Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 06 05

Specialistai pasirengę iš jūros ištraukti nuskendusį „An-2“ lėktuvą

Tik oro sąlygos jau tegali sutrukdyti iš maždaug 124 m gylio ištraukti gegužės 16 d. katastrofą patyrusį Lietuvos lėktuvą „An-2“. Ketvirtadienio vakarą į jo nuskendimo vietą išplaukė laivas „Mintis“, o šeštadienio rytą – Lietuvos karinių jūrų pajėgų laivas „Aukštaitis“.
Lėktuvas An-2
Lėktuvas An-2 / Kadrai iš filmuotos medžiagos

Kaip LRT.lt sakė Susisiekimo ministerijos komisijos, sudarytos lėktuvo katastrofos aplinkybėms ištirti, vadovas ir Transporto avarijų ir incidentų tyrimo skyriaus vedėjas Bronius Merkys, jeigu oro sąlygos nepasikeis ir bangos neviršys metro aukščio, penktadienio rytą turėtų prasidėti lėktuvo „An-2“ iškėlimo operacija, kurioje dalyvaus iš Nyderlandų atvykę narai ir Lietuvos specialistai.

 „Operacijai jau pasirengta, bet viskas priklausys nuo oro sąlygų. Viliamės, kad sinoptikų prognozės buvo tikslios ir penktadienį jūra bus rami,“ – svarstė B. Merkys.

Dar trečiadienį jis LRT.lt buvo sakęs, jog iš pradžių bus stengiamasi pakelti nuskendusį lėktuvą iki tam tikro lygio, kad narai galėtų iš jo kabinos ištraukti žuvusių lakūnų Adolfo Mačiulio ir Alvydo Selmistraičio  kūnus. Tiesa, tikslios informacijos, kad pastarojo kūnas yra lėktuvo kabinoje, nei Lietuvos, nei Nyderlandų į jūros dugną leisti robotai ir kameros dar neužfiksavo.

Jei lakūnų kūnus  pavyktų iškelti  sėkmingai, lėktuvas būtų vėl nuleistas į dugną, nes Lietuva kol kas neturi techninių galimybių ištraukti jį į jūros paviršių ir nugabenti į sausumą.

B. Merkys yra užsiminęs, kad jau ir Nyderlandų robotai yra užfiksavę pakankamai informacijos, kuri leistų daryti išvadas, kas lėmė, kad lėktuvas oatyrė katastrofą.

Taip pat, jau buvo patvirtinta informacija, kad lakūnas A. Mačiulis pastebėtas lėktuvo kabinoje ir kad jis su kolega neturėjo hidrokostiumų, kurie išsigelbėjimo atveju būtų leidę šaltoje jūroje plauste išgyventi bent kelias valandas.

Kai kurie LRT.lt kalbinti specialistai dar praėjusią savaitę užsiminė, jog greičiausiai lakūnai neturėjo galimybių išsigelbėti iš nukritusio į jūrą lėktuvo ir žuvo pačiomis pirmomis katastrofos minutėmis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius