-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2021 01 28

Socialdemokratai kreipėsi į Seimo vadovybę dėl V.Rakučio pareiškimų

Seimo Socialdemokratų frakcijos nariai kreipėsi į Seimo vadovybę prašydami konservatorių Valdą Rakutį nušalinti nuo Laisvės kovų ir valstybinės istorinės atminties komisijos pirmininko pareigų, rašoma pranešime spaudai.
Prof.Valdas Rakutis
Prof.Valdas Rakutis / J. Andriejauskaitės / 15min nuotr.

Socialdemokratų teigimu, V.Rakučio vieši pareiškimai ir publikacijos vertinant Holokaustą, žemina Seimą kaip instituciją, daro reputacinę žalą tarptautinėje erdvėje.

Seimo nario Gintauto Palucko inicijuotame kreipimesi į Seimo valdybą ir Seniūnų sueigą teigiama, kad V.Rakutis savo publikacijose dėl Holokausto kaltindamas ir žydų tautą platina vadinamąją „dvigubo genocido“ teoriją, kuri tėra būdas rasti priežastį, kaip pateisinti tai, kas nepateisinama.

„Anot šios teorijos skleidėjų, žydų tauta yra kalta dėl sovietinės okupacijos, tad Holokaustas buvo arba pateisinamas arba neišvengiamas. Tai ne tik prasti argumentai, bet ir labai prastas XX a. vidurio istorijos bei Holokausto istorijos suvokimas. Kaltinant žydus ir taikant selektyvią abstrakciją, ignoruojama nacistinės Vokietijos vieša ideologija ir motyvacija pradėti Antrąjį pasaulinį karą“, - teigiama kreipimesi.

Jame primenama, kad V.Rakutis viešoje publikacijoje painioja Holokausto ir genocido sąvokas, daro tai ne pirmą kartą, taip pat akcentuojama, kad viename interviu, būdamas išrinktu Seimo nariu, V.Rakutis sėjo abejones dėl lietuvių dalyvavimo Holokauste.

Kreipimąsi pasirašė Seimo nariai G.Paluckas, Dovilė Šakalienė, Algirdas Sysas, Linas Jonauskas, Orinta Leiputė.

2021 m. sausio 27 dienos V.Rakučio publikacijoje svarstoma: „Juk Holokausto vykdytojų netrūko ir pačių žydų tarpe, ypač getų savivaldos struktūrose. Mes turime garsiai įvardinti šiuos žmones ir pasistengti, kad panašių į juos neatsirastų vėl. Bet taip pat atsakyti į klausimą, kokios buvo pačių žydų pažiūros, kokios idėjos paskatino daliai žydų bendradarbiauti su sovietų valdžia, užimti svarbias pareigas represinėse sovietų struktūrose.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius