Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 11 24

Skaitmeninė statyba – Lietuvos statybų sektoriaus ateities vizija

Pasaulyje sparčiai besivystant informacinėms ir ryšių technologijoms, darbo našumo ir valdymo tempai statybos sektoriuje smarkiai auga – Lietuva negali į tai nereaguoti ir, siekdama būti konkurencinga, turi žengti tuo pačiu keliu. Pažangios pasaulio valstybės jau turi susikūrusios bendrą skaitmeninį statybų informacijos modelį, kuris padeda vykdyti statybų procesą tiksliau, greičiau, skaidriau ir kokybiškiau. Bendro skaitmeninės statybos modelio sukūrimas tapo ir Lietuvos statybos sektoriaus siekiu.
Skaitmeninė statybas (asoc.nuotr.)
Skaitmeninė statyba (asoc.nuotr.) / „Scanpix“ nuotr.

Kam skaitmenizuoti statybas?

Statybų sektoriaus kokybė, greitis ir našumas tiesiogiai susijęs su žmonių gyvenimo kokybe. Statybos produktų transportavimas, naudojimas ir gaminimas daro didelę žalą gamtai, aplinkinėms teritorijoms ir patiems žmonėms. Galiausiai, svarbu didinti statybos sektoriaus konkurencingumą bei skaidrumą, nes jo veikla glaudžiai susijusi su šalies ekonomika.

Statybos darbų našumas ir tempai Lietuvoje, palyginti su kitomis valstybėmis, maži, o statybos darbų poreikis auga. Vienas iš minėtų problemų sprendimo būdų – statybų skaitmeninimas. Bendro skaitmeninio statybų modelio, kuriame būtų teikiama visa informacija apie statybos projektą – nuo idėjos iki griovimo – sukūrimas leistų padidinti ir darbų kokybę, ir tempą. Tam būtina sukurti bendrus reikalavimus statinių informaciniam modeliavimui (angl. Building Information Modeling – BIM), diegti tarptautinius duomenų mainų formatus ir organizuoti daugybę kitų su BIM susijusių veiklų.

Skaitmeninė statyba yra neišvengiamas technologinės pažangos procesas, todėl reikia, kad statybos proceso dalyviai įsitrauktų į gerosios praktikos ir naujo statybos proceso standartų kūrimą.

„Statinio sukūrimas įtraukia daug skirtingų veikėjų, procesų, suinteresuotųjų pusių. Skaitmenizavus statybų procesą (BIM) auga efektyvumas, kokybė, tikslumas. Lietuva – Europos statybos rinkos dalis, tad siekiant išlikti konkurencingiems, turime įsisavinti naujas technologijas. Skaitmenizavus statybų procesą vykdomas tikslesnis darbų organizacvimas, o tiesioginė proceso kontrolė suteikia pranašumo“, – apie statybų skaitmenizavimo naudą kalbėjo Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociacijos (LNTPA) prezidentas Robertas Dargis.

Dar tik judama skaitmenizavimo link

R.Dargis teigė, kad statybos sektoriaus skaitmenizavimas yra natūralus ir būtinas dalykas, siekiant būti konkurencingiems: „Skaitmeninė statyba yra neišvengiamas technologinės pažangos procesas, todėl reikia, kad statybos proceso dalyviai įsitrauktų į gerosios praktikos ir naujo statybos proceso standartų kūrimą. Nemažomis pastangomis jau imama suprasti skaitmeninės statybos taikymo pliusus ir BIM vardas tampa atpažįstamas. Didelį postūmį suteiktų aktyvus BIM metodologijos taikymas viešajame sektoriuje.“

LNTPA prezidentas neslėpė, kad nors statybų skaitmenizavimas yra reikalingas, šis procesas Lietuvoje pasiekęs dar tik pradinę stadiją: „Vis dėlto dar tik judama bendros metodologijos kūrimo link. Dar trūksta visapusiškos teisinės duomenų bazės, būtinas bendras klasifikatoriaus standartas, reikalingi atestuotų specialistų kursai, patiriami investiciniai kaštai įsigyjant programinę įrangą pradžioje neleidžia pasiekti laukiamo rezultato. Svarbu apgalvoti ir tai, kaip bus nuskaitoma projektinė informacija po 10–20 metų.“

BIM technologijų naudojimo srityje labai pažengusios Skandinavijos šalys, Didžioji Britanija, Italija, Šveicarija, Vokietija, JAV ir daug kitų – taigi patirties semtis tikrai yra iš ko.

R.Dargis teigė, kad Lietuvai siekiant suvokti skirtingų proceso dalyvių įtraukimo į bendrą procesą principus, labai svarbi užsienio šalių praktika. BIM technologijų naudojimo srityje labai pažengusios Skandinavijos šalys, Didžioji Britanija, Italija, Šveicarija, Vokietija, JAV ir daug kitų – taigi patirties semtis tikrai yra iš ko.

„Būtinas tolygus projektuotojų, inžinierių, architektų, statybininkų, tiekėjų, teisininkų ir kitų įsitraukimas. Su Suomijos,Švedijos ir kitų šalių atstovais bendraujama – BIM taikymo pavyzdžių jau turime ir Lietuvoje. Tačiau tai tik atsargūs inovatorių bandymai, dažnai jie skirti savikontrolei ir vykdomi tik atskiruose projektuose. Siekiant plataus masto skaitmeninės statybos sistemos taikymo Lietuvoje, kuriama metodologija. Šiuo metu į projektą yra įsitraukę akademinės bendruomenės ir skirtingų statybos proceso veiklų atstovai“, – apie sveikintinus pavyzdžius kalbėjo LNTPA prezidentas.

Už statybų skaitmenizavimą pasisako ir Europos Parlamentas, skatindamas visas 28 šalis nares diegti BIM ir taip didinti Europos Sąjungos konkurencingumą.

Aplinkos ministerija pabrėžia, kad visos statybos turi būti vykdomos laikantis įstatymuose numatytų reikalavimų ir suderinus su specialistais bei reikiamomis institucijomis. Netinkamai vykdomos statybos kelia grėsmę ne tik žmonėms, aplinkinėms teritorijoms, bet ir gamtai. Būtina užtikrinti, kad statybos nedarytų žalos nei žmonių gyvenimo kokybei, nei aplinkai, nei kultūros ar paveldo objektams.

Parengta bendradarbiaujant su LR Aplinkos ministerija

AM-logo-bendras

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius