Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 08 01

Skvero gyvybė užkliuvo rašytojams

Sverelyje prie Šv.Kotrynos bažnyčios įsikūrusiai kavinei ir vaikų žaidimų aikštelei artėja neramūs laikai. Lietuvos rašytojų sąjunga įsitikinusi, kad vyninė ir vaikų žaidimo aikštelė darko S.Moniuškos skverą, tad bus imamasi protestų.
Rašytojai sieks, kad S.Moniuškos skvere neliktų nei kavinės, nei vaikų žaidimo aikštelės.
Rašytojai sieks, kad S.Moniuškos skvere neliktų nei kavinės, nei vaikų žaidimo aikštelės. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Ten dabar yra siaubas, o ne aikštė padaryta. Mūsų mintis ta, kad sugrąžintų tai vietai, vos ne sakralinei vietai, tikrąjį veidą“, – naujienų agentūrai BNS sakė Rašytojų sąjungos sekretorė Birutė Jonuškaitė.

Savo protestą rašytojai ketina pareikšti per poetės Juditos Vaičiūnaitės atminimui skirtos skulptūrinės kompozicijos atidengimą S.Moniuškos skvere. Pasak B.Jonuškaitės, dėl skvere įsikūrusios vyninės ir vaikų žaidimų aikštelės, jis tapo „karčemos kiemu“. Tuo tarpu ateityje čia planuojama rengti įvairius renginius, pavyzdžiui, poezijos skaitymus.

Ir už, ir prieš

Praėjusiais metais prie Šv.Kotrynos bažnyčios esančiose buvusio vienuolyno patalpose įsikūrus vyninei, skverelis kaipmat atgijo. Vasaros vakarais ši vieta – viena iš gyviausių sostinės vietų, kur susirenka daug vilniečių ir miesto svečių. Vis dėlto „15min“ kalbinti žmonės, kaip ir Rašytojų sąjungos atstovė, svarstė, kad kavinei šiame skvere galbūt išties ne vieta.

Juliaus Kalinsko/15 minučių nuotr./Vyninei tai netinkama vieta. Negražu, kai skėčiai su Coca-Colos reklama yra prie pat bažnyčios,  įsitikinusios Indrė ir Urtė.
Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./„Vyninei tai netinkama vieta. Negražu, kai skėčiai su „Coca-Colos“ reklama yra prie pat bažnyčios“,– įsitikinusios Indrė ir Urtė.

„Kaip tik ką tik su drauge kalbėjome, kad šiai vyninei tai netinkama vieta. Negražu, kai skėčiai su „Coca-Colos“ reklama yra prie pat bažnyčios“, – laikraščiui sakė vilnietė Indrė. Merginai antrino jos draugė Urtė: „Mano nuomonė lygiai tokia pati. Seniai pastebėjau, kad šis skverelis labai gražus. Kai kavinės staliukai lauke buvo pastatyti be skėčių, gal ir neatrodė blogai. Tačiau dabar, kai tie skėčiai užstoja dalį bažnyčios... Lyg ir nerodoma bažnyčiai pagarba.“

Tuo tarpu „15min“ skverelyje užkalbintas vilnietis, nenorėjęs atskleisti savo vardo, piktinosi Rašytojų sąjungos ketinimu protestuoti. „O kas čia blogo? Kodėl žmonės po koncerto negali čia ateiti išgerti kavos? Juk tai ne bažnyčia. Tai bažnyčios pastatas, – stebėjosi žurnalistu prisistatęs vyras. – Kodėl Rašytojų sąjunga nieko nesakė, kai šis pastatas buvo sugriautas? Ir apskritai, jiems pirmiausia reikėtų susitvarkyti savo kavinę.“

Vaikų aikštelė reikalinga

Tačiau vaikų žaidimų aikštelės klausimu kalbintų vilniečių nuomonė priešinga. Didžioji dalis iš jų

Juliaus Kalinsko/15 minučių nuotr./Vaikų aikatelė tikrai negali padaryti čia nieko blogo. Kavinė  atskiras klausimas,  sakė Jūratė.
Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./„Vaikų aikštelė tikrai negali padaryti čia nieko blogo. Kavinė – atskiras klausimas“, – sakė Jūratė.

teigė nesuprantantys, kuo vaikai trukdo rašytojams. „Dėl vaikų, tai (Rašytojų sąjunga – „15min“) truputį persistengė. Juk supynės čia pastatytos gražios – ne plastmasinės ar spalvotos, – sakė netoli S.Moniuškos skvero dirbanti mergina. – „Pietų muzikos“ projektas, kai kiekvieną dieną per pietus skverelyje savo pasirodymus maždaug valandą atlieka kas tik nori, trukdo daug labiau, nei čia žaidžiantys vaikai.“

Urtė džiaugėsi, kad maži vaikai gali keliauti kartu su savo tėvais į miesto centrą ir rasti, ką čia veikti. „Smagu, kad vaikai neuždaryti kažkur gyvenamųjų rajonų kiemuose, kad jie gali žaisti miesto centre. Vietos mieste turi atsirasti visiems“, – sakė mergina.

Vilnietė Jūratė, stebėdama, kaip jos dukrytė suposi ant skverelyje pastatytų sūpynių, svarstė: „Vaikų aikštelė tikrai negali padaryti čia nieko blogo. Kavinė – atskiras klausimas. Dėl manęs ji gali būti, gali nebūti, – sakė vilnietė. – Tačiau vaikų aikštelė... Manau, ji žmonėms kelia nuotaiką. Atėjome čia pirmą sykį, tačiau vaikui labai patinka. Pamatė ir negalėjo praeiti po šalį, iškart nubėgo žaisti.“

Ragina sutvarkyti

Indrė, kartu su savo vaikais ir vyru sekmadienio popietę leidusi skverelyje, čia su vaikais užsukanti retai. Moters nuomone, vaikų žaidimų aikštelei būtų galima rasti ir kitą vietą. „Mes čia labai dažnai neužsukame. Stabtelime tik tada, kai einame pro šalį. Nemanau, kad čia susirenka daug vaikų. Nebent tik tada, kai jų tėvai vaikšto po miestą. Todėl tos aikštelės galėtų ir nebūti. Aš nieko prieš, – sakė Indrė. – Dažniausiai vaikus vežu į didesnį parką.“

Kaimo rašytojų sąjungos narys Alfredas, sėdėdamas skverelyje, sėmėsi įkvėpimo. Poetas pritaria, kad nei kavinės, nei vaikų aikštelės skverelyje būti neturėtų. Jis taip pat mano, kad šį skverelį būtina sutvarkyti „Nei vaikų aikštelė, nei restoranas čia nereikalingi. Manau, jiems vietą būtų galima surasti kitur. Nes čia lyg ir tokia susikaupimo vieta, šventa vieta“, – kalbėjo Alfredas.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius