TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2021 11 03

Socialdemokratai apie veto dėl mokamų testų: G.Nausėda pasielgė teisingai

Socialdemokratai teigiamai vertina prezidento Gitano Nausėdos sprendimą vetuoti nedidele dauguma Seime priimtas pataisas, kuriomis nustatoma, kad už testus dėl COVID-19 darbuotojai mokėtų patys.
Varšuvoje atliekamas koronaviruso testas
Koronaviruso testas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Parlamentarai, priklausantys opozicinei Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) frakcijai, šalies vadovo prašė vetuoti valdančiųjų sumanymą, argumentuodami, kad „testavimas yra pandemijos valdymo priemonė. Todėl apsunkinti testavimą – reiškia apsunkinti pandemijos valdymą.“

„Gerai, kad buvo atsižvelgta į profesinių sąjungų ir mūsų, socialdemokratų, argumentus“, – sako Socialdemokratų partijos lyderė Vilija Blinkevičiūtė.

Politikė pabrėžia, kad vakcinavimo kampanija yra savanoriška, taigi kiekvienas valstybės pilietis turi būti traktuojamas vienodai.

LSDP frakcijos seniūno Algirdo Syso teigimu, valdantieji turėtų susitelkti į pandemijos valdymo strategiją ir taktiką.

„Jeigu vakcinacija yra savanoriška, valstybė turi daryti viską, kad piliečiai patikėtų skelbiamais tikslais. Valstybės rankose – vakcinavimas, informavimo kampanija, galimybės reaguoti į dezinformaciją. Ir valstybė turėtų nuo ryto iki vakaro rūpintis būtent tuo“, – pabrėžia A.Sysas.

Socialdemokratai pabrėžia, kad valstybei nustačius ypatingas saugos sąlygas dėl pandemijos, svarbu užtikrinti, kad šios sąlygos būtų vienodos visiems piliečiams.

„Valstybė privalo rūpintis kiekvienu piliečiu, o ne dalį jų bausti. Be to, mūsų Konstitucijos 53 straipsnis aiškiai sako: valstybė rūpinasi žmonių sveikata ir laiduoja medicinos pagalbą bei paslaugas žmogui susirgus“, – teigia A.Sysas.

Socialdemokratų lyderė V.Blinkevičiūtė yra išsakiusi argumentą, kad „darbdavys gali pasidalinti uždirbtu pelnu, kurį, beje, uždirba tie patys darbuotojai, ir toliau mokėti už savo darbuotojų testavimą. Visuomet turėtume būti silpnesniojo, t. y. darbuotojo, pusėje.“

Socialdemokratai savo kreipimesi į prezidentą argumentavo, kad visi dirbantieji moka mokesčius ir privalomojo sveikatos draudimo įmokas, todėl tam tikros grupės gyventojų išskyrimas, verčiant susimokėti už privalomą profilaktinę sveikatos patikrą, būtų nepateisinamas.

Be to, socialdemokratai įspėjo, kad tokios priemonės gali apsunkinti „ir šiaip chaotišką“ pandemijos valdymą bei padidinti „jau pavojingą laipsnį pasiekusią įtampą visuomenėje“.

Lietuvos Respublikos Seimas nedidele balsų persvara pritarė Žmonių užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės įstatymo Nr. I-1553 18 ir 40 straipsnių pakeitimo įstatymui Nr. XIVP-912. Pagal jį darbuotojai dėl COVID-19 turėtų testuotis savo sąskaita.

Prezidentas G.Nausėda trečiadienį vetavo šį valdančiųjų sumanymą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius