Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 05 16

R.Janutienė paneigė feisbuke paskleistą melą, bet minfo.lt jį toliau platina

„Gerų žinių“ portalu besivadinantis Minfo.lt dedasi esąs žiniasklaidos priemonė ir giriasi teikiantis kokybišką ir patikrintą informaciją. Tačiau sužinojęs, kad ir vėl paskelbė melagingą informaciją, portalo savininkas problemų tokioje praktikoje neįžvelgė. Pasak jo, tikrinti, ar skelbiama tiesa – ne portalo darbas.
Išankstinis balsavimas Vilniaus miesto savivaldybėje ketvirtadienio vakarą
Išankstinis balsavimas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Trečiadienį Minfo.lt pasirodė naujiena, pavadinta „R.Janutienė informuoja apie galimą grubų rinkimų įstatymų pažeidimą“. Pagal buvusios žurnalistės įrašą socialiniame tinkle surašytame tekste teigiama, kad per išankstinį balsavimą paštu Kaune buvo pažeisti rinkimų įstatymai.

15min nuotr./Minfo.lt
15min nuotr./Minfo.lt

Pateikiama iš Egidijaus Jucevičiaus vardu pavadintos feisbuko anketos rašyto komentaro nuotrauka. Jame teigiama, kad Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) atstovai iš anksto balsuojantiems gyventojams įdavė jau pažymėtus rinkimų biuletenius.

Vyriausios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkė Laura Matjošaitytė patikino, kad skundų apie minėtus pažeidimus rinkimų prievaizdai nesulaukė.

Nuoroda į naujieną feisbuke pasidalino daugiau nei 1,6 tūkst. socialinio tinklo vartotojų. Naujiena buvo dalinamasi socialinio tinklo puslapiuose „Gyvenimas ir kasdienybė; Rinkimai ir politika“, „Už didingą Lietuvą!“, „Tamsioji Lietuvos "nepriklausomybės" pusė“.

Minfo.lt skaitomumo statistikos įrankis rodo, kad naujieną perskaitė per 40 tūkst. portalo lankytojų.

Neigia rašęs

Susisiekėme su tariamu komentaro autoriumi E.Jucevičiumi ir paprašėme pasidalinti daugiau informacijos apie įvykį. Tačiau E.Jucevičius paaiškino, jokio rinkimų pažeidimo nematęs, o jo duomenimis esą pasinaudota iš netikros anketos.

Mes neteigiame, kad tai yra tiesa. Mes tiesiog komentuojame, ką rašo žinomi žmonės. Ar jie meluoja, ar ne, čia jei jau kažkas toliau tikrina, – svarstė M.Gabrilavičius

Paprašius patikslinti, ar kas nors pasinaudojo jauno vyro socialinio tinklo paskyra, o gal sukūrė netikrą anketą tokiu pat vardu ir pavarde, E.Jucevičius sakė manantis, kad buvo sukurta netikra anketa.

„Aš visiškai nieko nežinau, aš nustebau, kaip čia man paskambino, kad paviešinta buvo informacija kažkokia. Ramiai gyvenu savo gyvenimą ir esu kaltinamas dėl kažkokių komentarų. Realiai mane čia viešina. Nesuprantu, žmogaus orumą peikia“, – rašė E.Jucevičius.

Kone tuo pačiu metu feisbuke atsirado ir R.Janutienės feisbuko įrašas, kuriame teigiama, kad E.Jucevičius su ja susisiekė ir informavo, kad komentaro TS-LKD paskyroje jis nerašė.

„Ponas Jucevičius teigia, kad jo (...) anketa tokiai žiniai sukurti galimai pasinaudojo jo giminaitė. Jis atsisako kreiptis į policiją, bet tvirtina tokios žinutės į konservatorių partijos puslapį nerašęs. Taigi, prašyčiau tos E.Jucevičiaus vardu parašytos žinutės daugiau neplatinti“, – dalinosi R.Janutienė.

Neapeliuoja į tiesą

15min susisiekė su Minfo.lt savininku Mariumi Gabrilavičiumi, kuris patvirtino, kad portale publikuojama informacija nėra tikrinama. Anot pašnekovo, portalas publikuoja tai, kuo savo paskyrose dalinasi žinomi žmonės.

Asmeninio albumo nuotrauka./Minfo.lt savininkas Marius Gabrilavičius.
Asmeninio albumo nuotrauka./Minfo.lt savininkas Marius Gabrilavičius.

„Mes neteigiame, kad tai yra tiesa. Mes tiesiog komentuojame, ką rašo žinomi žmonės. Ar jie meluoja, ar ne, čia jei jau kažkas toliau tikrina. Jei bus apsimelavę, tai gal parašysim straipsnį, kaip buvo iš tikro“, – sakė M.Gabrilavičius.

Paklausus ar tai reiškia, kad, galiausiai, skaitytojui leidžiama pačiam nuspręsti, kur rašoma tiesa, o kur melas, M.Gabrilavičius atsakė teigiamai.

„Čia nėra žurnalistinio tyrimo straipsnis“, – paaiškino Minfo.lt savininkas. Apie ketinimus atsiprašyti skaitytojų už melagingą informaciją portalo savininkas neužsiminė.

Portalo skiltyje „apie mus“ teigiama, kad portalas dirba tam, kad žmonės „gautų kokybišką, patikrintą, jiems naudingą informacija“.


Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“ programoje, kuria siekiama stabdyti melagingų naujienų plitimą socialiniame tinkle.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius