami buteliukai gėrimams, kilimai, kuprinės, miegmaišiai, maišai šiukšlėms, statybinė produkcija, pvz., vamdžiai, kibirai, statinės, stogo danga ar pakavimo juostos. Perdirbtas plastikas taip pat tinkamas žaislų, stadiono sėdynių ar net aksesuarų gamybai. Pvz., iš 21 perdirbto vandens buteliuko galima pagaminti moterišką piniginę.
  • Aliuminio skardinės yra labai lengvai išlydomos ir iš šio lydinio gaminamos naujos skardinės arba aliuminio folija. Taip pat iš jų gali būti gaminamos dviračių ir automobilių dalys, statybinės medžiagos. Šią tarą galima perdirbti daug kartų.
  • Stiklas, kaip ir aliuminis, gali būti perdirbamas gausybę kartų. Iš jo gaminami nauji stikliniai buteliai ar kitos stiklo talpos. Taip pat perdirbti stikliniai buteliai gali būti naudojami plytų, asfalto, bėgimo takelių dangos gamybai.

Tai – tik dalis mūsų išmetamų atliekų, kurios gali būti perdirbtos ir panaudotos ne vieną kartą. Pasaulyje sparčiai populiarėjant ekologiškai madai, vis dažniau prabylama ir apie drabužius iš antrinių žaliavų. Pavyzdžiui, kavos tirščiai gali būti perdirbami į tam tikrą pluoštą, iš kurio vėliau audžiamas audinys. Iš vieno kavos puodelio tirščių galima nuausti tiek audinio, kad pakaktų pasiūti vienus marškinėlius. Taip pat audiniai gali būti gaminami ir iš panaudotų PET butelių.

Plastikas
Plastikas

Taigi ateityje, vakarėlyje susitikus mūsų proproanūkiams, trumpas apsikeitimas komplimentais – „gražūs marškinėliai, iš ko čia?“, „ačiū, iš penkių mineralinio vandens buteliukų“ – gali tapti visai įprastas.

Taip pat skaitykite: Naujoji užstato sistema: į ką atkreipti dėmesį?

Grąžinti verta 1
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius