-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 03 18 /13:51

Remigijus Šimašius neketina skubėti derantis dėl postų Vilniuje, su Artūru Zuoku nesikalbės

Vilniaus miesto mero postą dar ketveriems metams užsitikrinęs Remigijus Šimašius pirmadienį surengtoje spaudos konferencijoje komentavo rinkimų rezultatus. Anot jo, burti valdančiąją daugumą sostinėje nebus skubama. Meras neatskleidė, kokių postų norėtų 9 tarybos narius iškovojusi konservatorių partija. Su Artūru Zuoku, kurio rinkimų komitetas laimėjo 10 tarybos narių mandatų, R.Šimašius dėl valdančiosios koalicijos kalbėtis nežada.
Remigijus Šimašius
Remigijus Šimašius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

R.Šimašius padėkojo už jį balsavusiems vilniečiams. Anot jo, tai susiję ne tik su gatvėmis ir mokyklomis, bet ir su vertybėmis.

„Labai džiaugiuosi, kad mūsų vertybės sutampa. Dauguma vilniečių balsavo ne prieš kažką, o už“, – kalbėjo jis.

R.Šimašiaus teigimu, prieš ketverius metus buvo kitaip – žmonės nežinojo, ko iš jo galima tikėtis.

„Džiaugiuosi, kad pavyko pateisinti tą pasitikėjimo kreditą“, – kalbėjo jis.

Anot R.Šimašiaus, ši kadencija nebus tokia pat, kokia buvo ši – dabar esą pagrindas po kojomis tvirtesnis, o ypač – finansinis, nes prieš ketverius metus teko dorotis su didele Vilniaus skola.

„Tai yra man rimtas uždavinys“, – teigė jis.

Pasiryžęs racionaliai kelti sąlygas

Paklaustas, kiek yra pasiryžęs nusileisti derantis dėl postų savivaldybėje, jis sakė, esantis pasiryžęs racionaliai nusileisti ir racionaliai kelti sąlygas.

„Po pirmo turo pirmąją dieną suformulavau šešis pagrindinius principus, kuo remiantis aš telksiu koalicija ir kas bus vertinimo kriterijus“, – sakė jis ir minėjo darbų tęstinumą – atsakingą savivaldybės įmonių valdymą, švietimą, gyvenamųjų rajonų būklę, judėjimą Vilniaus mieste, didžiuosius miesto projektus.

„Matau politinių jėgų nusiteikimą – noras šnekėtis, rasti bendrą kalbą, yra. Bus kalba ir apie atskiras pozicijas, čia matau kol kas labai didelį norą turėti tų pozicijų. Be abejo, tai priklausys nuo proporcijų, nuo to, kokia bus koalicija – platesnė ar siauresnė. Kalbėsime, tarsimės, turi būti racionalu viskas“, – teigė jis.

Tačiau jis nenorėjo įvardinti, ko nori konservatoriai pirmuose pokalbiuose dėl galimos koalicijos, nes tai būtų neetiška.

Derybos dėl postų, anot jo, prasidės antradienį. R.Šimašius teigė, kad su A.Zuoku derybų nebus.

„Neturiu tokio tikslo, kad labai greitai suspurtuoti ir greitai derybų rezultatą pasiekti. Juo labiau kad Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) taip dėlioja, kad Vilniuje vėliausiai prisiekiama. Iki balandžio vidurio mes dar turime laiko, tikiuosi, kad per artimiausias keletą savaičių mes tai sudėliosime“, – teigė meras.

Jis dar kartą pakartojo, jog nori, kad Povilas Poderskis liktų administracijos direktoriaus poste. „Mano pasirinkimas yra, manau, tai kertinis dalykas, tai yra labai labai svarbu“, – teigė meras.

Paklaustas, ar sulaukė pasveikinimo iš A.Zuoko, R.Šimašius sakė sveikinimą matęs per televizorių: „Turbūt irgi galima užskaityti, kaip už pasveikinimą.“

„Tikiuosi, kad su šia politine jėga kalbėtis neprireiks“, – apie A.Zuoko komitetą sakė jis ir pridūrė, kad antraip reikėtų susidurti su vertybiniais iššūkiais.

„Kažkokių veiksmų bandant suskaldyti, pervilioti atskirus tarybos narius iš vienos frakcijos į kitą – tokių veiksmų nesiruošiu imtis. Vis dėlto mano vadovaujamas komitetas laimėjo daugiausia vietų – 18 tarybos narių (su meru – aut.), be abejo, sprendimų priėmimui reikia 26, tam reikia koalicijos. Ieškosime dalykiškai, aiškiai, su kuo galima formuoti koaliciją, kad būtų bent 26 nariai“, – kalbėjo jis.

Paklaustas, kokias savo klaidas paminėtų, R.Šimašius teigė, kad jų nedaro tie, kurie nedirba – jis minėjo statybų vėlavimus.

Nauja partija bus, joje – dauguma politikos naujokų

Buvusi Liberalų sąjūdžio narė Aušrinė Armonaitė buvo paskelbusi apie naujos partijos kūrimą. Apie tai pirmadienį paklaustas R.Šimašius teigė, kad kol kas apie naują partiją kalbėti ankstoka.

Jo teigimu, buvo suorganizuota priešsteigiamoji konferencija, kurioje dalyvavo daugiau kaip 400 žmonių ir apie 90 proc. iš jų buvo anksčiau politikoje niekada nedalyvavę žmonės.

„Kai žiūriu į savo komitetą, į tos naujos jėgos gimimo užuomazgas, daugeliu atvejų tai yra nauji žmonės. Labai džiaugiuosi, kad yra žmonių, kurie buvo Liberalų sąjūdyje ir jiems pakeliui buvo su aiškiu liberalių vertybių deklaravimu. Nenoriu nieko apie kitas partijas sakyti, bet man Liberalų sąjūdis nebėra jau liberalių idėjų bastionas“, – sakė jis.

R.Šimašius nesiėmė svarstyti, ar naujai jėgai galėtų priklausyti Lietuvos miestų ir rajonų merai, kurie išstojo iš Liberalų sąjūdžio ir rinkimuose dalyvavo su visuomeniniais komitetais.

A.Zuokas spaudos konferenciją atšaukė

Iškart po R.Šimašiaus konferencijos buvo numatyta rinkimus pralaimėjusio Artūro Zuoko spaudos konferencija, tačiau ji atšaukta.

Sekmadienį vykusiame antrajame tiesioginių merų rinkimų ture R.Šimašius nugalėjo surinkęs 61,07 proc. balsų, jo konkurentas A.Zuokas surinko 38,93 proc. balsų.

Į Vilniaus tarybą pateko 17 visuomeninio rinkimų komiteto R.Šimašiaus komanda „Už Vilnių, kuriuo didžiuojamės!“ atstovų, 10 A.Zuoko ir vilniečių koalicijos „Laimingas Vilnius“ narių, 9 Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų atstovai, 6 Lenkų rinkimų akcijos ir Rusų aljanso koalicijos „Krikščioniškų šeimų sąjunga“ nariai, taip pat 5 „darbiečiai“ ir 3 „valstiečiai“.

Pirmajame rinkimų ture vilniečiai rinkosi net iš 17-os kandidatų į merus, o tai buvo daugiausia iš visų savivaldybių. Kandidatų sąrašus Vilniuje buvo pateikę 18 partijų ir visuomeninių judėjimų, o tuose sąrašuose figūravo net 841 kandidatas. Sostinės taryboje yra 51 narys, tad, be mero, išsirinkti teks dar 50 narių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius