Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 06 05 /16:00

Čekių skandalas Ignalinoje: buvęs meras grąžino visas išmokas ir atsiprašė

Visuomenininko Andriaus Tapino užkurta akcija „Skaidrinam“ toliau keliauja per Lietuvos savivaldybes. Šįkart žurnalistas Rytas Staselis apsilankė Ignalinoje ir iš čia, kaip teigiama, „parsivežė naują rekordą“ – vienas tarybos narys už degalus mokėjo 112 skirtingų kortelių, buvęs meras Justas Rasikas – 70-čia. Po tyrimo paskelbimo J.Rasikas pranešė grąžinęs 13 tūkst. eurų į savivaldybės biudžetą ir atsiprašė gyventojų. Jis paragino pinigus grąžinti ir kitus tarybos narius.
Justas Rasikas
Justas Rasikas / 15min nuotr.

Buvęs meras grąžino pinigus ir atsiprašė

Paskelbus šį tyrimą pirmadienį buvęs Ignalinos rajono meras, LSDP atstovas J.Rasikas atsiprašė visų Ignalinos rajono gyventojų ir pranešė dar praėjusią savaitę į savivaldybės biudžetą grąžinęs visus 2019–2023 m. tarybos nario veiklos kompensavimui skirtus pinigus
– 13 887,80 Eur. Jis taip pat paragino grąžinti pinigus ir kitus tarybos narius.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Justas Rasikas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Justas Rasikas

„Pirmiausia, atsiprašau visų Ignalinos krašto gyventojų. Prisiimu atsakomybę dėl panaudotų lėšų, susijusių su darbu Ignalinos savivaldybės taryboje. Apgailestauju dėl susiklosčiusios situacijos. Įvertinęs situaciją, dar praeitą savaitę į savivaldybės biudžetą grąžinau visus 2019–2023 m. tarybos nario veiklos kompensavimui skirtus pinigus – 13 887.80 Eur. Tokį patį veiksmą raginu atlikti ir kitus tarybos narius.

Artimiausiu metu situaciją dėl tarybos narių kanceliarinių išlaidų įvertinsime ir LSDP Ignalinos skyriuje“, – rašo jis. Tačiau buvęs meras nepaaiškino, kodėl už degalus mokėjo 70-čia skirtingų kortelių.

Čekiai vardiniai, bet kortelių – krūva

„Savaitės pradžia ir „Skaidrinam“ dirba toliau. Rytas Staselis nukeliavo į Ignaliną ir parsivežė naują rekordą. Per kadenciją LVŽS atstovas Jonas Baltakis pateikė degalų čekius, apmokėtus 112 skirtingų mokėjimo kortelių.

112 skirtingų kortelių. Tas momentas, kai tikrai reikia paskambinti 112.

Buvęs Ignalinos meras ir LSDP skyriaus vadovas Justas Rasikas pateikė 70 kortelių, vicemeras Juozas Rokas – 64 skirtingas korteles.

Ir visi čekiai yra vardiniai, nes to reikalavo Ignalinos rajono administracija. Straipsnyje keliame teorijas, kaip politikams tai pavyko ir kokie svarbūs tikriausiai buvo „Alaušos“ degalinės operatoriai, bet atsakymus greičiausiai pateiks prokurorai“, – feisbuke pristatydamas naują tyrimą rašo A.Tapinas.

Jo teigimu, Ignalinos savivaldybės administracija labai griežtai tikrino, kad čekiai būtų vardiniai, bet „kad buvo atsiskaitoma 112 ir 70 skirtingų kortelių – nepastebėjo“.

Ignalina nustebino

A.Tapinas teigia, kad „Skaidrinam 2023“ akcijos kelionė į Ignaliną esą sensacijų nežadėjo: „Ramus periferijos kraštas, savivaldybės taryboje – vos 21 narys, viso labo dvi stambios į frakcijas pasidalinusios grupės – žaliavalstiečiai su konservatoriais ir opozicija pasiskelbę socialdemokratai.

Pagal tarybos darbo reglamentą, jos nariams paskirtos išmokos už kanceliarinėms, ryšio bei transporto reikmėms patirtas politikų išlaidas – pusė minimalios mėnesinės algos (MMA) – su Kauno rajonu nepalyginsi, bet daugiau nei Vilniuje.

Ignalinos savivaldybės tarybos nariai savo deklaracijose pateiktais dokumentais dažniausiai viršydavo nustatytą išmokų dydį, nes turėjo anksčiau mano nematytą lengvatą – galimybę vieno mėnesio neišnaudotą likutį perkelti į kitą mėnesį.

Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Ignalinos rajono savivaldybė
Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Ignalinos rajono savivaldybė

Kitos galiojusios taisyklės gana griežtos: jokių nuasmenintų išlaidas pateisinančių dokumentų, perkami kompiuterinės technikos vienetai – su sąlyga, kad jų kaina neviršija 500 eurų.“

Karantinas nesustabdė

Iš esmės Ignalinoje galiojo panašios kaip ir visoje šalyje politikų ydos, teigia A.Tapinas. Tarkim, karantinų metu radikaliai nesumažėjo Ignalinos tarybos narių poreikis keliauti:

„Per pirmąjį COVID-19 pandemijos karantiną (2020.03.16-06.17), kada šalies gyventojams Vyriausybė primygtinai rekomendavo likti savo gyvenamosios savivaldybės ribose, balandį tarybos narys, socdemas Olegas Sosunovas turėjo 332,28 Eur kuro išlaidų (čia ir toliau deklaracijų duomenys), darbietis Manfredas Žymantas – 391,02 Eur. Kitas darbietis – Alfonsas Gasparavičius – net 486,53 Eur. „Laisvės ir teisingumo“ partijos atstovas Juozas Rokas – 338,80 Eur. Enrikas Doviakovskis iš Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) – 342,65 Eur.

Paskutiniai trys tapo „Skaidrinam 2023“ tyrimo blogiukais Ignalinoje, nes kadencijos metu kartu su kolegomis surengė manipuliavimo bankų kortelėmis lietuvių tautinę olimpiadą“, – rašoma tekste.

Manipuliavimo „olimpiada“

Toji „olimpiada“ – manipuliavimas banko kortelėmis atsiskaitant už pirktus degalus.

„Vienas jos dalyvis per kadenciją sugebėjo panaudoti net 112 skirtingų banko kortelių savo vardu. Darsyk priminsime, kad Ignalinos administracija nepripažįsta nuasmenintų išlaidų dokumentų. Skirtingomis bankų kortelėmis dažniausiai už pirktus degalus atsiskaitantys politikai degalinių operatorių prašo įrašyti į pirkimo dokumentus (kasos čekius) jų asmens duomenis, įskaitant asmens kodą.

Vienas jos dalyvis per kadenciją sugebėjo panaudoti net 112 skirtingų banko kortelių savo vardu.

O tai kelia klausimų ne tik politikams, bet ir degalinių darbuotojams.

Kaip rodo Ignalinos administracijos turimi dokumentai – viena populiariausių degalinių Ignalinoje – „Alauša“, kuri iki 2020 m. vadinosi „Rotada“.

Jos populiarumą įprasta aiškinti gyvenimiška priežastimi: čia vienos mažiausių degalų kainų mieste. Tačiau akivaizdžiai yra ir kita. Numanoma.

Tie patys finansų apskaitos dokumentai rodo, kad kai kurie vietos politikai degalus pilasi ne tik konkrečiai šioje degalinėje, bet ir dirbant konkrečiam operatoriui. Čia dirba Sigitas, Artūras, „Rotados“ laikais dirbo Algis, taip pat Gytis, Aušra ir Daiva. Gal yra ir daugiau darbuotojų, tačiau dokumentuose jų autografų nėra.

Tai štai – politikai mėgsta būti aptarnaujami Sigito, Artūro, Aušros ir Daivos. Ir beveik niekada – Gyčio. Yra buvę taip, kad kai kurie politikai visą mėnesį degalus pylėsi tik pas vieną operatorių. Pas Sigitą – J.Rasikas ir E.Doviakovskis, pas Algį – V.Brukštas, jo mama E.Brukštuvienė – pas Artūrą, J.Baltakis – pas Artūrą arba Daivą. Pas Daivą atvyksta ir A.Gasparavičius“, – dėsto A.Tapinas.

Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Ignalinos miesto paplūdimys
Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Ignalinos miesto paplūdimys

112, 70, 64 kortelės

Jis „lyderiu ir kol kas šalies rekordininku“ įvardijo „valstietį“ Joną Baltakį, kuris savo vardu atsiskaitė už pirkinius pagal čekius per 2019–2022 metus pateikdamas 112 skirtingų banko kortelių.

Kitas valstietis, tris kadencijas dirbęs taryboje, bet 2023 metais į tarybą nepatekęs Enrikas Doviakovskis prekybos vietose (daugiausiai degalinėse) pateikė 64 skirtingas bankų korteles.

Justas Rasikas, kuris buvo ne tik tarybos nariu, bet ir meru, mokėjo 70-čia kortelių.

Darbietis Alfonsas Gasparavičius – 72 kortelėmis.

„Laisvės ir teisingumo“ atstovas taryboje 2019 kadencijoje, o dabar jau į tarybą su LSDP patekęs Juozas Rokas pateikė 64 korteles. Beje, jis nuo 2020 m. ėjo Ignalinos rajono vicemero pareigas.

Mokėjo vairuotojui

Anot A.Tapino, į šiuos politikus kreiptasi komentaro, tačiau esą iki teksto parengimo tik J.Baltakis atsakė į užklausą, kad iš viso turėjo 4 savo banko korteles, o dabar liko trys, nes viena sulūžo. Jis pabrėžė iš savivaldybės gautomis lėšomis atsiskaitęs su savo vairuotoju, kuriam „už paslaugas atlygino 120 eurų pinigais ir 80 litrų vertės degalais kas mėnesį“.

Jonas Baltakis pylėsi kurą ir atsiskaitė už jį kortele 3044, kaip ir Juozas Rokas. Iš jų abiejų degalinių operatoriai gavo korteles 9469, 0948, 1846 ir 2598.

Čekių Ignalinos savivaldybėje reikalauta vardinių, tad A.Tapinas kelia teoriją (kurią teks narplioti prokurorams) esą „degalinių operatoriai galimai buvo susitarę su tarybos nariais, gavę jų duomenis ir nepasiimtus kitų žmonių čekius išspausdindavo įrašę reikalingo žmogaus duomenis“.

Dar vienas dalykas, kuris buvo aptiktas nagrinėjant Ignalinos rajono savivaldybės tarybos narių išlaidas, buvo tas, kad kai kurių kortelių numerių paskutiniai keturi skaičiai kartojasi skirtingų narių pateiktuose čekiuose.

„Jonas Baltakis pylėsi kurą ir atsiskaitė už jį kortele 3044, kaip ir Juozas Rokas. Iš jų abiejų degalinių operatoriai gavo korteles 9469, 0948, 1846 ir 2598. Arba su Alfonsu Gasparavičiumi pateikė kortelę, kurios numeris – 0126. Pastarasis banko kortelių magas kartu su Enriku Doviakovskiu mokėjo kortelėmis 1299 ir 6943. E.Doviakovskis kartu su J.Rasiku atsiskaitė kortelėmis 1271, 7411, 8838, 6778, 2261 ir 3688“, – dėsto A.Tapinas.

Tokius pasikartojimus „Skaidrinam 2023“ rado ir kitų tarybos narių ataskaitose.

Visą tekstą apie Ignalinos rajono tarybos narių išlaidas skaitykite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius