Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 11 23

„Sophia“ misijoje dalyvavęs karininkas: kateris buvo pilnas ginklų kontrabandos, mus dengė snaiperis

Vos įlipi į laivą,iškart žengi ant minosvaidžio sviedinių, ginklų ir sprogmenų. Tokią situaciją dalyvaudamas misijoje „Sophia“ kartu su kolegomis išgyveno Karinių jūrų pajėgų karininkas Vytenis Bučius, ketvirtadienį, Kariuomenės dieną, sulaukęs padėkos ir pasidabinęs medaliu. Jais apdovanoti 24 misijoje dalyvavę kariškiai.
Minint Kariuomenės dieną Karo laivų flotilėje misijoje dalyvavusiems karininkams įteikti ES medaliai
Minint Kariuomenės dieną Karo laivų flotilėje misijoje dalyvavusiems karininkams įteikti ES medaliai / J.Andriejauskaitės/15min.lt nuotr.

„Mūsų grupė perėmė pirmą operacijos „Sophia“ istorijoje gabentą nelegalių šaudmenų, ginklų krovinį. Dalyvavome ir vienoje didžiausių gelbėjimo operacijų, kurioje buvo išgelbėta beveik 1200 asmenų“, – prisimindamas misijos akimirkas pasakojo Karinių jūrų pajėgų karininkas, kapitonas leitenantas V.Bučius.

Ši patirtis karininkui įsimins visam gyvenimui. Misijoje jam teko patirti ir pavojingų išgyvenimų, kuomet kartu su kolegomis patikrino katerį, pilną ginklų ir sprogmenų.

Laivas buvo prikrautas įvairios ginkluotės – kulkosvaidžių sviedinių, granatų, visko, ką galite įsivaizduoti, – pasakojo V.Bučius.

„Šiuo atveju jie buvo gabenami civiliniu dideliu kateriu, kuris nudažytas karinėmis spalvomis, iškėlęs Libijos vėliavą. Jie save deklaravo kaip Libijos karinių pajėgų dalį, tačiau dalis įgulos buvo civiliai asmenys.

Laivas buvo prikrautas įvairios ginkluotės – kulkosvaidžių sviedinių, granatų, visko, ką galite įsivaizduoti. Mes tą laivą stebėjome ilgą laiką. Kai buvo paklausta, koks tikslas – pasakė, kad vyksta į tam tikrą vietą ir turi ginkluotės.

Tikėjosi, kad mes praleisime, nes jie deklaravo kaip valstybės laivą. Po kurio laiko gavus leidimą iš vadavietės laivas buvo sustabdytas, su grupe išsilaipinome ir patvirtinome, kad tai yra tas krovinys, jis egzistuoja laive, ir gavome galiausiai leidimą krovinį perimti, nes jie nepateikė dokumentų, įrodančių krovinio legalumą“, – pasakojo kapitonas leitenantas V.Bučius.

J.Andriejauskaitės/15min.lt nuotr./Vytenis Bučius
J.Andriejauskaitės/15min.lt nuotr./Vytenis Bučius

Paklaustas, ar tokių akimirkų metu nepatyrė didelės baimės, karininkas teigė, jog tai yra tarnybos dalis – niekada nežinai, į kokią situaciją gali patekti.

„Visą laiką įvertini riziką, pasitiki savo treniruotumu. Tokios baimės galbūt nebuvo, buvo blaivus rizikos įvertinimas. Kadangi mus karinis laivas ir snaiperis dengė, gan drąsiai lipome į laivą, bet, aišku, kai įlipus į laivą pirmą žingsnį žengi ant minosvaidžio sviedinių ir visur matai ginklus, sprogmenis, nėra jauku, bet tai tarnybos dalis ir tam intensyviai ruošėmės“, – pasakojo V.Bučius, prisimindamas, jog situaciją tuo metu palengvino tai, jog dalis katerio įgulos sirgo jūros liga, tad nelabai buvo kam priešintis.

Ginklų kontrabanda yra kasdienybė Libijoje, kur tebeverda pilietinis karas, susiskaldžiusioje šalyje vyksta kova tarp skirtingų grupuočių. Aprūpinimas ginkluote neretai vykdomas jūros keliais.

Gelbėjo laimės ieškotojus

Kapitonas leitenantas Algimantas Šlyžius ketvirtadienį taip pat sulaukė padėkos iš Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje vadovo Arnoldo Pranckevičiaus, kuris įsegė medalį už dalyvavimą misijoje „Sophia“.

„Patruliavome ties Libijos teritoriniais vandenimis ir gavus pagalbos signalą buvo reaguota. Buvo virš 900 pabėgėlių, perkėlėme į laivą ir nugabenome į vieną iš Italijos uostų“, – pasakojo misijos dalyvis.

Jo žiniomis, geresnio rytojaus ieškantiems pabėgėliams kelionė į Europą atsieina nuo 1000 iki 5000 dolerių. Kelionės vykdomos pavojingomis sąlygomis – plaustais ir pripučiamomis valtimis, priklausomai nuo dydžio keliauja nuo 50 iki 300 žmonių. Dauguma pabėgėlių – jauni, apie 25 metų vyrai, keliauja ir moterys su mažyliais.

VIDEO: Vaizdo įraše – lietuvių patirtis gelbėjant pabėgėlius

Situacija pasikeitė

Šiemet kelių mėnesių rotacijoms ES karinėje operacijoje Viduržemio jūroje „Sophia“ buvo dislokuotos dvi laivų apžiūros grupės. Pirmoji operacijoje „Sophia“ dalyvavo nuo kovo pradžios iki birželio vidurio, antroji karių grupė – iki rugpjūčio pabaigos. Operacijos metu abi grupės buvo dislokuotos Vokietijos karo laive „Rhein“.

Pasak ES Komisijos atstovybės Lietuvoje vadovo A.Pranckevičiaus, Lietuvos kariai dalyvavo labai svarbioje „Sophia“ karinėje operacijoje, kurios metu Viduržemio jūroje per dvejus metus išgelbėta daugiau nei 30 tūkstančių žmonių, plaukiančių ieškoti geresnio gyvenimo į Europą. Lietuvos kariai prisidėjo prie kone 1000 žmonių išgelbėjimo.

„Tai didžiulis ir labai svarbus indėlis, kurį vertina Europos Sąjunga, labai vertina Europos partnerės. Įrodo, kad Lietuva ne tik gauna, bet ir duoda būdama Europos Sąjungoje, jaučia atsakomybę ir solidarumą su partneriais, elgiasi kaip labai atsakinga ir savarankiška europietiška valstybė“, – sakė A.Pranckevičius.

J.Andriejauskaitės/15min.lt nuotr./Arnoldas Pranckevičius
J.Andriejauskaitės/15min.lt nuotr./Arnoldas Pranckevičius

Operacija „Sophia“ pradėta 2015 metų gegužę ir vykdoma iki šiol. Joje dalyvauja beveik visos ES šalys. Operacijos tikslas – užkirsti kelią nelegalių migrantų verslui ir gelbėti migrantus, kurie papuolę į pavojų Viduržemio jūroje. Operacijos metu labai svarbia misija laikoma pagalba Libijai, kurios pakrančių apsaugos pareigūnai mokomi efektyviau kontroliuoti šalies sienas.

„Situacija stipriai stabilizavosi, prieš pusantrų metų per dieną iš Turkijos į Graikiją bandydavo patekti apie 10 tūkstančių žmonių, šiandien – iki 70-80. Žinoma, nauji srautai pasirodė iš Libijos į Italiją, iš Maroko į Ispaniją, bet jie visiškai kito masto nei prieš du metus. Situacija yra valdoma“, – pasakojo A.Pranckevičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius