Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 12 08

Sovietų karių paminklas Vilniaus Antakalnio kapinėse: pusės stelų nebėra, išvežamos „galvos“

Vilniaus Antakalnio kapinėse sparčiai dirbama nukeliant paminklus sovietų kariams. Segmentais išskirstytos stelos sunkvežimiais išvežamos į laikiną saugojimo vietą – kur jos atsidurs ateityje, dar nenuspręsta.
Nukeliamos sovietinės skulptūros Antakalnio kapinėse
Nukeliamos sovietinės skulptūros Antakalnio kapinėse / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Pagal planą

Antakalnio kapinių stelas nukėlimui pradėta ruošti antradienį. Tuomet čia dirbę darbininkai pjovė jas per siūles, taip ruošdami nukėlimui. Ketvirtadienį čia jau atvažiavo kranas ir sunkvežimiai, į kuriuos buvo įkelti pirmieji segmentai – karių galvos.

„Kur yra pjūviai, bus kišami pleistrai, užkalami, kad dalys atitrūktų viena nuo kitos.

Arba penktadienį, arba pirmadienį jau jų čia nebus, žiūrėsime, kaip orai ir kaip mums seksis. Į sunkvežimį kelsime po du segmentus, vieno segmento svoris svyruoja nuo 3 iki 7 tonų, tai mes manome, kad užtruksime tris keturias dienas su išvežimu“, – antradienį teigė darbus vykdančios bendrovės „Vilniaus BDT“ projektų vadovė Rūta Leonavičienė.

Ji žadėjo, kad jeigu viskas vyks sklandžiai penktadienį arba pirmadienį stelų kapinėse nebeliks.

JT komitetas nurodinėti negali

Antradienį kapinėse apsilankęs Vilniaus meras Remigijus Šimašius sakė, kad tai nieko bendro su kapais neturintis paminklas, nes jis nėra ant kapų.

„Atėjome čia paskutinį kartą, kai tos stelos matomos stovinčios. Tos stelos nėra nei ant kapų, nei antkapiniai paminklai, tai sovietinės ideologijos simbolis, labai aiškiai bandantis įtvirtinti savo totalitarinę sampratą, nieko bendro su kapais neturintis.

Norime parodyti, kad darome tai pagarbiai, aiškiai, kapai neardomi. Apsivalysime nuo šito sovietinio simbolio. Džiugi diena, džiugus momentas. Darbai pradėti, jie vyks ne griovimo, o išmontavimo ir išvežimo būdu. Stelos yra iš segmentų sudarytos, tie segmentai bus atskirti ir išvežti saugoti“, – sakė meras.

VIDEO: R.Šimašius – apie Antakalnio kapinėse prasidėjusį paminklo sovietų kariams ardymą

Jis taip pat užtikrino, kad Jungtinių Tautų Žmogaus teisių komiteto pritaikyta apsauga paminklams neįpareigojo savivaldybės nesiimti jas nukelti.

„Labai džiaugiuosi, kad mes neturime Jungtinėms Tautoms atsiskaitinėti. Žinoma, šalis, Vyriausybė ir Teisingumo ministerija turės papasakoti Žmogaus teisių komitetui, ką darome.

Dar kartą pakartosiu – atmetus visas pamazgas, kurios ant Lietuvos ir visų asmeniškai išpiltos yra, ir man net keista, kaip galima save gerbiančiai organizacijai svarstyti tokius prašymus, yra trys dalykai, į kuriuos prašoma atkreipti dėmesio – kad nebūtų ardomi kapai, antkapiniai paminklai ir nebūtų niokojamas paveldas. Kapai neliečiami, antkapiniai paminklai nenuiminėjami, paveldas nenaikinamas. Diskusija, aišku, kuo baigsis“, – kalbėjo R.Šimašius.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Nukeliamos sovietinės skulptūros Antakalnio kapinėse
Lukas Balandis / BNS nuotr./Nukeliamos sovietinės skulptūros Antakalnio kapinėse

Teisingumo ministerija prieš kelias savaites pranešė, kad Jungtinių Tautų (JT) Žmogaus teisių komitetas paliko galioti laikinąją apsaugą sostinės Antakalnio kapinėse esančioms skulptūroms, taip formaliai sostinės valdžiai neleisdamas jų kol kas nukelti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius