-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 03 15

Siūlo bausti už patyčias ar neapykantą dėl odos spalvos, etninės kilmės, lytinės tapatybės

Valdantieji iš Seimo Laisvės frakcijos ir opozicijoje dirbantys socialdemokratai už tyčiojimąsi ar niekinimą dėl tautybės, rasės, lyties, kilmės, religijos ar kitos grupinės priklausomybės siūlo numatyti administracinę atsakomybę. Už tai galėtų grėsti bauda ir iki 1 tūkst. eurų.
Translytiškumas
Asociatyvi iliustracija / Vida Press nuotr.

Pataisas dėl administracinės atsakomybės kovo 12-ąją registravo valdančiosios Laisvės partijos Seime atstovai Silva Lengvinienė, Tomas Vytautas Raskevičius, Ieva Pakarklytė, Monika Ošmianskienė, Marius Matijošaitis, Kasparas Adomaitis, Morgana Danielė, Artūras Žukauskas, Vytautas Mitalas ir teisingumo ministrė Evelina Dobrovolska.

Taip pat – Seimo konservatorius Matas Maldeikis, opozicijoje dirbantys socialdemokratai Gintautas Paluckas, Linas Jonauskas, Dovilė Šakalienė, Julius Sabatauskas, Algirdas Sysas bei Mišrios Seimo narių grupės atstovas Domas Griškevičius.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Seime
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Seime

Projekto rengėjai teigia, kad administracinė atsakomybė už neapykantos kurstymą dabar apskritai nenumatyta.

„Tam tikri neapykantos kurstymo veiksmai, kurie yra akivaizdžiai amoralūs, neetiški ir pažeidžia tam tikrų visuomenės grupių lygiateisiškumą, nesulaukia atsako, nes nesiekia pavojingumo, kurio reikalauja baudžiamoji teisė“, – rašoma pataisų aiškinamajame rašte.

Pasak jų, baudžiamasis įstatymas stokoja tokių diskriminacijos ar neapykantos kurstymo požymių kaip lytinė tapatybė, odos spalva bei etninė kilmė – į tai dėmesį esą atkreipia tiek Lietuvos, tiek tarptautinės organizacijos.

„Taigi, iniciatorių įstatymų projektais siekiama užtikrinti tinkamą atsaką į neapykantos kurstymą, užtikrinant, jog neapykantą kurstančios veiklos, nesiekiančios baudžiamosios teisės reikalaujamo pavojingumo, būtų baudžiamos administracine tvarka, taip užtikrinant greitesnę ir tinkamesnę atsakomybę“, – nurodo pataisų rengėjai.

Jie siūlo papildyti Administracinių nusižengimų kodeksą ir numatyti, kad tam, kuris turėdamas tikslą platinti gamino, įsigijo, siuntė, gabeno, laikė dalykus, kuriuose tyčiojamasi ar niekinama žmonių grupė ar jai priklausantis asmuo dėl amžiaus, lyties, seksualinės orientacijos, lytinės tapatybės, neįgalumo, rasės, odos spalvos, tautybės, pilietybės, kalbos, kilmės, etninės kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų, grėstų bauda nuo 50 iki 500 eurų.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Pinigai
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Pinigai

O tam, kas viešai tyčiojosi ar niekino žmonių grupę ar jai priklausantį asmenį dėl amžiaus, lyties, seksualinės orientacijos, lytinės tapatybės, neįgalumo, rasės, odos spalvos, tautybės, pilietybės, kalbos, kilmės, etninės kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų, grėstų nuo 300 iki 1 tūkst. eurų bauda.

Pakartotinis pažeidimas asmenims galėtų užtraukti baudą nuo 1,2 tūkst. iki 2 tūkst. eurų, juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims – nuo 1,1 tūkst. iki 3 tūkst. eurų.

Už neapykantos kurstymo tyrimą bei protokolų surašymą atsakinga būtų policija.

Atsižvelgiant į tai, kad dalį neapykantos kurstymo veikų – tyčiojimąsi ir niekinimą – siūloma perkelti į Administracinių nusižengimų kodeksą, iš Baudžiamojo kodekso jas siūloma išbraukti.

Taip pat – atitinkamai į kodeksą įtraukti lytinę tapatybę, odos spalvą, pilietybę bei etninę kilmę, kaip vieną iš nusikalstamos veikos požymių.

Patyčios / 123rf.com nuotr.
Patyčios / 123rf.com nuotr.

Baudžiamajame kodekse siūloma papildyti neapykantos kurstymo motyvą, įtraukiant „išankstinių neigiamų nuostatų grįstą priešiškumą“.

Seimo nariai kaip vieną iš sankcijų už grupės ar organizacijos, turinčios tikslą diskriminuoti, skatinti neapykantą, kurstyti smurtauti prieš žmonių grupę, kūrimą, finansavimą ar dalyvavimą joje siūlo įtraukti viešuosius darbus.

Kada pataisos galėtų įsigalioti, nenurodoma.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius