-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 10 28

Skandalo sūkuryje – akys į antiriaušinį planą: ko siekia A.Bilotaitė?

Vidaus reikalų ministeriją (VRM) purtant skandalui dėl Viešojo saugumo tarnybos (VST) vadovo Ričardo Pociaus atleidimo aplinkybių ir riaušių malšinimui skirto plano „Vėtra“ raštiško neįforminimo, vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė pareiškė, kad šis veiksmų protokolas yra sovietinis reliktas ir jo ketinama atsisakyti. Seimo opozicijos atstovų nuomone, taip su pareigomis nesusitvarkanti ministrė bando sukti uodegą iš situacijos, kurioje atsidūrė. Be to, ir valdančiųjų atstovai nenurašo „Vėtros“.
Riaušės prie Seimo
Riaušės prie Seimo / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Apie tai, kad planas „Vėtra“ bus peržiūrėtas ir jo gali nelikti, A.Bilotaitė kalbėjo susitikime su Seimo opozicinių frakcijų atstovais.

„Jis buvo keistas po 2009 metų riaušių. Ir, matyt, dabartinė situacija taip pat verčia mus dar kartą peržiūrėti visą mūsų situaciją ir eiti moderniu keliu.

Nes, reikia pripažinti, kad šitas planas „Vėtra“ yra tam tikra prasme sovietinis reliktas“, – po susitikimo su Seimo opozicija žurnalistams kalbėjo vidaus reikalų ministrė.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Agnė Bilotaitė
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Agnė Bilotaitė

Paklausta, kas 2001 metais patvirtintame plane yra sovietinio, A.Bilotaitė kalbėjo aptakiai: aiškino, kad, nors jis atnaujintas, pakoreguotas, svarstoma apie „galbūt visai kitokį kelią“ – modernizavimą ir galimai „Vėtros“ atsisakymą.

Klausimų kelia vadovavimo keitimas

VRM Strateginės komunikacijos skyriaus vedėjo Mindaugo Bajarūno teigimu, šiuo metu galioja keli ypatingoms aplinkybėms valdyti specialieji planai – „Vėtra“, „Žaibas“, „Varpas“, „Skydas“, „Sulaikymas“.

Dalis šių planų patvirtinta Vyriausybės, dalis – VRM, dar kita dalis – policijos generalinio komisaro.

„Matome poreikį iš esmės peržiūrėti tarnybų specialiųjų planų sistemą, ypač šiuo metu susiklosčiusios saugumo aplinkos kontekste. Ypatingų aplinkybių suvaldymas turi būti aiškiai sureguliuotas – to visų pirma reikia siekiant užtikrinti žmogaus teises, pareigūnų veiksmų proporcingumą ir būtinumą.

Svarbu pažymėti ir tai, kad demokratinėse valstybėse politikai nesikiša į teisėsaugos institucijų darbo organizavimą, sprendimų priėmimą ir taktikos reikalus“, – nurodė VRM atstovas.

Pasak M.Bajarūno, ministerijos nuomone, teisiniai specialiųjų planų pagrindai turėtų būti nustatomi įstatymu, laikantis konstitucinės doktrinos, o pačios planų procedūros apibrėžtos taktiniu lygmeniu – jos turėtų būti tvirtinamos statutinių įstaigų įsakymais.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Planas „Skydas“ sostinės Lvivo gatvėje
Luko Balandžio / 15min nuotr./Planas „Skydas“ sostinės Lvivo gatvėje

Esą ne mažiau svarbu tikrinti specialiuosius planus pratybose, siekiant sklandaus jų veikimo, kad naudojamomis priemonėmis būtų pasiekiamas tikslas ir minimizuojama šalutinė žala.

„Jeigu kalbėtume apie plano „Vėtra“ trūkumus, pirmiausiai klausimų kelia tai, kad jame numatomas vadovavimo keitimas veiksmų viduryje. Kyla klausimas – ar tuo netrikdomas neramumų valdymo tęstinumas, nuoseklumas ir sklandumas?

Šis planas skirtas itin pavojingų reiškinių suvaldymui, todėl būtina garantuoti maksimalų sklandumą, nepamirštant ir būtinybės užtikrinti, kad nebūtų sudarytos prielaidos perteklinės prievartos panaudojimui. Visus sprendimus visuomenės saugumui užtikrinti turi priimti kompetentingi statutinių tarnybų pareigūnai, koordinuojantys visus veiksmus realiu laiku. Ir tai neturi būti susiję su vidaus reikalų ministro įsakymo priėmimu“, – mano VRM.

M.Bajarūnas aiškino, kad plano „Vėtra“ peržiūros procesas buvo pradėtas jau po pernai rugpjūčio 10 dieną įvykusių neramumų, o dabar laikas kompleksiniam vertinimui ir sisteminiams pokyčiams.

„Primename, kad dabartinis „Vėtros“ planas koreguotas ir panaikino anksčiau galiojusį vidaus reikalų ministro 2001 m. gruodžio 17 d. įsakymą Nr. 7RN „Dėl Masinių riaušių ir teisėtvarkos pažeidimų, padarytų grupės asmenų, likvidavimo operacijos „Vėtra“ plano“.

Pats VST įstatymas buvo priimtas 2006 m., taigi planas „Vėtra“ istoriškai yra senesnis už VST ir jis siejosi su Vidaus tarnybos pulkais, kurie nuo įkūrimo išlaikė dar sovietinių laikų vidaus kariuomenės logiką“, – komentavo VRM.

Specialieji planai

  • „Vėtra“ – 2012 metų gruodžio 5 dienos VRM įsakymas Nr.1V-873. Dėl riaušių, masinių neramumų, vykstančių viešosiose vietose, grupinių veiksmų, kuriais pažeidžiama viešoji tvarka ar priešinamasi teisėsaugos pareigūnams, likvidavimo operacijos „Vėtra“ plano ir riaušių, masinių neramumų, vykstančių viešosiose vietose, grupinių veiksmų, kuriais pažeidžiama viešoji tvarka ar priešinamasi teisėsaugos pareigūnams, likvidavimo operacijos „Vėtra“ taktinio plano ir struktūros aprašo patvirtinimo.
  • „Žaibas“ – 2006 metų vasario 1 dienos VRM įsakymas Nr. 1-1RN-1 (RN). Dėl specialiosios įkaitų išlaisvinimo operacijos plano „Žaibas“ patvirtinimo.
  • „Skydas“ – 2005 metų lapkričio 30 dienos policijos generalinio komisaro įsakymas Nr. S2-V-16RN. Dėl sprogimo grėsmės likvidavimo plano „Skydas“ patvirtinimo.
  • „Varpas“ – 2005 metų spalio 26 dienos Vyriausybės nutarimas Nr. 1140-15. Dėl orlaivio užgrobimo civilinėje aviacijoje lokalizavimo plano „Varpas“ patvirtinimo.
  • „Sulaikymas“ – 2014 metų spalio 30 dienos policijos generalinio komisaro įsakymas Nr. 5-V-934. Dėl Lietuvos policijos generalinio komisaro 2006 metų liepos 18 dienos įsakymo Nr. 5-V-443 „Dėl ieškomo asmens paieškos ir sulaikymo operacijos „Sulaikymas“ organizavimo ir vykdymo tvarkos aprašo patvirtinimo“ pakeitimo.

Neskubėtų kalbėti apie atsisakymą

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas konservatorius Laurynas Kasčiūnas sakė, kad reikia analizuoti planą „Vėtra“, įsivertinti jo silpnąsias bei stipriąsias puses, funkcionalumą ir pan.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius