Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 12 01 /16:56

Po gaisro Alytuje likusį vandenį nuodingu paskelbusios laboratorijos vadovas: K.Mažeika lygina nesulyginamus dalykus

Ketvirtadienį aplinkos ministras Kęstutis Mažeika pareiškė, kad Alytaus gaisrui gesinti panaudotas vanduo nėra užterštas. Anot jo, savivaldybės paskelbti duomenys, esą vandens užterštumas normas viršija šimtus kartų, buvo skirti visuomenei gąsdinti, o tyrimai esą atlikti neakredituotoje laboratorijoje. Šiuos tyrimus atlikusios įstaigos „Vandens tyrimai“ vadovas teigia, kad laboratorija yra atestuota, o ministras, teigdamas, kad vanduo švarus, lygina nesulyginamus dalykus.
Kęstutis Mažeika
Aplinkos ministras Kęstiutis Mažeika / Arno Strumilos / 15min nuotr.

Lapkričio 11 dieną meras N.Cesiulis savo feisbuko paskyroje paskelbė eilinį įrašą apie gaisrą Alytuje.

„Jei turite kur, prisėskite. Sakau nuoširdžiai“, – intriga pradeda jis.

Anot mero, gauti vandens tyrimų rezultatai rodo, kad pavojingų medžiagų normos viršytos šimtus kartų.

Anot N. Cesiulio, tirtame vandenyje esantis antracenas normas viršija 645 kartus, naftalenas – 74, benzo(b)fluorantenas – 336, benzo(a)pirenas – 93,4, o fluorantenas – 134 kartus.

„Ir daug kitų keiksmažodžių, kuriuos supras chemikai. Aš sakau, palaukit, man tai nieko nesako, tik skamba baisiai. Pasirodo, baisiau nei baisu. Šitie cheminiai junginiai sukelia vėžinius susirgimus“, – rašė jis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Nerijus Cesiulis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Nerijus Cesiulis

„Sakau, atleiskit, ponai, juk aplinkosaugininkai – visi kaip maldą kartojo – vanduo geras, truputį cinko daugiau, bet čia nieko tokio, leidžiam Nemunan. Pasirodo, jie tyrė tik mažą dalį. Rado tik tiek, kiek norėjo surasti. Dabar turim pilnesnį vaizdelį“, – komentavo meras.

Jeigu vienoje valgykloje sriuba persūdyta, nereiškia, kad visame mieste taip yra, – teigė V.Šimčikas.

BNS teigimu, šiuos tyrimus užsakė nuotekų valymų ir geriamojo vandens tiekimu užsiimanti Alytaus savivaldybės įmonė „Dzūkijos vandenys“, o atliko Vilniuje registruota įmonė „Vandens tyrimai“.

Aplinkos apsaugos agentūra taip pat tyrė po gaisro Alytuje likusį vandenį. Tyrimų rezultatai buvo kardinaliai priešingi. Tuomet, nors kuo greičiau vandenį valyti spaudė premjeras Saulius Skvernelis, nutarta tyrimus pakartoti.

Grasina prokuratūra

Ketvirtadienį aplinkos ministras K.Mažeika pareiškė, kad pakartotiniai tyrimai parodė, jog iš tiesų pavojingų medžiagų kiekiai vandenyje neviršija normų, o priešingai teigę asmenys galimai siekė pasipelnyti.

„Buvau suklaidintas ne tik aš, bet ir daugybė žmonių. Buvo pasėta baimė su apokaliptinėmis pasekmėmis. Po šeštą kartą atliktų tyrimų ir gautų rezultatų kreipsimės į prokuratūrą, nes panašu, jog buvo siekis pasipelnyti iš nelaimės“, – ministerijos pranešime cituojamas aplinkos ministras K.Mažeika.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Kęstiutis Mažeika
Arno Strumilos / 15min nuotr./Kęstiutis Mažeika

Vėliau ministras BNS patikslino, kad panika buvo sėjama remiantis neakredituotoje laboratorijoje atliktais vandens tyrimais. Mėginiai esą buvo paimti ne pagal reikalavimus, o tyrimų rezultatais buvo bandoma įbauginti visuomenę ir įrodyti, kad reikalingi brangūs metodai išvalyti po gaisro susikaupusį vandenį.

„Buvo įvardijamos netgi sumos, tai – nuo kelių šimtų tūkstančių iki beveik pusantro milijono eurų, bet, atlikus papildomus tyrimus, paaiškėjo, kad „Dzūkijos vandenys“ yra pajėgūs turimais resursais išvalyti vandenį ir papildomų įrengimų tam nereikia“, – sakė ministras.

K.Mažeika pažymėjo neturintis priekaištų Alytaus merui, bet jų esą turėtų kitiems socialdemokratams.

„O kitų kolegų socialdemokratų, mokslininkų, ar kaip ten jie vadinasi, tyrimai ir siūlymai, kurie siekė iki pusantro milijono eurų, sudaro prielaidą, kad iš tos nelaimės tikrai buvo siekis pasipelnyti, tai tikrai turi įvertinti prokuratūra. Galbūt klausimų bus ir merui, tačiau sprendimų jis nebuvo priėmęs“, – pridūrė jis.

Ministras esą lygina nesulyginamus dalykus

Po gaisro Alytuje likusį vandenį tyrusios įmonės „Vandens tyrimai“ vadovas Valdas Šimčikas teigia, kad laboratorija yra atestuota, o K.Mažeika klaidingai lygina tyrimų, darytų skirtingu metu, rezultatus.

„Mes esame atestuota laboratorija ir ministras neteisingai lygina mėginius. Negalima lyginti mėginių, kurie paimti skirtingomis dienomis iš skirtingų vietų. Jeigu vienoje valgykloje sriuba persūdyta, nereiškia, kad visame mieste taip yra“, – 15min kalbėjo jis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vandens tyrimas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vandens tyrimas

„Gaisro metu „Dzūkijos vandenys“ atvežė 7 mėginius, jei neklystu. Ir trys buvo užteršti, vienas labai smarkiai, o kiti keturi buvo visiškai švarūs. (...) Mėginiai imti gaisro metu, turėjo gaisro kvapą, buvo ir skendusių, ir plaukiojančių medžiagų, nuosėdų. Toks vanduo buvo, kur jis dabar yra – nežinau“, – sakė įstaigos vadovas.

Vandens mėginiai tyrimams Alytuje buvo imti net šešis kartus. Paskutinį kartą – lapkričio 18 dieną.

Pasak V.Šimčiko, jie irgi tyrė šiuos mėginius ir rezultatai, lyginant su spalio mėnesio mėginiais iš gaisro, esą skyrėsi kardinaliai.

„Mes irgi tyrėm kartu su visais, yra labai mažai teršalų, bet tai čia nepalyginami dalykai. (...) Tai, kas bėgo iš gaisro, buvo visai kita“, – sakė jis.

Ką daryti su gaisro gesinimui naudotu vandeniu buvo nežinoma beveik mėnesį. Penktadienį Alytuje viešėjęs ministras su vietos politikais ir specialistais sutarė, kad vandenį dozuotai išvalys „Dzūkijos vandenys“. Procesas turėtų trukti apie 3 mėnesius.

Kada prasidės darbai dar nėra iki galo aišku, mat, kaip 15min teigė Alytaus miesto meras N.Cesiulis, laukiama oficialaus ministerijos rašto, kad ji prisiima atsakomybę už šį sprendimą.

Valymo kaina turėtų būti apie 50 tūkst. eurų.

Gaisras Alytaus Pramonės rajone įsikūrusioje įmonėje „Ekologistika“ kilo spalio 16 dieną, ugniagesiai su ugnimi ir jos padariniais kovojo dešimt dienų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius