Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2017 09 14 /20:52

Socialdemokratų prezidiumas nusprendė nė nesvarstyti frakcijos susitarimo su „valstiečiais“

Lietuvos socialdemokratų partijos prezidiumas ketvirtadienio vakarą Vilniuje susirinko apsispręsti, ar leisti frakcijai Seime pasirašyti bendradarbiavimo sutartį su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcija. Beveik po dviejų valandų priimtas sprendimas net nesvarstyti frakcijos susitarimo.
Andrius Palionis ir Gintautas Paluckas
LSDP valdybos prezidiumo posėdis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Beveik po dviejų valandų diskusijų socialdemokratai nubalsavo nė nesvarstyti frakcijos parengto susitarimo dėl bendro darbo su „valstiečių“ frakcija.

Kad susitarimas kol kas nė nevertas prezidiumo svarstymo, balsavo 25 prezidiumo nariai, jį svarstyti norėjo vos 8 socialdemokratai. Išvis posėdyje dalyvavo 40 prezidiumo narių. Taigi septyni balsavime nedalyvavo.

Iš karto po balsavimo iš posėdžio išėjo ūkio ministras Mindaugas Sinkevičius su tėvu Seimo nariu Rimantu Sinkevičiumi. Paklausti, kokie balsavimo rezultatai, jie demonstravo nusivylimą. „Melodrama tęsiasi, tokie ir rezultatai“, – tarė ministras.

Kad susitarimas kol kas nė nevertas prezidiumo svarstymo, balsavo 25 prezidiumo nariai, jį svarstyti norėjo vos 8 socialdemokratai.

Per posėdžio pertrauką televizijai „Info TV“ trumpą interviu davęs G.Paluckas sakė, kad bet kokius susitarimus frakcija ar partija gali pasirašinėti tik po to, kai taryba nutars, ar likti koalicijoje, ar ne.

„Frakcijos susitarimas, kokį aš jį šiandien perskaičiau, koks buvo pateiktas, yra šiek tiek abstraktokas. Mes būtume linkę taryboje jį koreguoti, pildyti ir tuo atveju, jeigu apsispręstume trauktis iš valdančiosios koalicijos, teikti koalicijos partneriams, buvusiems jau tokiu atveju, tokį susitarimą, kaip būdą bendradarbiauti su konstruktyvia opozicija“, – „Info TV“ sakė G.Paluckas.

Po posėdžio jis tikino, kad bet kokie bandymai siekti susitarimų iki tarybos sprendimo buvo tik manipuliavimas ir gudravimas.

Socialdemokratų frakcijos seniūnas Andrius Palionis sakė, kad kol kas susitarimo į šiukšlyną mesti nereikia.

„Jis į šiukšliadėžę nenueis. Vis tiek bus galima siūlyti kaip mažumos Vyriausybei pasirašyti“, – kalbėjo jis.

Pasak A.Palionio, tokiu atveju susitarimas būtų taisomas ir į jį būtų įtrauktos sąlygos socialdemokratams.

„Dabar susitarimas yra prioritetinių darbų iškėlimas į priekį, o parama mažumos Vyriausybei tai tikriausiai būtų mainai. Tikiu, kad dabartiniai koalicijos partneriai norėtų užsitikrinti kituose klausimuose mūsų palaikymą“, – sakė jis.

Komitetų pirmininkus norėtų išsaugoti

Ar socialdemokratams pasitraukus iš koalicijos, iš Vyriausybės pasitrauks visi trys socialdemokratų deleguoti ministrai, G.Paluckas nekomentavo teigdamas, kad tai – techniniai dalykai.

„Tai yra kitas žingsnis, yra techniniai dalykai, nes tai susiję ne tik su Vyriausybės nariais, tai susiję su komitetų pirmininkais ir aibe kitų dalykų, todėl esminis apsisprendimas yra dėl koalicijos likimo, paskui seka visi kiti techninio pobūdžio klausimai“, – teigė jis.

Nusistebėjus, kad ministrų likimas vadinamas techniniu dalyku, G.Paluckas nusišaipė, kad pati Vyriausybė save vadina technine – profesionalų.

Tuo tarpu Socialdemokratų frakcijos seniūnas A.Palionis neslėpė, kad komitetų pirmininkų postus bus siekiama išsaugoti.

„Manau, gali būti svarstomi tokie dalykai. Tuo labiau jeigu pasirašysime dėl rėmimo, kai kuriuose komitetuose valstiečiai ir patys nuogąstauja, kad gal neturėtų geresnės kandidatūros, nei yra dabar“, – sakė jis.

Tuo tarpu ministrai, pasak A.Palionio, turės atsistatydinti.

Ketvirtadienį vykusio socialdemokratų prezidiumo posėdžio atvyko stebėti ir ne prezidiumo nariai. Taip pat pasirodė narystę partijoje sustabdęs seimo narys Artūras Skardžius. Jam buvo leista dalyvauti partijos renginyje.

Nepasirašė keturi frakcijos socialdemokratai

Prezidiumo darbotvarkėje buvo įrašytas frakcijos parengto „Susitarimo dėl darbo Lietuvai“ svarstymas. Jame pagirtas koalicijos darbas pirmąjį šių metų pusmetį ir išvardinti rudens sesijos darbai. Dokumente numatyti šie dalykai:

– nemokamas maitinimas visiems pradinukams

– vaiko pinigai (2018 m. – 30 eurų, 2019 m. – 60 eurų);

– labiau apmokestinamas prabangus turtas;

– minimalios algos didinimas ir sulyginimas su neapmokestinamų pajamų dydžiu.

– pensijų didinimas;

– valstybės tarnautojų atlyginimų bazinio dydžio atstatymas;

– PVM lengvatos šildymui grąžinimas;

Šie klausimai esą turi būti išspręsti rudens sesijos metu.

Dar abstrakčiau susitarime kalbama apie socialinės atskirties mažinimą, mokesčių pertvarką, atlyginimų ir socialinių pašalpų didinimą.

Apie progresinius mokesčius rašoma taip: „Esame pasirengę svarstyti progresinių mokesčių įvedimo klausimą“.

Susitarime nenumatoma jokių apribojimų „valstiečiams“ panašias sutartis pasirašinėti su kitomis Seimo frakcijomis.

Šį dokumentą pasirašė dauguma socialdemokratų partijos frakcijos narių, tarp jų net socialdemokratų partijai nepriklausantis „darbietis“ Valentinas Bukauskas.

Susitarimo nepasirašė Juozas Olekas, Raminta Popovienė, Rasa Budbergytė ir Algimantas Salamakinas.

15min šaltinių duomenimis, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga norėjo, kad susitarimas būtų skirtas bendram darbui iki 2019 m. pavasario. Tiksliau – iki prezidento rinkimų.

Kitą savaitgalį socialdemokratų partijos taryba turėtų spręsti esminį klausimą – likti ar išeiti iš koalicijos su „valstiečiais“. Iki tol baigsis ir skyrių apklausa šiuo klausimu.

Partijos skyrių balsavimas dėl valdančiosios koalicijos ateities artėja link pabaigos – savo nuomonę jau pareiškė 55 skyriai iš 60-ies. Trauktis iš koalicijos siūlo 42, dirbti daugumoje toliau norėtų septyni, o persiderėti dėl koalicijos sutarties – šeši skyriai.

Dauguma – 13 iš 19 – Socialdemokratų frakcijos narių nenori palikti koalicijos.

Valdančioji „valstiečių“ frakcija Seime turi 56 parlamentarus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius