Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 04 14

Šiukšlių krūvos Vilniaus centre: gyventojai keikia verslininkus, pastarieji kerta atgal

Vilniaus Vytenio gatvės 50-o namo vidiniame kieme šalia šiukšlių konteinerių nuolat kaupiasi atliekų krūvos. Gyventojai kaltina verslininkus, esą tai jie verčia atliekas. Tačiau šalimais įsikūrusi bendrovė tvirtina visai ką kita – verslininkai tikina nuolat čia besitvarkantys, o šiukšlina loftų gyventojai. Vilniaus savivaldybė savo ruožtu tikina radusi šiukšlintojus demaskuojančių dokumentų.
Balandžio 11 d.
Balandžio 11 d. / 15min skaitytojos Viktorijos nuotr.

„Siunčiu nuotraukas apie „kiaules“, kurie teršia Vytenio g. 50 (Vilnius) vidinį kiemą. Šiukšlių krūva auga šalia įmonės „Baltvita“ patalpų. Prieš porą mėnesių čia taip pat mėtėsi ne tik buitinės ir tekstilės atliekos, bet ir kiti nereikalingi daiktai, pvz., klozetas“, – teigia šioje vietoje gyvenanti Viktorija.

Kreipėsi į savivaldybę ne kartą

Anot moters, Vilniaus savivaldybė apie situaciją buvo informuota mažiausiai 2 kartus (vasarį ir kovą), programėlėje tvarkauvilniu.lt galima rasti senesnes šiukšlyno nuotraukas. „Nors ten rašoma, kad abiejų problemų statusas yra „išnagrinėta“, tačiau buvo išvežtos tik stambiausios šiukšlės, o visa kita toliau guli, o vėjas nešioja po visą kiemą“, – piktinosi balandžio 11-ąją vėl užfiksavusi krūvas šiukšlių Viktorija.

Apie šią problemą per programėlę tvarkaumiesta.lt pirmą kartą buvo pranešta kovo 6 dieną. „Vytenio g. 50, 52, 54 (įvažiavimas iš Panerių g.) kiemas virsta šiukšlynu! Kieme esantys ofisai, gamyklos ar pan., dėl kažkokių priežasčių (gal taupo šiukšlių išvežimo sąskaita), jau kelis mėnesius meta viską tiesiog kur papuola. Žodinės pastabos nepadeda, gal išgelbėsite nuo šiukšlių? Pavasarį norisi sutikti švariai ir gaiviai“, – tokį skundą tuomet surašė kaimynai.

Antrąkart kreiptasi kovo 23-ąją. Gauti atsakymai abu sykius vienodi: „Dėkojame už Jūsų pranešimą. Minėta teritorija yra privati, todėl visa surinkta informacija perduota viešosios tvarkos skyriui.“

Įmonė tikina tvarkanti pati

Gyventojos paminėtos bendrovės „Baltvita“ atstovai tvirtina, kad šiukšlių krūva kaupiasi ne jų teritorijoje, o būtent jie yra tie, kurie savanoriškai prisideda tvarkydamiesi kieme. Jie patys turi sutartį su valymo paslaugų bendrove, kurios valytojoms esą griežtai nurodyta šiukšles mesti tik į įmonės turimus keturis konteinerius, o ir su šiukšlių vežėjais sutartis pasirašyta.

UAB „Baltvita“ nuotr./Prieš išvežimą
UAB „Baltvita“ nuotr./Prieš išvežimą

„Ši šiukšlių krūva pradėjo formuotis maždaug nuo gruodžio mėnesio. Šalia įsikūrus gyvenamiesiems loftams, ten gyvenantys žmonės pradėjo šioje vietoje mesti šiukšles. Apskritai bėda dėl šiukšlių prasidėjo, kai aplinkui įsikūrė gyvenamieji loftai (Kauno g., Vytenio g.).

Vilniaus miesto savivaldybės atstovai kreipėsi į visas įmones esančias aplinkui dėl šių šiukšlių. UAB „Baltvita“ geranoriškai prisidėjo ir išvežė apie 10 kub. m šiukšlių“, – 15min teigė šios įmonės atstovai.

Jie pridėjo ir nuotraukų, kuriose matosi, kaip išvežamas pilnas mikroautobusas prikrautų šiukšlių maišų. „Aplinkiniai yra sakę, kad žmonės iš loftų ten meta šiukšles arba privažiuoja su mašinomis ir tiesiog išmeta maišus. Kyla klausimas: ar loftų gyventojai turi administratorių, kuris užsiima jų šiukšlių išvežimu? Mes turime pastatą Vytenio g. 50 / Kauno g. kampe, prie to pastato žmonės iš loftų taip pat meta šiukšles. Tiesiog prie rūkymui skirtos vietos sukrauna savo šiukšlių maišus.

UAB „Baltvita“ nuotr./Išvežimas
UAB „Baltvita“ nuotr./Išvežimas

UAB „Baltvita“ planuoja pastatyti kamerą, kad būtų fiksuojama, kas meta šiukšles. Taip pat pati fotografuoju kaip kinta ta vieta po šiukšlių išvežimo ir vėl matome, kad metamos šiukšlės. Nuotraukose matosi buteliai, antklodė ir t.t. Planuojame sugriežtinti įvažiavimą į vidinį kiemą (tik su specialiais leidimais)“, – teigė bendrovės biuro administratorė.

Vis dėlto viena ši įmonė daugiau neketina tvarkytis – kadangi įmonių daug, prisidėti turėtų visi.

Rado laiškų ir dokumentų

Savivaldybė apie šį nelegalų sąvartyną vidury miesto yra informuota. Valdas Juodis, Vilniaus miesto savivaldybės Miesto ūkio ir transporto departamento Atliekų tvarkymo programos įgyvendinimo vedėjas, 15min informavo, kad Nekilnojamo turto registro duomenimis, Vytenio g. 50 namo kieme esantis sklypas yra išnuomotas beveik 100 fizinių ir juridinių asmenų.

Naujamiesčio seniūnijos darbuotojai radę vienos įmonės išmestus dokumentus įpareigojo ją sutvarkyti dalį sąvartyno, ką minėta įmonė ir padarė, – teigė V.Juodis.

„Sklypo teritorija nepadalinta tarp nuomotojų, todėl rasti asmenį, kuris atsakingas už teritorijos, ant kurios susiformavo sąvartynas, gana sudėtinga. Kai kurios įmonės, dirbančios aplink esančiuose pastatuose, pasirašo su atliekų vežėjais tokias sutartis, kuriose numatyta išvežti tik minimalius komunalinių atliekų kiekius, o komunalinių atliekų perteklių išmeta kur nors teritorijoje ar dar kitur. Taip ir atsiranda Vytenio g. 50 namo kieme esantys nelegalūs sąvartynai“, – tikino V.Juodis.

Kovą, anot V.Juodžio, kreiptasi į UAB „Paslaugų ratas“ su prašymu imtis iniciatyvos ir organizuoti minėto sklypo, kartu su kitais nuomotojais, sutvarkymą ir susikaupusių atliekų išvežimą. „Naujamiesčio seniūnijos darbuotojai radę vienos įmonės išmestus dokumentus įpareigojo ją sutvarkyti dalį sąvartyno, ką minėta įmonė ir padarė. Šiuo metu rasti dar kelių įmonių išmesti laiškai, todėl ir jos bus įpareigotos sutvarkyti dalį nelegalaus sąvartyno. Ši informacija perduota Viešosios tvarkos skyriui“, – teigė V.Juodis.

Jis taip priminė, kad šiuo metu Vilniaus mieste vyksta atliekų sistemos reorganizavimas. Nuo gegužės 1 d. Vilniaus mieste bus įvesta vietinė dvinarė rinkliava už komunalinių atliekų surinkimą iš atliekų turėtojų. Rinkliavos mokesčius mokės visi Vilniaus miesto savivaldybės teritorijoje nuosavybės teise valdantys nekilnojamąjį turtą asmenys, o mokesčiai bus skaičiuojami priklausomai nuo turimo nekilnojamojo turto tipo ir bendrojo ploto.

„Nuo gegužės 1 d. Naujamiesčio seniūniją aptarnaus vienas atliekų vežėjas UAB „VSA Vilnius“, todėl nuo gegužės 1 d. iš Vytenio g. 50 kiemo bus išvežamos visos susikaupusios komunalinės atliekos ir susidaryti tokiam nelegaliam sąvartynui nebus pagrindo. Primename, kad gyventojai gali statybines, žaliąsias (lapus, žolę, šakas), didelių gabaritų ir kitas atliekas išvežti į tam skirtas atliekų surinkimo aikšteles“, – sakė V.Juodis.

Sugėdinsime kiauliukus

Kviečiame nelikti abejingiems ir kartu sugėdinti šiukšlinančius kiauliukus: fotografuokite viešose vietose ar gamtoje aptiktas šiukšlių krūvas ir siųskite nuotraukas 15min redakcijai el. paštu ieskome@15min.lt.

Nepamirškite pateikti kuo detalesnį vietos aprašymą – galbūt jis ir išduos kaltininką. O gal šiukšlintoją padės atpažinti šiukšlių krūvoje esanti informacija: laiškai, sąskaitos su adresais, nuotraukos ar kita? Nufotografuokite ir atsiųskite 15min, o mes publikuosime jūsų informaciją ir nuotraukas portale bei taip gėdinsime kiaulintojus. Nuotraukas ir pridergtos vietos adresą siųsime už švarą ir tvarką tame rajone atsakingai institucijai.

Jeigu patys pasirūpinsite susitvarkyti aplinką savo mieste ar rajone, atsiųskite nuotraukas, kaip tvarkote aplinką, ir taip pat jas publikuosime.

Kiaulintojus gėdinsime, o švarintojams – dėkosime. Švarinkime aplinką, kurioje patys gyvename.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius