-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 11 04

Skandalo atgarsiai: P.Mažylio gimdymo namuose mokama nejautra šiemet teikta tik dukart

Nuvilnijus Kauno P.Mažylio gimdymo namų skandalui, kuomet ėmė aiškėti, jog ne vienerius metus šios gydymo įstaigos darbuotojai galėjo lobti iš jautrią akimirką išgyvenančių gimdyvių, į dienos šviesą ėmė kilti nauji šokiruojantys faktai. 15min redakciją užliejo pasipiktinusių moterų istorijos. Per šiuos metus epidūrinė nejautra oficialiai suteikta tik dviem pacientėm. Kam mokėjo kitos?
P.Mažylio gimdymo namai
P.Mažylio gimdymo namai / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Po to, kai 15min atskleidė galimas korupcijos apraiškas tarp gimdyvių populiariuose Kauno P.Mažylio gimdymo namuose, redakciją užplūdo pasipiktinusių šios sveikatos įstaigos klienčių laiškai. Moterys suskubo prieštarauti Kauno klinikinės ligoninės, kuriai priklauso P.Mažylio klinika, pateiktiems argumentams, kad už epidūrinę nejautrą mokėti reikia tik tuomet, kai gimdymo metu negresia jokios komplikacijos. Pateikiame keletą istorijų, įrodančių, kad pirmasis viešai prabilęs apie savotišką anesteziologų reketą Viačeslavas Dubikas – ne vienintelis, nebenorintis tylėti.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./P.Mažylio gimdymo namai
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./P.Mažylio gimdymo namai

Kilo komplikacijos, bet vis vien mokėjo

Prieš 6 savaites P.Mažylio gimdymo namuose kūdikio susilaukusiai Eglei gimdymas baigėsi operacija. Tačiau už epidūrą moteris vis vien susimokėjo.

Prieš 6 savaites P.Mažylio gimdymo namuose kūdikio susilaukusiai Eglei gimdymas baigėsi operacija. Tačiau už epidūrą moteris vis vien susimokėjo.

„Sąrėmių metu dėl stiprių skausmų prašiau nuskausminamųjų. Iškart buvau informuota, jog procedūra mokama ir kainuos 80 eurų. Bet kankinant dideliam skausmui, tai neatrodė didelė suma. Sąrėmiai truko visą dieną. Leido skatinamuosius, tačiau gimdos kaklelis taip ir neatsidarė tiek, kiek reikėjo, todėl, pasikeitus pamainos gydytojui, nuspręsta atlikti operaciją. Priežastis: sąrėmiai trunka ilgai, vaisiaus vandenys nuleisti, tačiau gimdos kaklelis neatsidaro, o kūdikis pavargo ir jo būklė prastėja.

Kitą dieną procedūrą atlikusi gydytoja priminė, kad sumokėčiau už epidūrą, tačiau su savimi neturėjau grynųjų pinigų, tad laukiau, kol atvažiuos vyras“, – savąją istoriją ėmė dėstyti Eglė.

Ta pati gydytoja pacientę palatoje aplankė ir dar kartą. Priminė, kad ji vis dar nesumokėjo už paslaugą.

„Atėjo epidūrą dariusi gydytoja ir paklausė, ar norime susimokėti. Mes patvirtinome, jog taip, ir pasiteiravome, kur ir kaip tai galime padaryti. Ji pasakė „duokit man pinigus“. Maloniai atsisveikino ir išėjo. Jokio čekio negavome. Tikiuosi, mūsų istorijos ateityje padės moterims nebūti išnaudojamoms tokią sunkią akimirką“, – vylėsi Eglė.

Čekį „pamiršta“ atnešti

Į 15min besikreipusi Aida teigė šią savaitę lankiusi draugę, kuriai taip pat prireikė nejautros.

„Paprašius čekio, pasakoma „pamiršau atnešti“ ar „atnešim kito vizito metu“. Žiauru, bet ko nepadarysi, kad sulauktum mažylio. Pati gimdžiau kituose gimdymo namuose. Ten akcentavo, jog ši procedūra yra nemokama. Tikimės, kad bus sustabdyta tokia saviveikla“, – teigė Aida.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./P.Mažylio gimdymo namai
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./P.Mažylio gimdymo namai

O štai dar viena mama, balandį P.Mažylio gimdymo namuose kūdikio susilaukusi Jurgita, teiravosi, ar įmanoma be pagrindo sumokėtus pinigus susigrąžinti, neturint jokio raštiško įrodymo.

„Kai atsiskaičiau, gydytojos padėjėja paaiškino, kad pinigus paims ji, nes buhalterės dabar nėra, kitą dieną jos susitvarkys visus formalumus. Tačiau jokių kvitų taip ir negavau“, – teigė Miglė.

Dar daugiau galimos „juodos apskaitos“ detalių atskleidė du vaikus P.Mažylio gimdymo namuose pagimdžiusi Miglė.

„Pirmąjį vaiką gimdžiau prieš penkerius metus. Įtarimas, esant „juodai apskaitai“ tuose gimdymo namuose, kilo jau nėštumo metu, kada buvo liepta susimokėti nėštumo priežiūros mokestį. Tuomet jis siekė 250 Lt. Mokėti galima buvo dalimis ir, kaip pasirodo, gydytojos kabinete.

Tiesa, tuo metu, kai atsiskaičiau, gydytojos padėjėja paaiškino, kad pinigus paims ji, nes buhalterės dabar nėra, kitą dieną jos susitvarkys visus formalumus. Tačiau jokių kvitų taip ir negavau“, – teigė Miglė.

Atėjo gimdymo diena. Gimdymas buvo komplikuotas, varginantis, užsibaigęs cezario operacija. Tačiau kai moteris paprašė suleisti nuskausminamuosius, jai buvo pasakyta, kad reikia čia ir dabar susimokėti 250 Lt. Kadangi skaudėjo nežmoniškai, o ir pati gydytoja gąsdino ilga ir nuobodžia kankyne, ji pakluso. Vyras padavė 300 Lt tiesiai anesteziologei į rankas.

„Vėliau paaiškėjo, kad pati nebūčiau pagimdžiusi, nes buvo mamos ir vaisiaus disproporcija (per didelis vaikutis). Tad epidūrinė nejautra nebuvo pačios mano sumanymas, o P.Mažylio atstovai teigia, kad ji yra nemokama tik komplikuotais atvejais. Be to, kvito niekas nedavė“, – teigė ji.

Pasak Miglės, yra ir kitas niuansas – mokamos palatos. Prieš penkerius metus tvarka buvo tokia: jei vyras lieka nakčiai nemokamoj palatoj, moka apie 20 Lt, jei privačioj – 50 Lt. Pora susimokėjo už penkias privačioje palatoje praleistas paras, tačiau kvito už tai taip pat nesulaukė.

Paslaptingas žurnalas ir dingusi buhalterė

Tuo Miglės istorijos P.Mažylio gimdymo namuose nesibaigė. 2015 spalį ji gimdė antrą kartą. Šį kartą už nėštumo priežiūros metu mokėtus mokesčius ji kvitą gavo. Tačiau gimdymas ir vėl buvo komplikuotas – atlikta planinė operacija. Tiesa, susimokėti už dalinę nejautrą niekas jau nereikalavo.

„Vis dėlto, susimokėti teko už privačią palatą. Buvome paprašyti pasirašyti kažkokiame žurnale, bet kvito negavome jokio. Tuo keisti mokesčiai nesibaigė. Po 8 savaičių atvykau į apžiūrą. Po to buvo liepta atvykti po 6 mėnesių. Už pirmąją apžiūrą nieko nemokėjau, tačiau gydytoja neperspėjo, kad kai atvyksiu po pusmečio, apžiūra bus mokama. Jei būčiau tai žinojus, būčiau nuvykusi pas savo klinikos ginekologę, kur apžiūros yra nemokamos. Tačiau nuvykau į P.Mažylio kliniką.

Buvo atliktas tyrimas dėl gimdos kaklelio vėžio, kuris 25-erių metų sulaukusioms moterims yra atliekamas kartą per trejus metus ir yra apmokamas ligonių kasų. Niekas manęs neklausė, kada anksčiau buvo darytas šis nemokamas tyrimas. Po apžiūros buvau paprašyta kažkiek susimokėti už tyrimą ir... 20 eurų už konsultaciją! Galėčiau pasakyti, kiek tiksliai, jei kas nors man būtų davę kokį popiergalį. Deja, suraičiau tik parašą kažkokiuose dokumentuose“, – teigė Miglė.

Tąsyk moteris įpyko ir pareikalavo kvito, kad žinotų, už ką moka. Seselė vėl papostringavo apie „nesančią buhalterę“ ir kad reikia įmokų kodus pasitikrinti.

„Susimokėjau vėl į vadinamą „kišenę“. Ir ar ne už tai, kas man priklausė nemokamai? „Šaraškino kontora“ ten jau klesti ne vienerius metus. Jei Dievas duos ir lauksiuosi trečią kartą – tikrai nebesirinksiu šių gimdymo namų“, – išvadą padarė Miglė.

„Šaraškino kontora“ ten jau klesti ne vienerius metus. Jei Dievas duos ir lauksiuosi trečią kartą – tikrai nebesirinksiu šių gimdymo namų“, – išvadą padarė Miglė.

Nejautra skiriama vadovaujantis metodika

Kauno klinikinės ligoninės atstovai dar kartą patikino, jog epidūrinės nejautros paslauga mokama tik tada, kai nėra indikacijų ir kotraindikacijų arba gimdyvė nėra apsidraudusi Privalomuoju sveikatos draudimu.

Jei reikalaujama susimokėti už epidūrinės nejautros procedūrą kitais nei nurodyti atvejais, ligoninės administracija ragina kreiptis į ligoninės vadovybę el. paštu info@kkligonine.lt arba tel. 8-37 306 000.

„Tik sulaukę oficialaus skundo, galėtume jį ištirti, o nustačius prasikaltusius asmenis – taikyti jiems sankcijas“, – patikino šios ligoninės atstovas ryšiams su visuomene Gediminas Stanišauskas.

Paklaustas, o kaip gydytojas nusprendžia, reikia gimdyvei nejautros ar ne, jis įvardijo gydytojo akušerio-ginekologo ir gydytojo anesteziologo tandemą, kuris vadovaujasi indikacijos ir kontraindikacijos epidūrinei nejautrai nustatyti skirta metodika – „Gimdymo skausmo malšinimas“, paruošta remiantis Lietuvos-Šveicarijos bendradarbiavimo programa. 2014 m. šiai metodikai, kuri skelbiama viešai, pritarė Lietuvos akušerių-ginekologų draugija bei Lietuvos akušerių sąjunga.

Teodoro Biliūno / 15min nuotr./Kauno klinikinė ligoninė
Teodoro Biliūno / 15min nuotr./Kauno klinikinė ligoninė

Pasak jo, P.Mažylio gimdymo namuose mokamų paslaugų kainynai yra iškabinti trijose vietose: moterų konsultacijoje, gimdykloje ir intensyvios terapijos palatoje.

Tose patalpose, kurios remontuojamos, skelbimų lentos yra laikinai nuimtos, tačiau ligoninės administracijos nurodymu, P.Mažylio gimdymo namai yra įpareigoti padidinti mokamų paslaugų kainynų iškabinimo vietas, kad gimdyvėms ir jų artimiesiems nekiltų net menkiausių abejonių. Kauno klinikinės ligoninės atstovas netgi atsiuntė tai įrodančias fotografijas, kuriose atvaizduoti viešai iškabinti kainynai.

Atliekamas auditas: patikrins 2000 ligos istorijų

Tačiau labiausiai šokiruojantis faktas buvo tas, kad, pasak G.Stanišausko, peržiūrėjus mokamų paslaugų žurnalą P.Mažylio gimdymo namuose, 2016 m. mokama epidūrinės nejautros paslauga buvo taikyta tik dviem atvejais. Tą patvirtina žurnalo įrašai. Kam tuomet mokėjo šimtai kitų gimdyvių? Klausimas, į kurį atsakymo turėtų ieškoti Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT).

Peržiūrėjus mokamų paslaugų žurnalą P.Mažylio gimdymo namuose, 2016 metais mokama epidūrinės nejautros paslauga buvo taikyta tik dviem atvejais.

„Ligoninės vadovybė nedelsiant reagavo į informaciją žiniasklaidoje apie galimas korupcijos apraiškas. Spalio 31 d. direktoriaus įsakymu buvo sudaryta komisija, kuri iki lapkričio 29 d. įpareigota atlikti neplaninį auditą P.Mažylio gimdymo namuose. Komisija aiškinsis dėl 2015 m., taip pat 2016 m. sausio-spalio mėnesiais filiale pacientėms teiktų epidūrinės nejautros paslaugų ir parengs išvadas.

Iš filialo pirmiausiai buvo paimtos Gimdymo stacionaro ligos istorijos. Šių bylų yra daugiau kaip 2 000, tad šiuo metu tikrinamos tos ligų istorijos, kuriose įrašyta, kad gimdyvėms buvo taikyta epidūrinė nejautra. Darbas dar tik pradėtas, tad per anksti daryti išvadas. Komisija renka medžiagą, apklausia darbuotojus. Net ir jūsų aprašyti pavyzdžiai perduoti nagrinėti komisijai, kuri pirmiausiai įvertins jų autentiškumą“, – patikino G.Stanišauskas.

Paklaustas, ar yra įmanoma toms, kurios neteisėtai susimokėjo už nejautrą, susigrąžinti pinigus, jis patikino, jog jeigu tokie atvejai bus nustatyti, tuomet tikrai įmanoma. Juk gyvename teisinėje valstybėje.

Nesulaukta nė vieno skundo

Kauno klinikinė ligoninė priėmė ir dar vieną sprendimą: kreiptasi į visuomenę, prašant jos pranešti apie galimas korupcinio pobūdžio veikas P.Mažylio gimdymo namuose. Šis kreipimasis buvo patalpintas ligoninės interneto svetainėje. Informacija nebus atnaujinama bent dvi savaites, kad visuomenė turėtų pakankamai laiko su ja susipažinti. Tą patį įpareigoti padaryti ir P.Mažylio gimdymo namai.

Teodoro Biliūno / 15min nuotr./Kauno klinikinė ligoninė
Teodoro Biliūno / 15min nuotr./Kauno klinikinė ligoninė

Vis dėlto, nuo spalio 31 d. nurodytu elektroniniu paštu negautas nė vienas skundas, nesulaukta nė vieno skambučio. Nesulaukta jų ir anksčiau, prieš kylant skandalui.

„Dar sykį raginame gimdyves netylėti, nedangstyti nesąžiningų medikų, jei tokių yra. Niekas neprivalo mokėti už tai, ką apmoka Valstybinės ligonių kasos, ir jei nesulauksime visuomenės pagalbos, mūsų visų pastangos nueis perniek“, – patikino G.Stanišauskas.

Pasak jo, jei bus nustatytos galimos korupcinės apraiškos, ligoninė medžiagą perduos teisėsaugos institucijoms, kurios ir spręs klausimą dėl atitinkamų darbuotojų atsakomybės.

„Korupcinio pobūdžio bylas tiria tik STT. Ligoninė neturi teisinių įgaliojimų tokiems tyrimams atlikti“, – patikino G.Stanišauskas.

Aplinkybes tiria STT

V.Dubiko skundas dėl anesteziologų veiksmų P.Mažylio gimdymo namuose pasiekė ir STT. Šios įstaigos Viešųjų ryšių skyriaus viršininkė Renata Saulytė 15min patikino, kad sprendimas, pradėti ikiteisminį tyrimą dėl galimai vykdomos korupcinės veiklos ar ne, bus priimtas iki lapkričio 7 d.

Sprendimas, pradėti ikiteisminį tyrimą dėl galimai vykdomos korupcinės veiklos ar ne, bus priimtas iki lapkričio 7 d.

Iki tol vertinami gauti duomenys. Sprendžiama, ar yra nusikaltimo sudėtis. Jei ikiteisminis tyrimas bus pradėtas, svarbūs bus net ir internetinėje erdvėje išreikšti komentarai.

„Iki šiol esame gavę tik vieno fizinio asmens skundą“, – pabrėžė R.Saulytė.

Sveikatos apsaugos ministerijos Korupcijos prevencijos skyriaus vedėjas Juozas Vytautas Šveikauskas 15min informavo, jog Kauno teritorinei ligonių kasai yra skirtas pavedimas atlikti neplaninį patikrinimą. Raštas išsiųstas ir STT.

„Daugiau skundų, be Viačeslavo, Sveikatos apsaugos ministerija nesulaukė. Tačiau užsuksime šį reikalą visos Lietuvos mastu. Visose gydymo įstaigose, kuriose vyksta gimdymai, privalės būti iškabinti pranešimai, nurodantys, kad už epidūrinę nejautrą nereikia mokėti.

Ir lai baigia Kauno klinikinė ligoninė išsisukinėti. Nesvarbu, yra indikacijos ar ne, ši paslauga turi būti nemokama. Kas nustato, mažai ar daug gimdyvei skauda? Jei skauda, tai reikia“, – pabrėžė J.V.Šveikauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius