Ir vasarą naujienų netrūksta. 3 mėn. prenumerata vos už 1,49 Eur!
Išbandyti
2016 01 20

„Skurdo getui“ – Vilniaus romų taborui ardyti numatyta skirti 0,7 mln. eurų

Skurdo getas. Taip Kirtimų taborą pavadino vicemeras Gintautas Paluckas, pristatydamas Vilniaus tarybai planą, kaip išardyti romų taborą ir jo gyventojus integruoti į visuomenę. Tam iki 2019-ųjų pabaigos iš viso numatyta daugiau nei 0,7 mln. eurų iš savivaldybės, valstybės biudžetų ir kitų šaltinių. Čia gyvena 96 vaikai, o kiekvieną jų tabore praleistą dieną vicemeras pavadino prarasta diena.
Kratos Vilniaus čigonų tabore
Vilniaus romų taboras / Dovydas Pancerovo nuotr.

Klausimo priėmimo dar reikės palaukti, jį svarstys tarybos komitetai. Tačiau tikimasi, kad pinigai bus skirti ir skurdo, o kartais ir nusikalstamumo getu vadinamas taboras po truputį irs.

Plane, pateiktame sostinės politikams, numatoma stabdyti narkomanijos plitimą tabore ir šalia jo esančioje teritorijoje, siekti saugios kaimynystės, tobulinti švietimo sistemą ir neformalųjį romų vaikų ugdymą, užtikrinti geresnę sveikatos apsaugą, gerinti jų gyvenimo sąlygas, mažinti socialinę atskirtį.

Kraustys šeimas

Gaudant narkotikų tiekėjus, platintojus ir ardant tiekimo tinklus numatyta suteikti policijai galimybę įsirengti papildomas keturias vaizdo stebėjimo kameras aplink taborą, kartu su policija vykdyti narkomanus vežančių taksi kontrolės reidus.

Tam iki 2019-ųjų planuojama skirti tris Viešosios tvarkos skyriaus specialistus ir automobilį. Kameroms įsigyti ir įrengti ketinama skirti 50 tūkst. eurų, reidams su policija – 150 tūkst. eurų.

Tabore toliau bus kertami krūmai, griauti nelegalius statinius, fiksuoti, kai statyti naujus pastatus bus tik pradedama.

Anot vicemero G.Palucko, jau artimiausiu metu dvi šeimos turėtų išsikraustyti iš taboro, jos kraustysis į išsirinktus butus. Tai dvi daugiavaikės mamos, viena kraustytis jau dabar, kita – po mėnesio, nes būstą reikia sutvarkyti.

„Dar penkios šeimos irgi ruošiasi, jiems siūlysime išsinuomoti rinkoje ir siūlysime kompensacijas, tik ne iš valstybės, o iš savivaldybės biudžeto. Nenoriu išduoti kai kurių taktinių dalykų, bet bus skiriamas didelis dėmesys rizikos šeimoms ir toms šeimoms, kurios vaikus silpnai prižiūri. Vadinasi, bus ir toms šeimoms spaudimas kraustytis iš taboro – mes jiems turime pateikti alternatyvą: kompensacijas ar panašiai“, – BNS yra sakęs G.Paluckas. 

Svarbu išskaidyti

Tabore visa aplinka skatina prekiauti narkotikais – prekeiviai vieni kitus dengia, miškinga vietovė, leidžianti lengvai pasislėpti.

Plane siūloma ir daugiau dalykų, tarkim, savivaldybėje steigti psichologo etatą, specialistas padėtų mažiausiems romų vaikams teikti paslaugas. Į mokyklas, darželius, popamokinės veiklos būrelius vaikai bus vežami organizuotai.

Atsakydamas į konservatoriaus Vido Urbonavičiaus klausimą, ar išsklaidžius romus po miestą neturėsime daug narkotikų prekybos taškų, G.Paluckas tvirtino, kad tabore visa aplinka skatina prekiauti narkotikais – prekeiviai vieni kitus dengia, miškinga vietovė, leidžianti lengvai pasislėpti.

„O daugiabutyje gyvenanti viena šeima tokių sąlygų tikrai neturės“, – tarybos narius ramino vicemeras. 

Į kai kurias tarybos narių pastabas, kad planas nėra dar iki galo parengtas, G.Paluckas atsakė, jog nereikėtų laukti sprendimų iš kitų institucijų – galutinai nuspręsti privalo taryba.

„Priemonių planas turi būti nuolat peržiūrimas, atnaujinamas, nepasiteisinusios priemonės turėtų būti naikinamos, pasiteisinusios – plėtojamos“, – kalbėjo vicemeras.

Pernai policijai suintensyvinus reidus tabore, rugpjūčio-spalio mėnesiais sulaikyta daugiau nei 1,7 tūkst. narkotikų vartotojų ir per 100 prekeivių.

2011 metų surašymo duomenimis, Lietuvoje gyvena apie 2100 romų. Vilniaus taboras yra didžiausia koncentruotai romų tautybės asmenų gyvenama vieta Baltijos šalyse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Energetikos ekspertas: elektros sistema be smegenų – tarsi primityvus organizmas, nesiorientuojantis aplinkoje
Reklama
„Playtime 2024“ – jau rugsėjį Kauną sudrebins didžiausias Lietuvoje kompiuterinių žaidimų festivalis
Reklama
Kaip sutaupyti įsirengiant automatinę laistymo sistemą?
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius