-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2021 01 22 /19:45

Partijos bendražygiai apie G.Palucko atsistatydinimą: buvo padaryta labai daug klaidų

Penktadienio vakarą opozicinės Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) pirmininkas Gintautas Paluckas paskelbė, kad traukiasi iš užimamų pareigų. Partijos bendražygiai sako, kad šis žingsnis pavėluotas, pasitraukti reikėjo anksčiau, bei priduria, kad vadovaudamas G.Paluckas padarė daug klaidų. LSDP frakcijos seniūno Algirdo Syso teigimu, partija buvo susiskaldžiusi, o rinkimų kampanijos metu pernelyg koncentruotasi į G.Palucko asmenį, bet ne visą komandą.
Gintautas Paluckas
Gintautas Paluckas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

G.Paluckas apie savo sprendimą penktadienį pranešė LSDP tarybai, tai BNS patvirtino partijos atstovas spaudai Justinas Argustas.

Tokį žingsnį G.Paluckas nusprendė žengti sulaukęs tarybos Seimo rinkimų rezultatų vertinimo. Taryba rinkimų rezultatus įvertino kaip blogus, centrinio rinkimų štabo darbą – nepatenkinamai, o pačio pirmininko veiklą – kaip nepateisinusią lūkesčių.

Už tai balsavo 116 tarybos narių, švelnesnį variantą palaikė 62 socialdemokratai.

„Dėkoju už rinkimų rezultatų įvertinimą. Prisiimu visą atsakomybę dėl pasiektų rezultatų ir susiklosčiusios padėties. Siekdamas užkirsti kelią tolesniam partijos reputacijos visuomenės akyse menkinimui, priėmiau sprendimą atsistatydinti iš partijos pirmininko pareigų“, – kreipimesi į LSDP tarybos narius rašo G.Paluckas.

Prisiimu visą atsakomybę dėl pasiektų rezultatų ir susiklosčiusios padėties.

Jis tvirtino, kad tapęs LSDP vadovu siekė partijos atsinaujinimo, kad tai būtų moderni, skaidri ir stipri kairioji politinė jėga.

„Esu dėkingas komandai ir visiems partiečiams, mane rėmusiems ir mane kritikavusiems. Kartu mes labai svarbi jėga. Nuoširdžiai linkiu socialdemokratams įveikti iššūkius, atsigauti, sustiprėti ir susitelkti kairiosios darbotvarkės įgyvendinimui“, – sakė jis.

Pasitraukti reikėjo anksčiau

Socialdemokratų frakcijos seniūnas 15min A.Sysas sakė, kad ši žinia jam buvo netikėta, nes dar prieš dvi dienas tarybos posėdyje, pasak jo, G.Paluckas teigė nesitrauksiantis.

Tačiau, A.Syso nuomone, toks žingsnis yra teisingas ir net pavėluotas.

„Tą reikėjo padaryti anksčiau, reikėjo paskirti pirmąjį pavaduotoją, kuris laikinai vadovautų ir dabar nereikėtų per galvą verstis. <...> Namų darbai nebuvo padaryti iki galo ir galvojo (G.Paluckas – 15min) iki paskutinės minutės, kad daugelis bičiulių jį palaiko“, – G.Palucko pasitraukimą iš partijos pirmininko posto komentavo socialdemokratas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Algirdas Sysas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Algirdas Sysas

Paklaustas, ko pritrūko, kad G.Palucko vedama partija sėkmingai pasirodytų Seimo rinkimuose, jis minėjo vieningumą:

„Manau, kad pritrūko kolektyvinio darbo, buvo kažkoks susiskaldymas ir rinkėjo kompanija buvo daugiau koncentruota į jo personaliją, jo asmenį, o ne į komandą, socialdemokratiją ir ką mes kartu kaip komanda galime padaryti.

Čia mano asmeninė nuomonė ir tie rezultatai, kurie visą laiką blogėja, akivaizdžiai tai parodo“, – dėstė jis.

Tačiau, kas galėtų geriausiai pakeisti G.Palucką ir suvienyti partiją, A.Sysas neįvardijo. Tik patikino, kad pats šio posto užimti nesieks.

Manau, kad pritrūko kolektyvinio darbo, buvo kažkoks susiskaldymas.

„Kadangi jau tris kartus kandidatavau, aš jau sakau sau – į tą pačią upę bristi tiek daug kartų negalima, nes dar batai neišdžiūvę nuo praeitų kartų“, – patikino jis.

Jis pridūrė, kad partijos vadinamas atsinaujinimas nesustos, nes, pasak jo, atsinaujinimas pirmiausia „turi būti per ideologiją“.

Ir nereikia manyti, sakė jis, kad jaunesnį pirmininką pakeitęs vyresnio amžiaus kandidatas negalės tęsti to, kas pradėta.

Buvo padaryta daug klaidų

LSDP garbės pirmininkas, kadenciją baigęs eurokomisaras Vytenis Povilas Andriukaitis pritarė, kad toks G.Palucko žingsnis yra logiškas ir šiek tiek pavėluotas.

„Žinoma, pagal visus politikos dėsnius, kiekvienas lyderis kiekvienoje šalyje žengia tokį demokratinį atsakomybės ir savo brandos žingsnį ir jam gal reikėjo tai daryti anksčiau, būtų turėjęs didesnį jauno demokratinio lyderio autoritetą.

Nei vienoje šalyje taip nebūna, kad šitaip skaudžiai pralaimėjus, partijos sąrašo vedlys ilgai delstų“, – 15min komentavo V.Andriukaitis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Vytenis Andriukaitis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Vytenis Andriukaitis

Paklaustas, kodėl G.Paluckui teko trauktis, jis sakė, kad buvo padaryta daug klaidų.

„Priežasčių yra labai daug. Pastaruosius dvejus metus jis darė labai daug klaidų, pradedant tuo, kad jis nesistengė šalia turėti patikimos komandos ir, pavyzdžiui, pirmojo partijos pirmininko pavaduotojo postas taip ir liko tuščias.

Jis daugiau pozicionavo ir strategija buvo pozicionuoti tik jį ir, žinoma, be dėmesio buvo palikta daugelis mūsų vienmandatininkų, labai daug klaidų“, – kalbėjo socialdemokratas.

V.Andriukaičio teigimu, buvo matoma tendencija vienus žmones proteguoti, kitus nuo partijos atstumti, kas, jo nuomone, partijai yra labai žalinga.

Pasak jo, partija turi būti atvira visuomenei – „veržli diskusijoms ir burianti daug žmonių į didelį kolektyvą.“

Pastaruosius dvejus metus jis darė labai daug klaidų.

„Mums reikalingi visi visuomenės sluoksniai, ir jauni, ir vidutinio amžiaus, ir pagyvenę. <...> Ir mums reikalinga, kad mūsų partija atstovautų platų rinkėjų spektrą. Čia ir yra kertinė užduotis, kurios šiuose rinkimuose nesugebėjo Gintautas įvykdyti“, – pridūrė politikas.

Kalbėdamas apie galimus naujus kandidatus į LSDP pirmininko postą, V.Andriukaitis sakė girdintis daug – bent 6-7 pavardes. Tačiau jo nuomone tinkamiausio kandidato neįvardijo.

Nesėkmingi Seimo rinkimai

Pernai spalį Seimo rinkimuose socialdemokratai liko ketvirti, surinkę 9,25 proc. rinkėjų balsų. Jie laimėjo aštuonis mandatus daugiamandėje apygardoje ir dar penkis vienmandatėse apygardose.

Šeštadienį LSDP valdyba aiškinsis, kas turėtų laikinai vadovauti partijai atsistatydinus G.Paluckui, mat nėra paskirto pirmojo pavaduotojo.

G.Paluckas Lietuvos socialdemokratų partijai vadovauja nuo 2017-ųjų gegužės.

Socialdemokratų partijos taryba taip pat paankstino partijos pirmininko rinkimų datą. Nutarta juos rengti balandžio 22–25 dienomis, anksčiau skelbta, kad jie numatomi gegužės 6–9 dienomis.

Socialdemokratų partija yra didžiausia Lietuvoje, ji turi 16,7 tūkst. narių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius