Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 04 22

Socialdemokratų partija prieš pirmininko rinkimus net braška nuo įtampos

Lietuvos socialdemokratų partijoje (LSDP) netrukus įvyksiantys pirmininko rinkimai kelia dideles bangas. Nors viešai kandidatai tikina, jog susipriešinimo nėra – tiesiog vyksta normali konkurencija dėl partijos vadovo vairo, neoficialiai esama nepasitenkinimo esą nesąžiningu žaidimu.
Vilija Blinkevičiūtė ir Juozas Olekas
Vilija Blinkevičiūtė ir Juozas Olekas / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Nors LSDP pirmininko rinkimuose dalyvauja keturi pretendentai, realiausiais kandidatais į postą laikomi europarlamentarai Vilija Blinkevičiūtė ir Juozas Olekas.

Politologas Liutauras Gudžinskas ir Akmenės rajono meras Vitalijus Mitrofanovas, manoma, šansų rinkimuose turi mažiau.

Socialdemokratai yra nusprendę, kad, nepaisant karantino, pirmininką partiečiai rinks tiesiogiai balsuodami skyriuose.

Pagal LSDP nustatytas taisykles, rinkimai skyriuose bus įvykę, jei juose dalyvaus ne mažiau kaip trečdalis LSDP narių, kurių partija turi per 16,5 tūkstančių.

Jei rinkimai skyriuose neįvyktų, jie persikeltų į salę – pirmininkas būtų renkamas partijos suvažiavimo delegatų.

15min žiniomis, trintis partijoje šiuo metu vyksta kandidatams dėliojant strategijas: suprantama, kad plačiuose sluoksniuose labiau mylima V.Blinkevičiūtė turi daugiau šansų nugalėti, jei rinkimai įvyktų skyriuose, tad vienas iš variantų laimėti J.Olekui – stengtis, kad balsavimas persikeltų į salę.

Taip pat, 15min žiniomis, nemažai pasipiktinimo partijoje sukėlė tai, kad rinkimų kampanijos metu J.Olekas, kai kurių partijos narių vertinimu, elgėsi ne visiškai sąžiningai – leido sau vykti į susitikimus su partijos skyrių atstovais, nors šalyje galioja karantinas.

Pats politikas 15min neneigė vykęs, tačiau aiškino važiavęs jau atvėrus savivaldybes ir paisęs saugumo.

Nors laiko iki rinkimų liko nedaug – jie suplanuoti gegužės 3–9 dienomis ir aistros vis labiau liepsnoja, apie kampanijos eigą paklausti rinkimų favoritai išlieka santūrūs.

V.Blinkevičiūtė: reikia elgtis garbingai

„Pirmiausiai noriu pasakyti, kad aš džiaugiuosi, kad yra keturi kandidatai. Mes tikrai turime galimybę diskutuoti, dalyvauti debatuose, apsikeisti nuomonėmis, išsakyti pozicijas, tai yra gerai, taip ir turi būti normalioje, stiprioje, demokratiškoje LSDP“, – 15min kalbėjo V.Blinkevičiūtė, paklausta apie rinkimų kampaniją partijoje ir kalbas apie konkurento vykimą akis į akį susitikti su partijos skyrių nariais.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vilija Blinkevičiūtė
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vilija Blinkevičiūtė

Europarlamentarė pridūrė, jog laikmetis yra sudėtingas, todėl nėra lengva pasiekti partijos bičiulius, kad jie įsitrauktų į rinkimus.

„Turbūt pats pagrindinis kelias yra bendravimas nuotoliniu būdu, vieno ar kito laiško bičiuliams parašymas, kas yra svarbu, ar skambutis, ar SMS žinutė, tokiu būdu gali pasiekti mūsų žmones ir paraginti juos būti aktyvius ir balsuoti. O apie kitokius būdus negalėčiau šnekėti, nes tikrai jais nesinaudoju ir negalėčiau vertinti – kiekvienas dirbame savo darbą taip, kaip suprantame“, – teigė kandidatė į partijos pirmininkes.

15min pastebėjus, kad partijos garbės pirmininko anksčiau partijos nariams išplatintas laiškas, kuriame jis atvirai agituoja už J.Oleką, ją įskaudino, V.Blinkevičiūtė ir apie jį plėstis nenorėjo, tačiau pastebėjo, kad elgtis reikia garbingai.

Tik visada reikia įvertinti tai, kad reikia elgtis garbingai, gal taip trumpai pasakyčiau.

„Aš manau, kad tai yra daugiau mūsų vidiniai dalykai ir ne visada norėčiau juos viešumoje aptarti ar diskutuoti apie tai. Bet kiekvienas turi galimybę pagal tai, kaip jis supranta, agituoti. Tik visada reikia įvertinti tai, kad reikia elgtis garbingai, gal taip trumpai pasakyčiau“, – pabrėžė ji.

Europarlamentarė patikino, kad iš jos pusės rinkimų kampanija yra pagarbi.

„Kiekvieną kandidatą vertinu labai pagarbiai. Tikrai naudoju visus tuos metodus, kurie yra galimi, leidžiami ir, tiesą pasakius, kiek dalyvavau kokiuose rinkimuose, nebūtinai partijos pirmininko, aš niekada nejuodinau nė vieno oponento“, – pabrėžė pašnekovė.

J.Olekas: vyksta labai normali kampanija

„Neteisybė“, – juokėsi J.Olekas 15min paklaustas apie partijos pirmininko rinkimų pakurstytas įtampas partijoje.

Jo teigimu, vyksta normalios varžytuvės, kurios greitai pasibaigs – dvi savaitės ir rinkimai baigsis.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Juozas Olekas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Juozas Olekas

„Vyksta labai normali kampanija, daug diskutuojam skyriuose, organizacijose. Aš manau, kad labai normaliai. Žinote, kaip visada diskusijose – kažkas aštriau truputį, bet palyginus kaip vyko JAV demokratų partijos kandidatų nominavimas, nepalyginamai aštresnės diskusijos negu pas mus“, – tikino pašnekovas.

Kai kurių partijos narių nepasitenkinimą vykimu pas LSDP skyrių žmones J.Olekas atmeta: „Kol nebuvo galima važinėti tarp savivaldybių, nevažinėjau. Kada galima – nuvažiuoju. Bet laikausi visų nustatytų tvarkų.“

Pagal dabar galiojančią tvarką leidžiami dviejų šeimų artimi kontaktai atvirose erdvėse, uždarose draudžiami ir jie.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Vytenis Andriukaitis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Vytenis Andriukaitis

J.Olekas nemato problemos ir dėl nuskambėjusio V.Andriukaičio laiško partijos nariams – jis pabrėžia, kad kiekvienas partijos narys turi teisę išreikšti savo nuomonę.

„Kiekvienas už ką nors paagituoja. Parašo, pasako savo svarstymus. Man atrodo, kad Vytenis parašė labai bičiulišką, kolegišką kalbą nieko neįžeisdamas. Tai aš nemanau, kad kas nors turėtų dėl to įsižeisti, pykti ar sakyti, kad jis taip neturi daryti, kiekvieno valia. Vytenis labai korektiškai kaip tikras garbės pirmininkas parašė“, – įsitikinęs europarlamentaras.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Česlovas Juršėnas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Česlovas Juršėnas

Apie įtampas partijoje kalbėti norėjo ne visi. LSDP garbės pirmininkas Česlovas Juršėnas 15min teigė pasiliksiantis sau teisę šiuo klausimu nekalbėti.

Ilgametis partijos narys, parlamentaras Algirdas Sysas 15min teigė, kad prieš rinkimus visada nuomonės išsiskiria, tačiau tai – ne susipriešinimas.

„Susipriešinimas buvo prieš penketą metų, kai teko išeiti iš koalicijos ir dalis bičiulių paprasčiausiai išėjo iš partijos – va čia tai buvo susipriešinimas“, – prisiminė jis.

A.Sysas įsitikinęs, kad rinkimai įvyks skyriuose ir pirmininko rinkti suvažiavimo metu neteks.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Algirdas Sysas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Algirdas Sysas

„Čia būtų grynas tingėjimas ar nenorėjimas. Net balsavimo laikotarpį pratęsėme iki savaitės. Viskas yra paruošta, noro reikia ir viskas“, – sakė jis.

V.Blinkevičiūtės reakciją į V.Andriukaičio laišką A.Sysas pavadino keista. Esą dalyvaujant rinkimuose nereikėtų tikėtis, kad visi tik girs.

„Taip nebūna. Vieni vienus labiau myli, kiti kitus“, – pabrėžė pašnekovas.

A.Syso vertinimu, kalbos apie J.Oleko vykimą pas partijos kolegas yra „sliekų ieškojimas ant asfalto“, esą jis nerinko pilnų LSDP skyrių atstovų salių.

„Kodėl gatvėje negaliu aš sutikti kolegos. Net karantino ribojimo įstatymai viską leidžia“, – aiškino socialdemokratas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius