Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 03 24

Sprendimą dėl situacijos VSD komitetas planuoja priimti susipažinęs su įslaptinta medžiaga

Sprendimą dėl situacijos Valstybės saugumo departamente (VSD) Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas (NSGK) planuoja priimti susipažinęs su iš departamento gautais įslaptintais atsakymais.
VSD spaudos konferencija
VSD / Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr.

„Išvados variantas pateiktas, bet dar yra įslaptintų dokumentų, ir paraginau komiteto narius susipažinti, slaptoj raštinėj, nes kitaip mes negalim priiminėti sprendimų“, – BNS sakė komiteto vadovas Dainius Gaižauskas.

Seimo komitetas antradienį uždarame posėdyje svarstė VSD atsakymus dėl žvalgybos pareigūno pateiktos informacijos apie galimai neteisėtai rinktą medžiagą.

„Prašiau, kad per šią savaitę visi iki vieno komiteto nariai susipažintų, ir greičiausiai organizuosime dar vieną posėdį, į kurį bus kviečiami VSD vadovai, ir toliau bus priimtas sprendimas“, – teigė NSGK pirmininkas.

Parengto sprendimo projekto NSGK vadovas plačiau nekomentavo, teigdamas, kad svarstymo procedūra tik prasidės.

Buvęs komiteto vadovas, dabar jo narys Vytautas Bakas BNS sakė, kad žvalgybos atsakymai turėtų būti išslaptinti, anot jo, tuomet „visuomenė pamatytų, kad buvo nemažai netiesos, kalbu apie ligšiolinę VSD poziciją“.

„Viskas, ką pateikė pranešėjas, iš esmės pasitvirtino. (...) Mano nuomone, intervencija į žmonių privatumą buvo daroma be jokio teisinio ir faktinio pagrindo. Kaip ta medžiaga, kuri buvo renkama apie šimtus žmonių, konkretus skaičius yra įslaptintas, bet tai tikrai didžiuliai kiekiai, neaišku, kaip ji buvo naudojama, kam ji buvo perduodama“, – teigė V. Bakas.

NSGK aiškintis situaciją VSD pradėjo, kai V. Bakas kreipėsi į Seimo valdybą siūlydamas pradėti parlamentinė tyrimą pagal pranešėjo informaciją.

VSD pareigūnas buvo informavęs tuometinį Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininką V. Baką, kad VSD vadovybės nurodymu 2018–2019 metais žvalgyba rinko informaciją apie tuometinio kandidato į prezidentus G. Nausėdos aplinkos žmones ir diplomatą Vygaudą Ušacką.

Pareigūnas, kuriam suteiktas pranešėjo statusas, teigė manantis, kad šiais veiksmais žvalgybos vadovai galėjo pažeisti teisėtumo ir politinio neutralumo principus. V. Bako vertinimu, pateikti duomenys rodo, kad VSD galėjo kištis į politinius procesus.

VSD teigia, kad informacijos apie minimus asmenis nerinko, griežtai laikėsi įstatymų. Žvalgybos tarnyba tvirtina, kad galėjo tikrinti informaciją, vykdydama pavedimą tirti galimą užsienio valstybių kišimąsi į rinkimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius