Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 11 06

Spalį išrašyta beveik 917 tūkst. elektroninių receptų

Šalies gydymo įstaigų darbuotojai per spalio mėnesį pacientams išrašė beveik 917 tūkst. elektroninių receptų. Tai didžiausias per vieną mėnesį išrašytų e.receptų skaičius per visą e.sveikatos sistemos istoriją, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Elektroninis receptas
Elektroninis receptas / 123rf.com nuotr.

Palyginti su praėjusių metų spaliu, išrašytų e. receptų skaičius išaugo 2,4 karto, o palyginti su šių metų rugsėju – 13,5 procento.

Pasak e.sveikatos sistemą tvarkančio Registrų centro specialistų, toks išrašytų e. receptų skaičiaus augimas rodo, kad medikai įgijo patirties ir vis dažniau naudojasi E. sveikatos sistemos teikiamomis galimybėmis. Be to, atsirado galimybė vaistus pacientams išrašyti neatvykus į sveikatos priežiūros įstaigą, kas sutaupo ir pacientų, ir medikų laiką. Tokia tvarka nustatyta sveikatos apsaugos ministro įsakymu, kuris įsigaliojo rugsėjo 1 d.

Aktyviausiai e. receptus spalį išrašinėjo Centro poliklinika (45,4 tūkst. vnt.), „MediCa klinika“ (34,6 tūkst. vnt.), Kauno miesto poliklinika (25,5 tūkst. vnt.), Antakalnio poliklinika (23,4 tūkst. vnt.) ir Karoliniškių poliklinika (22 tūkst. vnt.). Lyderių dešimtuke taip pat yra Vilniaus rajono centrinė poliklinika, Vilniaus universiteto ligoninė Santaros klinikos, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninė Kauno klinikos, Kauno Šilainių poliklinika ir Kėdainių pirminės sveikatos priežiūros centras.

Spalį pacientai su e. receptais iš viso įsigijo 838,4 tūkst. vaistinių preparatų – 2,4 karto daugiau nei pernai spalį ir 11,9 proc. daugiau nei rugsėjį.

Iš viso per spalį medikai išrašė beveik 2,4 mln. vienetų įvairių dokumentų (ambulatorinio apsilankymo aprašymų, e. receptų, vaiko sveikatos pažymų, siuntimų konsultacijai, vaiko gimimo pažymų ir kt. Tai yra 2,4 karto daugiau nei pernai atitinkamą mėnesį ir beveik dešimtadaliu daugiau nei šių metų rugsėjį. Prie e. sveikatos sistemos šiuo metu yra prisijungusios 140 medicinos įstaigų.

Prieš kiek daugiau nei mėnesį Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija (LRT) pranešė, kad naudojantis e.sveikatos sistema bet kas galėjo pasiekti ne tik pacientų, bet ir medikų asmeninius duomenis. Šią sistemos spragą aptiko kibernetinio saugumo ekspertas Darius Povilaitis.

Gegužę atliktas e.sveikatos sistemos auditas parodė, kad sistema buvo kuriama neskaidriai, o rangovus pasamdęs Registrų centras neužtikrino pakankamos jų priežiūros. Be to, auditoriams abejonių sukėlė įtartini susitarimai su rangovais ir papildomų paslaugų pirkimas.

E.sveikatos sistemą planuojama modernizuoti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius