Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 05 06

Sovietmečio simbolius pašalinti planuojantis Vilnius lankytojams primins apie agresoriaus veiksmus

Vilnius – vienas pirmųjų miestų, atsikračiusių didžiosios dalies sovietinės ideologijos simbolių – prieš 7 metus nukeltos Žaliojo tilto skulptūros, o pernai – ir paminklas Petrui Cvirkai, rašoma VMS pranešime spaudai.
Paminklas
Paminklas / Savivaldybės nuotr.

Antakalnio kapinėse likęs granitinis monumentas sovietų kariams – Nekilnojamųjų kultūros vertybių registre esančio komplekso „Antrojo pasaulinio karo Sovietų Sąjungos karių kapai“ dalis ir dėl to saugotinas. Įprasta daugelio šalių praktika – antkapių neliesti, tačiau šiame komplekse esantis paminklas nėra antkapis, todėl savivaldybė jau kreipėsi į Kultūros paveldo departamentą prie Kultūros ministerijos, kad teisinė apsauga skulptūroms būtų panaikinta.

„Inicijavau šio skulptūrų ansamblio pašalinimą, nes palaidojimų čia nėra, tai tiesiog akivaizdi sovietų tradicijos kapines paversti ideologijos stabų memorialais apraiška. Ir ji yra atgrasi, – sako Vilniaus meras Remigijus Šimašius. – Sutvarkius teisinius dalykus, tarp kurių – ir miesto tarybos pritarimas, Grūto parkas galės pasipildyti šešiomis sovietinėmis skulptūromis.“

Antakalnio kapinėse yra ir daugiau sovietinės simbolikos, ženklinančios antkapius. Jos liesti neketinama, tačiau čia besilankantiems ideologizuotus užrašus ir vizualius sprendimus specialios nuorodos siūlys vertinti kritiškai.

Prie įėjimo į Antakalnio kapines nuo gegužės 8 dienos stovės ir informaciniai stendai, kurie primins, kad kasmet apie pergalę Antrajame pasauliniame kare kalbanti Rusija šiandien tęsia visa griaunantį karą Ukrainoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius