-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 08 23 /18:52

Per 50 tūkst. „Laisvės kelio“ dalyvių nusiuntė žinią baltarusiams: „Jūs ne vieni“

Solidarizuojantis su pilietine Baltarusijos visuomene, kovojančia dėl demokratinių permainų savo šalyje, Lietuvoje sekmadienį organizuojamas „Laisvės kelias“ – žmonių grandinė jungia Vilnių su pasienyje esančiais Medininkais. Kelyje stovintys žmonės linki baltarusiams laisvės, paramą išsako esami ir buvę valstybės vadovai.

Pasak akciją organizuojančios „Laisvės TV“ komunikacijos vadovės Živilės Tiškevičiūtės, „Laisvės kelyje“ planuoja dalyvauti apie 50 tūkst. žmonių.

VIDEO: Jaudinanti akimirka – lietuviai stojo į gyvą grandinę, giedojo Lietuvos ir Baltarusijos himnus

Ši akcija rengiama rugpjūčio 23 dieną, kaip ir Baltijos kelias, kai 1989 metų rugpjūčio 23-iąją į gyvą grandinę nuo Vilniaus iki Talino susikibo daugiau kaip milijonas žmonių. Tuomet pasauliui buvo pasiųsta žinia apie Lietuvos, Latvijos ir Estijos siekį nutraukti sovietinę okupaciją ir atkurti nepriklausomybę.

Naujienas tiesiogiai sekite žemiau:

Rūšiavimas
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

Prie akcijos prisijungė ir Klaipėda

22:25

Klaipėdoje ant Biržos tilto buvo iškeltos aštuonios senosios Baltarusijos, tiek pat Lietuvos trispalvių, Latvijos ir Estijos valstybinių vėliavų. Organizatoriai teigė jaučiantys pareigą paminėti ir kitas valstybes, kur šiuo metu tęsiasi karai ir pažeidžiami demokratijos principai. Bet būtent sekmadienį vakare visų maldos ir širdys plakė Baltarusijos ritmu, rašo „Vakarų ekspresas“.

Solidarumo akcija ant Biržos tilto buvo tik gražaus gesto pradžia, mat 19 valandą Klaipėdoje, nuo Šiaurinio rago iki Palangos plento, buvo rengiamas Klaipėdos laisvės kelias. Šiuo projektu buvo prisidedama prie Laisvės TV pilietinės akcijos, kuri kvietė susijungti į gyvąją grandinę nuo Vilniaus iki pat Medininkų.

Uostamiestyje į gyvąją grandinę stojo ir politikai, Tarybos nariai, Klaipėdos savivaldybės, Švietimo įstaigų atstovai ir ne tik. Žmonės susikibę už rankų giedojo Lietuvos himną. Kone visi žmonės, susikibę į gyvąją grandinę, turėjo baltos spalvos atributus. Nepamiršta ir saugumo – pasirūpinta veido apsaugos kaukėmis ir pirštinėmis.

Palangoje – gyvoji grandinė ir palaikymas Baltarusijai

22:09

Žmonės susikibo Baltijos šalių juostelėmis ir nutiesė gyvąją grandinę nuo Palangos tilto iki pat Basanavičiaus gatvės pradžios. Renginio dalyviai buvo pasipuošę ne tik Lietuvos nacionaline atributika, tačiau daugelis buvo iškėlę ir Baltarusijos vėliavėles, rašo „Vakarų ekspresas“.

Įvairių amžių žmonės susijungė vienam tikslui – paminėti Baltijos kelią ir parodyti solidarumą Baltarusijai.

Gabrielė MALŪKAITĖ/ve.lt nuotr./„Laisvės kelias“ Palangoje
Gabrielė MALŪKAITĖ/ve.lt nuotr./„Laisvės kelias“ Palangoje

Grandinėje žmonės stovėjo saugiu atstumu, dėvėjo kaukes. Susikibę buvo ne rankomis, o metro ilgio Lietuvos, Latvijos, Estijos ir Baltarusijos vėliavų spalvų juostelėmis. Jomis parūpino renginio organizatoriai – Palangos kultūros ir jaunimo centras.

Renginio metu buvo sudainuotos patriotinės dainos.

Prie „Laisvės kelio“ prisijungė ir Lietuvos ambasada Minske

20:49

Prie Lietuvoje vykusio „Laisvės kelio“ prisijungė ir Lietuvos ambasada Minske. Čia rankomis susikabino į akciją pakviesti EHU studentai.

Ambasados nuotr./„Laisvės kelias“ Lietuvos ambasadoje Minske
Ambasados nuotr./„Laisvės kelias“ Lietuvos ambasadoje Minske

 

„Laisvės kelias“ ir Kaune – nuo Soboro iki Rotušės

19:34

„Laisvės kelias“ nusidriekė ir Kaune. Kauniečius prisijungti prie šios iniciatyvos pakvietė „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022" kartu su Kauno miesto savivaldybe, kultūros organizacijomis ir bendruomenėmis.

Gyvąja grandine kauniečiai susijungė nuo Soboro iki pat Rotušės, taip ne tik paminėdami Baltijos kelią, bet ir palaikydami Europos vertybes, švęsdami pilietiškumą kaip bendruomenes vienijančią jėgą.

„Kultūros misija neapsiriboja vien menine raiška – tai jėga, ne kartą žmones įkvėpusi laisvės ir pamatinių vertybių siekiui ", – sakė „Kaunas 2022" atstovai.

Gyva grandinė nuo Vilniaus iki Medininkų memorialo susikibo už rankų

19:07

„Laisvės kelio“ dalyviai susikabino rankomis į gyvą grandinę, kuri nusitęsė nuo Vilniaus Katedros aikštės iki Medininkų memorialo. Tuo pat metu žmonės susikibo rankomis ir kituose Lietuvos miestuose bei miesteliuose.

Nuskambėjo „Tautiška giesmė“ ir neoficialus patriotinis Baltarusijos himnas „Pahonia“.

„Manau, kad tai yra žinia ne tik baltarusiams, tai žinia ir rusams, ir ukrainiečiams, nors jie kaip ir laisvi, tai žinia pasauliui, kad jie yra ne vieni, kad jie rūpi ir pasauliui, jie turi rūpėti. Ir kad mes patys galime būti vieningi, susivienyti dėl tikslo ne tik galvojant apie save, bet ir apie kitus“, – BNS sakė „Laisvės kelyje“ kalbinta 48 metų Vilniaus universiteto dėstytoja Sigita Girdzijauskienė.

72 metų pensininkė Dalia Kaminickienė teigė į akciją atvykusi, nes turi draugų baltarusių ir jie skundėsi, kad jau daug metų patiria priespaudą, persekiojimą, šalyje veši korupcija, o jie patys sunkiai gyvena.

„Man čia asmeniškai kažkas dvasiško, prieš 31 metus buvau penkiametis ir atsimenu su dideliu malonumu šitą įvykį (Baltijos kelią – BNS). Manau, kad būtų galima tiesiog įprasminti ir parodyti kaimynams, kaip demokratiškai gyvenantys žmonės gali palaikyti savo kaimynus. Manau, kad mūsų pareiga palaikyti kaimynus“, – kalbėjo 34 metų programuotojas Arvydas Macijauskas.

„Jeigu mes nebūtume ėję, tai ir per Sausio tryliktąją nebūtume ėję, tai nieko ir nebūtų. Reikia kažką daryti, jeigu nori geresnio gyvenimo. Broliška valstybė, nėra kalbos, reikia padėti“, – BNS teigė paslaugų sektoriuje dirbantis 45-erių Gintaras.

Pasak akciją organizavusios „Laisvės TV“ komunikacijos vadovė Živilės Tiškevičiūtės, dalyvauti kelyje registravosi per 49 tūkst. žmonių, tačiau organizatoriai mano, kad jų buvo ir daugiau.

Prezidentas Gitanas Nausėda: laisvė priklauso visiems

19:03

Prezidentas Gitanas Nausėda tikina, kad kai lietuviai prieš daugiau nei trisdešimt metų stojo į Baltijos kelią, laisvės lūkestis netrukus išsipildė: „O šiandien tas laisvės lūkestis yra visai netoli mūsų“.

„Jei matome, kad kažkur yra neteisybė, kažkur yra priespauda, kažkur yra melas, apgaulė, gąsdinimai, mes turime drąsiai atsistoti ir pasakyti, kad mes nesutinkame su tuo, mes remiame tuos žmones, kurie kovoja prieš tai ir darome tai su dideliu džiaugsmu, nes savotiškai atiduodame skolą už tai, ką gavome iš visos geros valios žmonių prieš 30 metų“, – kalbėjo prezidentas.

Jis patikino, kad itin smagu matyti besišypsančius žmonių veidus.

„Laisvė yra universalus dalykas, laisvės negali savintis niekas: nei žmonės, nei žmonių grupės, nei tautos. Ši universali vertybė priklauso visiems“, – „Laisvės TV“ studijoje kalbėjo prezidentas.

 

Valdas Adamkus: mes kaip kaimynai turime parodyti moralinį susitelkimą

18:49

Prezidentas Valdas Adamkus, kalbėdamas „Laisvės TV“ transliacijoje, tikino, kad lietuviai turėtų būti „pavyzdžiu ir ta moraline jėga, kuri padėtų išsilaisvinti žmonėms, kurie dabar šiuo metu yra savotiškame kalėjime, kur laisvas žodis, laisva mintis gresia laisvės netekimu“.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Katedros aikštė
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Katedros aikštė

V.Adamkų neramino, kad baltarusiai tebegyvena santvarkoje, kur jie spaudžiami, negali naudotis tomis laisvėmis, „kurias mes prieš daugelį metų išsikovojome Baltijos kelyje“.

„Žiūrint per televiziją, kas darosi Minske, man tai priminė tai, kas prieš daug metų vyko Lietuvoje. Lygiai tas pats. Sovietinės pajėgos naikino gyventojų susitelkimus. Naciai šalino, kalino žudė visus tuos, kurie nesutiko su jų ideologija, jų mintimis“, – kalbėjo V.Adamkus.

Anot jo, „Laisvės kelias“ demonstruoja, kad dviejų tautų tikslai bendri.

„Laisvės kelio“ dalyviai įstrigo eismo spūstyse

18:42

Dalis „Laisvės kelio“ dalyvių įstrigo eismo spūstyse. Kelias link Medininkų, anot kamščiuose stovinčių žmonių, jau dabar yra perpildytas, praneša portalas delfi.lt.

Į kamščius automobiliai patenka dar Vilniaus mieste.

Facebook nuotr./Spūstis Vilniuje
Facebook nuotr./Spūstis Vilniuje

„Iš tiesų yra kamščiai. Liepkalnio gatvės žiedinėje sankryžoje yra kamštis. Buvo sugedęs automobilis. Policija reguliuoja eismą. Darom, ką galime. Žmonės yra įpratę nuvažiuoti tuos atstumus pagal savo planus, bet šiandien, kai vyksta renginys, yra daug transporto, yra sustatyti ženklai, keičiantys eismą, ribojamas greitis, tai tokia yra situacija“, – „Delfi“ sakė S.Gagas.

V.Landsbergis: „Vidutiniška reakcija Lietuvoje ir labai skysta – ES“

18:39

Profesorius Vytautas Landsbergis prisijungė prie „Laisvės kelio“ Katedros aikštėje, kur 18.30 val. žmonių rankomis pradėjo keliauti milžiniška istorinė Baltarusijos vėliava. Jis palaiko baltarusių kovą, tačiau pasigedo didesnės reakcijos Lietuvoje ir ES.

„Dvasia panaši, ir teikianti vilčių. Iš tikrųjų tie krokodilai negali viešpatauti dar 10 metų“, – lygina V.Landsbergis, kalbėdamas „Laisvės TV“ transliacijoje.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Katedros aikštė
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Katedros aikštė

Anot jo, Baltarusijoje demokratinis procesas yra prasidėjęs, tačiau „jis turi katalizuotis į struktūras“.

„Yra žmonės, kurie nori gyventi savarankiškai, jie turi išsirinkti savo vadovybę. Vietose, kur tiktai yra sąjūdžio grupės, jie turi išsirinkti atstovus ir tie atstovai sudarys parlamentą. Nėra ko laukti, reikia patiems daryti, mes negalime ateiti ir už juos padaryti. Jie jau sudėjo aukų, bet laisvė gali pareikalauti ir daugiau aukų“, – kalbėjo profesorius.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Katedros aikštė
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Katedros aikštė

Jis įvertino, kad Lietuvos valdžios reakcija į įvykius Baltarusijoje buvo „vidutiniška“, o ES – „labai skysta“.

„Manau kad jie bijo V.Putino. Jie dar negavo signalo, ar galima. Jie nėra savarankiški, deja“, – atsiduso V.Landsbergis.

D.Grybauskaitė: „Šios tautos jau nebesukiši į jokią dėžę“

18:30

Taip prezidentė kalbėjo tiesioginės „Laisvės TV“ transliacijos metu. Ji patikino, kad žmonės pakilo, suprato, kad eis tiek, kiek jiems leidžia jėgos.

„O diktatūra visuomet pasibaigia nelabai gerai bent jau pačiam diktatoriui. (…) Šis režimas jau tapo palaistytas krauju“, – kalbėjo prezidentė.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Katedros aikštė
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Katedros aikštė

LRT transliacijos metu D.Grybauskaitė patikino, kad pasaulis nebegali žaisti dvigubų žaidimų su A. Lukašenkos režimu.

„Šis režimas turėtų būti politiškai ir diplomatiškai izoliuotas pasaulyje, turime būtent režimo atstovams – ne baltarusių tautai – taikyti rimtas ne tik politines diplomatines, bet ir ekonomines sankcijas“, – sekmadienį LRT radijui sakė ji.

Kelyje stovintys žmonės: „Baltarusiai, jūs ne vieni“

18:16

„Laisvės kelyje“ į gyvą grandinę stoję žmonės švenčia laisvę ir tikisi, kad netrukus tą galės daryti ir broliai Baltarusijoje.

„O ką daugiau galima padaryti, kaip kitaip palaikyti tuos žmones. Man labai artima tai, ką jie dabar jaučia. Aš nežinau, kaip dar galėtume išreikšti jiems palaikymą, kad jie pamatytų, kad mes, čia pat esanti Lietuva, juos palaikome“, – kalbėjo šalia pasienio kelyje stovinti Indrė.

Luko Balandžio / 15min nuotr./„Laisvės kelio“ dalyviai renkasi į sektorius nuo Katedros aikštės iki Medininkų memorialo
Luko Balandžio / 15min nuotr./„Laisvės kelio“ dalyviai renkasi į sektorius nuo Katedros aikštės iki Medininkų memorialo

Jos draugas Karolis siuntė žinutę baltarusiams: „Jūs ne vieni, yra daug tautų jus palaikančių“. Abu jie vylėsi, kad galiausiai Baltarusijoje pavyks surengti laisvus rinkimus su tarptautiniais stebėtojais.

Mergina patikino, kad važiuojant į šį renginį apėmė itin stiprios emocijos.

„Aš kai čia atvažiavau, man gerklėje tarsi gumulas buvo įstrigęs. Toks bendrystės jausmas, visi gerai nusiteikęs. Gumulas įstrigęs, bet ir laimės ašaros“, – kalbėjo Indrė.

Luko Balandžio / 15min nuotr./„Laisvės kelio“ dalyviai renkasi į sektorius nuo Katedros aikštės iki Medininkų memorialo
Luko Balandžio / 15min nuotr./„Laisvės kelio“ dalyviai renkasi į sektorius nuo Katedros aikštės iki Medininkų memorialo

Kita dalyvė Greta kalbėjo, kad ją į „Laisvės kelią“ paskatino atvykti noras, kad visi lietuviai būtų pilietiškesni.

„Mane labai paskatino tai, kad ir aš būsiu Baltijos kelio dalyvė – turiu antrą galimybę, nes neturėjau pirmosios. Tiesiog labai norėjosi pastovėti už laisvę ir būti pilietiškai. Šiaip labai smagi atmosfera, šalia mūsų stovi Baltarusijos žmonės, labai smagu, kad jie mus palaiko. Visi esame labai pilietiški, patriotiški, jaučiame vienybę“, – kalba Greta.

Ji linkėjo baltarusiams nepasiduoti, kovoti ir pasiekti savo tikslų.

Vyras Audrius tikino, kad kasmet pamini Baltijos kelio sukaktį, o šiemet 31-oji sukaktis yra ypatinga.

Luko Balandžio / 15min nuotr./„Laisvės kelio“ dalyviai renkasi į sektorius nuo Katedros aikštės iki Medininkų memorialo
Luko Balandžio / 15min nuotr./„Laisvės kelio“ dalyviai renkasi į sektorius nuo Katedros aikštės iki Medininkų memorialo

„Ta laisvės dvasia sklando pas kaimynus, labai džiaugiamės tuo, norime juos palaikyti, ir sugrįždami čia prisimename aną laiką ir pojūtį, kaip kilome mes nuo kelio, aukštai iškėlę galvas, žengėme į Baltijos kelią, 2 milijonai žmonių per tris Baltijos šalis, parodėme sovietams, kas esame“, – kalbėjo Andrius.

Jis patikino, kad Baltarusijoje akivaizdžiai reikia „valdžios pokyčių“: „Liaudis sukilusi, su liaudimi viskas tvarkoje“.

Dar vienas dalyvis pridūrė, kad baltarusių kova su autoritariniu lyderiu galėtų paskatinti ir Rusijos žmones: „Aš tikiuosi, kad pabus ir Rusijos žmonės“.

Pamatykite „Laisvės kelią“ iš paukščio skrydžio

18:11

Gyvąjį Laisvės kelią kviečiame pamatyti iš paukščio skrydžio – 15min žurnalistai pakilo į orą kartu su pilotais, iš čia atsivers platesni horizontai, leisiantys pajusti renginio dvasią. 

 

Likus pusantros valandos – jau būriuojasi „Laisvės kelio“ dalyviai

17:34

Šalia Medininkų pasienio kelio punkto jau būriuojasi baltai – raudonai pasipuošę „Laisvės kelio“ palaikymo akcijos dalyviai, nešini vėliavomis, gėlėmis, plakatais. Čia jie atvažiuoja ne tik nuosavu transportu – didesnės grupės atvažiavo susiorganizavo atvažiuoti autobusais.

Dauguma dalyvių dėvi apsaugines kaukes, laikosi viešosios tvarkos, jų nuotaika pakili.

Luko Balandžio / 15min nuotr./„Laisvės kelio“ dalyviai renkasi į sektorius nuo Katedros aikštės iki Medininkų memorialo
Luko Balandžio / 15min nuotr./„Laisvės kelio“ dalyviai renkasi į sektorius nuo Katedros aikštės iki Medininkų memorialo

 

Vėjas lietaus debesis nunešė į Baltarusijos pusę

16:56

Baltarusijos pasienį skalbusi stipri liūtis tetruko keliolika minučių – danguje jau pragiedruliai, o lietaus debesis vėjas nunešė į Baltarusijos pusę.

 

Liūtis optimizmo nemalšina – tikisi, kad bus trumpalaikė

16:49

Smarki liūtis, skalbianti Medininkus, nešaldo pirmųjų atvykusių akcijos dalyvių entuziazmo.

„Atvykti paskatino baltarusių kova už laisvę. Kai mes pačios mažos buvom, stovėjom Baltijos kelyje“, – kalbėjo EMSI degalinės pavėsinėje pasislėpusi akcijos dalyvė Rasa.

„Aš dabar pati esu mama, ir dar kai mažos buvome, stovėjome Baltijos kelyje. Noriu, kad ir mano vaikas turėtų atsiminimų. Aišku, tikriausiai, jis pats neprisimins, tačiau jam primins nuotraukos“, – kalba dalyvė Inga.

Abi moterys patikino, kad prireikus gyvoje grandinėje stovės ir lietui lyjant.

„Su vaiku galbūt bus sunkiau, bet aš tikrai stosiu. Atsivežėme Baltarusijos trispalvių, turime balionų, gvazdikų, tikrai stosime“, – optimizmo nestokojo Inga.

 

Pasienyje prapliupo lietus

16:42

Į „Laisvės kelią“ pradėjusius rinktis pavienius dalyvius 16:40 val. ties Medininkų memorialu užklupo smarkus lietus. 

Tuo pat metu į gyvąsias grandines žmonės jungsis 32-ose valstybėse

14:06

Baltarusijos žurnalistas Franakas Viačorka dalijasi informacija, kad baltarusius palaikančios gyvosios grandinės apjuos bent 60 miestų 32-ose valstybėse, šį iniciatyva praminta #GlobalFreedomWay2020.

„Baltarusiai išėjo į gatves ir reikalauja gerbti jų tikrąjį pasirinkimą, kurį jie atliko 2020 m. prezidento rinkimuose, reikalauja paleisti visus politinius kalinius ir kitus žmones, kurie vis dar nekaltai laikomi sąlygomis, visiškai nesuderinamomis su žmogaus orumu. Didelių Baltarusijos gamyklų darbuotojai sudarė streiko komitetus ir paskelbė nacionalinį streiką, kol režimas įvykdys visus jų reikalavimus“, – septyniomis kalbomis skelbiama portale globalfreedomway.org.

Čia primenama, kad 1989 metais ketvirtadalis Baltijos šalių populiacijos Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje išsirikiavo į 670 kilometrų ilgio gyvąją grandinę, sujungusią Taliną, Rygą ir Vilnių. Minint šią 31-erių metų Baltijos kelio sukaktį, iniciatyvinės grupės Baltarusijoje, Ukrainoje, Baltijos šalyse, Lenkijoje, Gruzijoje, Moldovoje ir kitose valstybėse ketina gyvomis grandinėmis išreikšti solidarumą su baltarusiais. Visos palaikymo akcijos vyks tuo pačiu metu – 19 valandą, sekmadienį.

Baltarusijos autoritarinis lyderis Aliaksandras Lukašenka anksčiau buvo nurodęs teisėsaugos agentūroms užkirsti kelią tokios idėjos įgyvendinimui Baltarusijos teritorijoje.

Baltarusija rengiasi naujiems masiniams protestams

10:39

Baltarusiai sekmadienį rengiasi naujiems masiniams protestams prieš autoritarinį prezidentą Aliaksandrą Lukašenką, kuris liepė kariuomenei ginti šalies teritorinį vientisumą, kai po jo pergalės rinkimuose, kuriuos opozicija laiko suklastotais, šalyje kilo demonstracijų banga.

Minske rengiamos „Naujosios Baltarusijos eitynės“ Nepriklausomybės prospektu prasidės rugpjūčio 23 dieną 14 val. Lietuvos laiku Nepriklausomybės aikštėje, rašo BNS.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Minske tęsiasi protestai – moterys stojo į „Baltą grandinę“
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Minske tęsiasi protestai – moterys stojo į „Baltą grandinę“

Protesto akcijos organizatoriai šalies valdžiai ketina pareikšti kelis reikalavimus, įskaitant „visų suimtųjų ir politinių kalinių išlaisvinimą, kaltųjų dėl kankinimų ir nužudymų teisminį persekiojimą ir Lukašenkos pasitraukimą“. Plačiau skaitykite čia.

Registracija baigta – akciją galima stebėti internetu

10:25

Feisbuke nurodoma, kad registracija į renginį baigta nuo penktadienio – visos vietos užpildytos. Nespėjusieji užsiregistruoti kviečiami sekti akciją nuotoliniu būdu.

„Nespėjusius užsiregistruoti kviečiame žiūrėti tiesioginę transliaciją Laisvės TV YouTube kanale“, – rašoma akcijos feisbuko puslapyje.

Šią transliaciją taip pat bus galima sekti ir portale 15min.

Baltarusijoje įvesta kovinė parengtis

10:23

Masinės protesto akcijos Baltarusijoje vyksta jau dvi savaites. Šalies gyventojai protestuoja prieš galimai suklastotus prezidento rinkimų rezultatus, esą Aliaksandras Lukašenka surinko tariamus 80,1 proc. balsų ir buvo perrinktas šeštai kadencijai, o jo varžovė, opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja tesurinko 10,12 proc. balsų.

Iš viso per protestus sulaikyta apie 7 tūkst. žmonių, šimtai jų nukentėjo, keturi žmonės neteko gyvybės, persekiojami opozicijos atstovai, blokuojama nepriklausoma žiniasklaida ir interneto portalai.

Baltarusijos autoritarinis lyderis Aliaksandras Lukašenka šeštadienį pareiškė, kad prie šalies sienų užfiksuotas NATO pajėgų „rimtas judėjimas“, todėl įvedama aukščiausio lygio kovinė parengtis.

„Laisvės kelio“ rugpjūčio 23 dienos programa:

10:21

17 val. nuo Nepriklausomybės aikštės iki F ir G sektorių išvažiuoja dviračių kolona;

17:50 val. nuo PC „Nordika“ iki P sektoriaus išvažiuoja motociklų kolona;

18:00-18:50 val. „Laisvės kelio“ dalyviai renkasi į sektorius;

18:30 val. A sektoriuje (prie Katedros) skleidžiamos Baltarusijos tautinė ir Lietuvos vėliavos;

19:00–19:15 val. susiformuoja gyvoji „Laisvės kelio“ grandinė, skamba skanduotės, palaikančios Baltarusiją, himnai;

19:00–21:00 val. Koncertas Medininkų pilies kieme.

NVSC pateiktos rekomendacijos:

10:20

  • Ruošiantis renginiui ir esant jame:

    • Be nosį ir burną dengiančių apsaugos priemonių, dalyviai turėtų pasiimti vienkartinio naudojimo pirštines ir dezinfekcinio skysčio rankoms. Jį privalu naudoti taip, kaip nurodoma gaminio instrukcijoje.

    • Laikytis saugaus 1-2 metrų atstumo nuo kitų žmonių iki susikibimo ir per ištiestos rankos ilgį jau susijungus į grandinę.

    • Prieš susikimbant, reikėtų dezinfekuoti rankas ir užsidėti vienkartines pirštines.

    • Pakartotinai dezinfekuoti rankas būtina prieš nusiimant apsaugos priemones ir jas jau išmetus į specialius organizatorių parūpintus šiukšlių maišus.

  • Vykstantiems į renginį:

    • NVSC atkreipia dėmesį, kad kai kurios miestų savivaldybės iš anksto užsiregistravusiems organizuoja transportą iki stovėjimo grandinėje vietos. Vykstantieji autobusu ar kitu organizuotu transportu visos kelionės metu svarbu dėvėti kaukes ir kitas asmens apsaugos priemones.

    • Vykstantieji su kitais žmonėmis turi dezinfekuoti rankas.

    • Esant galimybei – svarbu išlaikyti saugų atstumą nuo kitų keleivių.

Svarbu įsiminti transporto priemonės numerius ir turėti vežamų keleivių kontaktus, sektoriaus, kuriame stovėjote numerį. Juos gali paprašyti pateikti po renginio paskambinę NVSC specialistai, jei susirgimas būtų nustatytas kuriam nors dalyviui.

Paskutinis atnaujinimas 2020-08-23 10:20

„Laisvė yra ne tik pirminė žmogaus ir tautos teisė. Tai ir kasdienis įpareigojimas ginti ją nuo pasikėsinimo tų, kurie norėtų, kad laisvę pakeistų tamsa, prievarta ir baimė. Prieš 30 metų Lietuva nusimetė prievartos pančius, stodama kartu su savo broliais latviais ir estais į Baltijos kelią ir pareikšdama pasauliui – mes jau laisvi, pirmiausia laisvi savo dvasia. Šiandien atėjo mūsų brolių baltarusių eilė ištarti brangų Laisvės vardą“, – sako prezidentas Gitanas Nausėda.

VIDEO: Katedros aikštėje prasidėjęs „Laisvės kelias“: iš rankų į rankas keliavo vėliavos, į dangų kilo oro balionai

Šiemetinis „Laisvės kelias“ drieksis 32 kilometrus – nuo Katedros aikštės Vilniuje iki pasienyje su Baltarusija esančių Medininkų.

Stovėti „Laisvės kelyje“ žada prezidentas Gitanas Nausėda, kadenciją baigę prezidentai Valdas Adamkus ir Dalia Grybauskaitė, užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius, diplomatai, kiti pareigūnai.

Koordinuoti akciją padės per pusšimtis savanorių, šaulių.

Pasak Ž.Tiškevičiūtės, dėl koronaviruso grėsmės akcijos dalyviai raginami dėvėti kaukes, pirštines.

„Laisvės kelio“ spalva yra balta, tad raginame žmones apsirengti baltais drabužiais ir pasiimti po simbolinę gėlę – kardelį. Raudoną arba baltą“, – teigė ji.

Katedros aikštėje į dangų bus pakeltas oro balionas su 15 metų tautine Baltarusijos vėliava.

„Dizaineris Robertas Kalinkinas pasiuvo 15 metrų ilgio tautinę Baltarusijos vėliavą. Ją planuojama pakelti oro balionu“, – sakė Ž.Tiškevičiūtė.

„Laisvės kelią“ organizuoja visuomenininko, žurnalisto Andriaus Tapino vadovaujama „Laisvės TV“, prisideda Lietuvos radijas ir televizija, kt.

Taip norima išreikšti palaikymą Baltarusijoje dėl suklastotų prezidento rinkimų protestuojantiems žmonėms.

Pasibaigus „Laisvės kelio“ akcijai Medininkų pilies kieme rengiamas Baltarusijos palaikymo koncertas ir televizijos maratonas. Surinktos lėšos atiteks organizacijai „BY Help“, kuri nuo 2017 metų gina sužeistus, suimtus, persekiojamus baltarusius ir jų šeimas.

Lietuvos katalikų bažnyčia savo ruožtu sekmadienį kviečia visus geros valios žmones jungtis į bendrą maldą už baltarusių tautą.

Dalyvių prašoma laikytis saugumo rekomendacijų dėl plintančio koronaviruso, dėvėti ne tik apsaugines kaukes, bet ir pirštines.

Siūlo naudotis programėle

Palaikymo akcijos organizatoriai dėl patogumo siūlo atsisiųsti nemokamą programėlę „#walk15“, kurioje yra virtualus „Laisvės kelio“ žemėlapis, jame sužymėti sektoriai, galima sekti atstumus.

Žemėlapyje yra nurodyti ir įgarsinti atvažiavimo į kiekvieną sektorių maršrutai ir automobilių statymo vietos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius