-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 02 04

Skvere Londone sušalti paliktą kūdikį išgelbėjusi kaunietė: „Maniau, tik filmuose taip būna“

Vasario 1-osios vakarą Rytų Londone jau 14 metų gyvenanti kaunietė Rima Barkauskaitė-Žvaliauskienė, kaip įprasta, išėjo su šuneliu Skautu pasivaikščioti po skverą šalia namų. Tai, kas nutiko netrukus, sukrėtė visą Angliją. Šalia vieno iš suolų moteris aptiko paliktą krepšį, kuriame gulėjo naujagimė. „Laimė, atsiradau vietoje ir laiku. Mergytė nespėjo sušalti“, – istoriją 15min ėmė pasakoti Rima.
Skveras Londone, kuriame lietuvė aptiko paliktą naujagimę
Skveras Londone, kuriame lietuvė aptiko paliktą naujagimę / Rimos Barkauskaitės-Žvaliauskienės nuotr.

Pašnekovė Ist Hamo (East Ham) Londono rajoną, kuriame gyvena daugiau nei dešimtmetį, apibūdina kaip ne itin gerai kitų vertinamą. Tačiau jame Žvaliauskų šeima jaučiasi saugi ir laiminga.

„Čia įsikūrę daug lietuvių, musulmonų. Tačiau mūsų kaimynai geri, susisiekimas puikus – mums tinka. Jaučiamės saugūs ir laimingi“, – patikino 50-metį atšventusi Rima.

Ji džiaugiasi, kad tą vakarą šuniuką į lauką išvedė ne jos vyras, o ji, nes sutuoktinis pasuka kitu maršrutu. Tuo metu Londone termometrai rodė 0 laipsnių, krito šlapdriba. Buvo itin drėgna ir šalta. Pasak Rimos, jutiminė temperatūra siekė kokius 7 laipsnius šalčio.

Galima sakyti, mergytė pati išsigelbėjo. O jai išsigelbėti padėjo šuo, kurį mes iš mirties nagų išplėšėme patį, kai pasiėmėme visų užmirštą iš prieglaudos Lietuvoje.

„Skverelyje tarp kelių gatvių, kur įrengta vaikų žaidimų aikštelė, tą vakarą nebuvo nė gyvos dvasios, tamsu. Apie 22 val. vaikščiojau viena. Tad tai, kad atradau kūdikį – laimingas atsitiktinumas. Kaip sakau, atsiradau vietoje ir laiku. Mačiau tą geltoną krepšį, praėjau pro jį. Ne vienkartinis, stipresnis, su rankenomis.

VIDEO: Londone sušalti paliktą naujagimę radę lietuviai pasibaisėję: negalėjome patikėti, kad tai vyksta iš tikrųjų

Jei ne šuniukas, tikėtina, naujagimės ir nebūčiau suradusi. Mūsų augintinis Skautas, kuris yra itin paklusnus, staiga ėmė neklausyti. Vis sukosi apie tą suoliuką ir krepšį. Pamaniau, nueisiu, prisisegsiu pavadėlį. Kai staiga išgirdau kūdikio verksmą. Matyt, tiek keturkojis, tiek naujagimė pajuto gyvastį šalia. Jei nebūtų tuo metu suverkusi... Galima sakyti, mergytė pati išsigelbėjo. O jai išsigelbėti padėjo šuo, kurį mes iš mirties nagų išplėšėme patį, kai pasiėmėme visų užmirštą iš prieglaudos Lietuvoje.

Tuomet išsigandau. Pamenu, iš pradžių mąsčiau, gal pro kokį langą pasigirdo. Ne, verksmas sklido iš krepšio. Gal tuomet kas nors juokauja, kokią slaptą kamerą kur įtaisė? Apsidairiau, juk tamsu. Vėl pasigirdo kiauktelėjimas. Rankos man pradėjo drebėti. Išties kūdikis krepšyje!“ – neįtikėtiną istoriją toliau pasakojo Rima.

Pagimdyta prieš kokį pusvalandį

Ji puolė skambinti dukrai Akvilei, juk gyvena vos 100 metrų nuo tos vietos. Ši į skverą atlėkė kartu su Rimos sūnumi Ovidijumi. Jie žvilgtelėjo į krepšio turinį, nes Rima viena nedrįso.

„Lėlė čia“ – iš pradžių negalėjo patikėti ir mano vaikai. Bet ten buvo ne lėlė. Paaiškėjo, kad mergytė nuoga gulėjo kone ant betono. Ant jos buvo uždėtas rankšluostis. Į jį ji nebuvo susukta. Kadangi daug metų Kauno klinikose dirbau akušere, galiu pasakyti, kad mergytė buvo ką tik pagimdyta, gimusi prieš kokį pusvalandį. Iš burnytės dar ėjo vaisiaus vandenys, virkštelė buvo sprindžio ilgio, prastai nukirpta ar nupjauta. Šviežia. Valanda ar dvi – ir ji būtų mirtinai sušalusi. Buvo labai šalta. Dukra puolė kviesti pagalbą. Pasidėjo striukę ant kelių, ant striukės – krepšį. Iš namų staigiai atnešė pledą. Mergytės nekėlėme lauk“, – teigė Rima.

Rimos Barkauskaitės-Žvaliauskienės nuotr./Suoliukas skvere, prie kurio rastas krepšys su kūdikiu
Rimos Barkauskaitės-Žvaliauskienės nuotr./Suoliukas skvere, prie kurio rastas krepšys su kūdikiu

Specialiosios tarnybos, pasak jos, sureagavo žaibiškai. Vietoje jau buvo po kokių 5 minučių. Suvažiavo gal 10 įvairių tarnybų automobilių. Iš policijos pareigūnų kalbų išėjo suprasti, kad toks kūdikio palikimas Anglijoje – retas įvykis.

„Ir greitosios darbuotojai buvo pasimetę. Puolė kažką daryti mergytei. Po 40 minučių sužinojome, kad naujagimės būklė gera, jos neištiko hipotermija, tik lengvas kūno atšalimas. Dar policiją perspėjau, kad tai mūsų pledas, nes viską surinko kaip įkalčius. Kad nepagalvotų ko, radę mūsų pėdsakų. Užsiminė, kad man gali tekti liudyti byloje. Juk galėjau su ta gimdyve prasilenkti. Permąsčiau po to visą pasivaikščiojimą su šuneliu. Ne, niekas neįstrigo.

Teritorija buvo aptverta, tad vyras, iš darbų sugrįžęs vidurnaktį, negalėjo lengvai į namus patekti. Nuskambėjo ši istorija plačiai“, – tai, koks chaosas užvirė po to, prisiminė Rima.

Rimos Barkauskaitės-Žvaliauskienės nuotr./Rima Barkauskaitė-Žvaliauskienė ir jos vaikai augintinis Skautas
Rimos Barkauskaitės-Žvaliauskienės nuotr./Rima Barkauskaitė-Žvaliauskienė ir jos vaikai augintinis Skautas

Pyktį keitė klausimai

Paklausta, ar sau atsakė į klausimą, kas gi galėjo nutikti, kaunietė prisipažino iš pradžių puolusi kaltinti naujagimės mamos: kas gali taip šaltyje pirkinių maišelyje palikti savo mažylę.

„Iš pradžių pyktis kilo: kaip ji galėjo. O vėliau... Nežinia, kas tai moteriai nutiko. Gal vergovėje yra ir pagimdė. Gal nepilnametė. Kas jai gresia, jei policija suras? Pirma aiškinsis, kokia moters būklė. Anglijoje tokios bylos atsargiai keliamos“, – patikino pašnekovė.

Paklausta, jei ne ji, ar kitas praeivis būtų sureagavęs, nelikęs abejingas tokioje situacijoje, moteris atsakyti negalėjo.

„Manau, pagalbą tikrai žmonės būtų kvietę. Kaip vėliau skaičiau spaudoje, mus lakstančius pro langą matė ne vienas gyventojas. Kaip pledą nešėme ir panašiai. Bet jei negirdi to verksmo, į krepšį skvere juk dėmesio neatkreipsi“, – teigė ji.

Norėjo aplankyti ligoninėje

Rima prisipažino, kad mergytės likimas jai labai įdomus. Dėl to sekmadienį, prabėgus daugiau nei parai po lemtingojo vakaro, ji susiruošė su šeima į ligoninę. Pripirko žaislų, drabužėlių, manė, aplankysianti mažylę. Tačiau artimiausioje nuo įvykio vietos gydymo įstaigoje naujagimės ji nerado.

„Ligoninėje sutikau dar vieną moterį su daiktais. Ne vieną žmogų, manau, ta istorija sukrėtė, ne vienas ėjo lankyti. Neradę toje ligoninėje, nuvykome į policiją, kad sužinotume, kur naujagimė paguldyta. Tačiau ten buvo tiek žmonių, tokios eilės, kad nusprendėme apsilankyti kitą dieną. Labai įdomu, rūpi, kas bus toliau. Maniau, tik filmuose taip būna. Ir mano vyras labai norėjo ją pamatyti.

Mačiau spaudoje jos nuotrauką iš palatos – juodaodė mergytė. Lyg viskas gerai jai. BBC ir kiti žurnalistai prašė, kad praneštume, kai eisime lankyti. Bet norėjosi tai padaryti nuoširdžiai, be jokios palydos“, – paaiškino Rima.

Didžiosios Britanijos policijos išplatinta nuotr./Londone pirkinių krepšyje lietuvės rasta naujagimė
Didžiosios Britanijos policijos išplatinta nuotr./Londone pirkinių krepšyje lietuvės rasta naujagimė

15min moteris prisipažino niekada nepamiršianti šios istorijos.

„Noriu, kad ji būtų saugi“, – teigė vienerių metų anūką auginanti pašnekovė, išgelbėjusi vieno ką tik pasaulį išvydusio žmogaus gyvenimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius