Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2019 10 07

„Socialdarbiečiai“ rinkimų įstatymus vėl bando taisyti pagal savo poreikius

Koalicijos partneriai „socialdarbiečiai“ ir „valstietė“ Agnė Širinskienė siūlo keisti Seimo rinkimų įstatymą – leisti Seimo rinkimų apygardų komisijas formuoti ne iš partijų, kurios per parlamento rinkimus laimėjo mandatų daugiamandatėje, pasiūlytų asmenų, o iš tų, kurios turi savo frakcijas Seime arba gavo valstybės dotaciją. Tokia tvarka būtų naudinga patiems pataisų autoriams „socialdarbiečiams“.
Juozas Bernatonis
Juozas Bernatonis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

A.Širinskienės ir „socialdarbiečių“ Juozo Bernatonio, Gedimino Kirkilo ir Irenos Šiaulienės manymu, taip pat analogiškai reikėtų keisti Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) įstatymą – leisti VRK formuoti ne iš partijų, laimėjusių Seimo rinkimus daugiamandatėje apygardoje, atstovų, o iš tų, kurios parlamente turi savo frakcijas.

Pataisų rengėjai reiškia viltį, kad išplėtus partijų sąrašą, turinčių teisę siūlyti kandidatus į rinkimų komisijas, išaugs pasitikėjimas rinkimų organizavimu.

J.Bernatonio manymu, komisijų formavimo tvarką reikėtų suvienodinti visuose rinkimuose – remtis savivaldos rinkimų patirtimi.

„Juo labiau, kad VRK susidūrė su problemomis dėl atstovavimo komisijose, prašė papildomai žmonių tiek savivaldybių, kad deleguotų merai, tiek ir Teisininkų draugijos. Buvo tam tikros problemos. Bet kai deleguoja meras, paprastai deleguoja tos pakraipos, kurios yra pats. Mums norėtųsi, kad demokratiškai būtų formuojamos komisijos“, – 15min komentavo jis.

Paklaustas, kam dar be „socialdarbiečių“ naudingas šios pataisos, politikas naudos paragino neskaičiuoti.

Mes taip nežiūrim, kad kažkokiai partijai naudinga.

„Mes taip nežiūrim, kad kažkokiai partijai naudinga. Čia – neteisingas požiūris apskritai į įstatymų leidybą. Įstatymai turi būti demokratiški, užtikrinantys visiems vienodas teises.

Čia kalbama apie atstovavimą partijų, kurios yra parlamentinės partijos – tai nuostata iš Politinių partijų įstatymo, ir kurios gauna iš biudžeto finansavimą. Mes manom, kad jeigu partijos yra finansuojamos biudžeto pinigais, tai jos turėtų prisidėti ir prie rinkimų organizavimo, nes tai yra bendras reikalas“, – aiškino J.Bernatonis.

Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymą, taip kaip Seimo rinkimų dabar siūlo koreguoti valdantieji, parlamentas pakeitė praėjusių metų lapkričio 8 dieną. Įstatymo projektą rengė Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komitetas. Pasiūlymą, kad narius į savivaldybių rinkimų komisijas siūlytų partijos, kurios gavo valstybės dotaciją, teikė parlamentaras Naglis Puteikis, o kad siūlytų tos, kurios Seime turi frakcijas, – tas pats J.Bernatonis.

„Pasiūlymu siekiama išplėsti ir subalansuoti įvairių politinių jėgų atstovavimą savivaldybių tarybų rinkimų komisijoje“, – tuomet argumentavo jis.

Apygardų rinkimų komisijas rinkimų laikotarpiui VRK sudaro ne vėliau kaip likus 85 dienoms iki rinkimų. VRK sudaro Seimas po Seimo rinkimų praėjus ne mažiau kaip 140 ir ne daugiau kaip 200 dienų.

Beje, nuo LSDP atskilę „socialdarbiečiai“ iki šių metų negaudavo ir valstybės dotacijos. Tačiau pernai „valstiečių“ iniciatyva įstatymas buvo pakeistas taip, kad iš partijos, su kuria laimėjo mandatus, atskilę ir naują partiją subūrę „socialdarbiečiai“ įgytų teisę gauti valstybės finansavimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius