Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 10 16

Skemų socialinės globos namų direktorius grįžo į tarnybą, įkalintas gyventojas paliko globos namus

Dėl Skemų socialinės globos namuose nustatyto žmogaus teisių pažeidimo mėnesiui iš pareigų nušalintas direktorius Gintaras Girštautas spalio 9 d. grįžo į darbą. Už grotų laikinai uždarytas neįgalusis, dėl kurio laisvės suvaržymo kilo skandalas, Skemų socialinės globos namus paliko.
Skemų socialinės globos namai
Skemų socialinės globos namai / A.Minkevičiaus nuotr.

Rugsėjo 7 d. Seimo kontrolieriaus įstaigos Žmogaus teisių biuras globos namuose rado sunkios psichinės negalios gyventoją, patalpintą kambaryje už sumontuotų metalinių grotų. Dėl žmogaus teisių ir laisvių pažeidimo kilo skandalas: tyrimo ėmėsi Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM), policija. Dėl galimų darbo saugos pažeidimų patikrinimą atliko Darbo inspekcija (DI), vidinis tyrimas buvo pradėtas ir pačios įstaigos vadovybės.

Kol globos namuose darbavosi žmogaus teisių kontrolieriai ir kitos tarnybos, direktorius G.Girštautas buvo laikinai nušalintas nuo pareigų.

Įstaigai nurodyta, ką reikia ištaisyti, pašalinti trūkumus, kad atitiktume reikalavimus. Tą ir darome.

Į tarnybą po mėnesio nušalinimo grįžęs vadovas apie incidento tikrintojų išvadas mažai tekalbėjo: sakė, jog SADM ir DI tyrimus baigė, pateikė savo išvadas ir rekomendacijas, vidinis tyrimas nebaigtas, globos namų vadovybės nurodymu renkami darbuotojų paaiškinimai dėl įstaigoje nustatytų reikalavimų pažeidimų. Dar laukiama atsakymų iš sveikatos priežiūros įstaigų akreditavimo institucijos, išduodančios licencijas.

„Įstaigai nurodyta, ką reikia ištaisyti, pašalinti trūkumus, kad atitiktume reikalavimus. Tą ir darome. Įtarimai dėl užfiksuoto incidento niekam nepareikšti“, – komentavo G.Girštautas. Pasak jo, po įvairių institucijų komisijų ir tikrintojų globos namuose tvyrojusi didžiulė psichologinė įtampa šiuo metu atslūgusi, darbas vyksta įprastu režimu.

Kove iš Šiaulių rajono į Skemų socialinės globos namus atvežtas sunkios psichinės negalios globotinis, kuris dėl nevaldomos agresijos laikinai buvo patalpintas už grotų, šiuos namus paliko – praėjusią savaitę jį išsivežė globoti oficiali globėja.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius