-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 05 04

Srutų smarvės Nemenčinėje detektyvas: „Vilniaus vandenys“ neranda kaltųjų, gyventojai pagalbos ieško Seime

Nuolatinės smarvės kankinami Vilniaus rajono gyventojai sako nebežinantys, kam skųstis, kad situacija imtų keistis. Kaip teigia, gyvulinės kilmės srutų kvapai paprastai pradeda sklisti vakarais ir savaitgaliais. Žmonės netiki, kad nuolat skundus girdintys „Vilniaus vandenų“, kuriems priklauso valykla netoli Nemenčinės, specialistai negali rasti priežasties. Tad nesulaukę pokyčių pagalbos ieško Seime.
Nuotekų valykla Gaukštonių kaime
Nuotekų valykla Gaukštonių kaime / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Negavę pagalbos, kreipėsi į Seimo narę

„Prašome Jūsų tarpininkauti sprendžiant didelės taršos problemą Vilniaus rajone. Norime pranešti apie didelės koncentracijos sklindančią smarvę, gyvulinės kilmės srutų, iš UAB „Vilniaus vandenys“ buitinių nuotekų valyklos teritorijos, esančios Vilniaus rajone, Gaukštonių kaime.

Mes, Vilniaus rajono gyventojai, norime atkreipti dėmesį, kad į sanitarinę apsaugos zoną (SAZ) mūsų gyvenamieji namai nepatenka (nes aplink valyklą jos nėra), negavome jokių apribojimų statant namus, pasirenkant gyvenamąją vietą mūsų šeimoms, auginant vaikus“, – tokį raštą sako gavusi Seimo narė, Nemenčinės vienmandatėje apygardoje išrinkta Rita Tamašunienė.

Anot parlamentarės, gavusi tokį skundą ir atkreipusi dėmesį, kad į žmonių prašymus „Vilniaus vandenys“ tinkamai nereaguoja, ji kreipėsi tiek į bendrovę, tiek į Aplinkos apsaugos departamentą (AAD), Nacionalinį visuomenės sveikatos centrą (NVSC), Vilniaus rajono savivaldybę, tikėdamasi atsakymų į gyventojų keliamus klausimus.

„Gaukštonių kaime, Vilniaus rajone, yra UAB „Vilniaus vandenys“ buitinių nuotekų valykla. Ta valykla neturi sanitarinės apsaugos zonos, gyventojai pasistatė naujus namus, jokių ribojimų nebuvo. Gyventojai sako, kad kreipėsi į bendrovę, matavimai buvo atliekami, bet esą neviršijo galimos taršos normos.

Ta valykla neturi sanitarinės apsaugos zonos, gyventojai pasistatė naujus namus, jokių ribojimų nebuvo.

Anksčiau smarvė sklisdavo reguliariai vakarais po 20 val., bet kai gyventojai ėmė kelti triukšmą, tada smirdėti ėmė savaitgaliais, kartais po darbo valandų, kaip įtaria žmonės, kad niekas negalėtų kontroliuoti. „Vilniaus vandenys“ konstatavo, kad galimai yra nelegalus įsikirtimas į nuotekų tinklus, bet jie iki šiol nieko nepadarė“, – apie situaciją pasakojo R.Tamašunienė.

Anot Seimo narės, kvapų intensyvumas buvo matuotas, ribų neviršijo, tačiau ji linkusi tikėti vietos gyventojais, kurie teigia, kad dėl smarvės sunku išbūti savo namų kieme.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rita Tamašunienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rita Tamašunienė

„Privaloma ieškoti sprendimų, galbūt techninių. Jeigu yra įsikirtimas, sustabdyti nuotekų tekėjimą toje vietoje, teršėją nubausti, juk tai buitinių nuotekų valykla, neskirta jokiems kitiems teršalams. Gyventojai iš pradžių dar girdėjo pažadus, bet greitai nusivylė, nes per metus niekas nepajudėjo“, – sakė R.Tamašunienė.

Renka parašus ir dalijasi įtarimais

Gyventojai šįkart jau kovoti pasiryžę ne po vieną – prie rašto Seimo narei pridėjo ir dešimtis parašų.

„Atkreipiame dėmesį, jog kvapo koncentracija yra dozuojama, prieš metus tai buvo kiekvieną dieną nuo 20 val., preliminariai kas 20 min., ir savaitgalio vakarais. Po pirmo mūsų kreipimosi į UAB „Vilniaus vandenys“ smirdėti srutomis minėta buitinių nuotekų valykla pradėjo nepriklausomai nuo laiko, pastebėjome, kad bet koks kreipimasis į UAB „Vilniaus vandenys“ daro įtaką ir kvapams iš minėtos valyklos. Maksimaliai nesmirda dvi savaites.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Nuotekų valykla Gaukštonių kaime
Luko Balandžio / 15min nuotr./Nuotekų valykla Gaukštonių kaime

Labiausiai smirda per šventines dienas, visą parą per Kalėdas, Velykas ir kitas šventines dienas, savaitgaliais ar po darbo valandų, kai nėra galimybės niekam kontroliuoti oro/gamtos taršos, o mes negalime net atidaryti langų, jau nekalbant apie buvimą lauke.

Mums irgi kyla klausimas dėl išvalytų nuotekų kokybės, kurios patenka į Neries upę, jei UAB „Vilniaus vandenys“ konstatuoja padidintą taršą ir nelegalų įsikirtimą buitinių nuotekų valykloje. Ar įrenginiai, pritaikyti buitinėms nuotekoms valyti, geba išvalyti gyvulinės kilmės taršą?“ – Seimo narei rašė Gaukštonių, Gegužinės, Pučkalaukio ir kitų aplinkinių kaimų gyventojai, teigdami, kad yra paprasčiausiai nuodijami.

Ar įrenginiai, pritaikyti buitinėms nuotekoms valyti, geba išvalyti gyvulinės kilmės taršą?

Čia gyvenantys žmonės sako norintys, kad tarša būtų sustabdyta, tada nesklistų smarvė, be to, reikalaujama įsitikinti, jog į Nerį ištekantis vanduo tikrai atitinka reikalavimus.

Žvalgosi į įmones netoliese

15min duomenimis, gyventojai žvalgosi į netoliese Gaukštonyse esančias įmones, užsiimančias gyvulių auginimu, esą galbūt iš ten netinkamos nuotekos suplūsta į šią valyklą.

O besikeičiantis smarvės pasklidimo laikas juos verčia net įtarinėti, ar niekas neperspėja teršėjų, kai gyventojai nusiunčia raštą „Vilniaus vandenims“ ar valstybinėms kontrolės institucijoms. Nes nuo to labai priklauso, kada kvapai pasklinda ir koks jų intensyvumas.

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) kol kas į jokį klausimą apie galimą taršą šioje Nemenčinės seniūnijos vietoje atsakyti negali.

Kaip 15min teigė NVSC atstovai, „šiuo metu pradėtas patikrinimas, kol kas dar jokių išvadų nėra“.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Nuotekų valykla Gaukštonių kaime
Luko Balandžio / 15min nuotr./Nuotekų valykla Gaukštonių kaime

Pasigenda vietiniai ir Nemenčinės seniūnijos dėmesio, esą net prisišaukti seniūnę įsitikinti, kad jų kiemuose kvapai kartais sunkiai pakeliami, sudėtinga.

Vardija seniūnės pastangas

Vilniaus rajono savivaldybės Viešųjų ir tarptautinių ryšių skyriaus vyr. specialistės Ilonos Leganovič persiųstame komentare vis dėlto teigiama, kad Nemenčinės seniūnė Valerija Stakauskaitė deda daug pastangų, mėgindama gyventojams padėti.

„Nemenčinės seniūnė informavo, kad kovo 17 d. gautas gyventojo skundas dėl sklindančio stipraus ir nemalonaus kvapo iš UAB „Vilniaus vandenų“ teritorijos, esančios Gaukštonių kaime, kovo 22 d. buvo persiųstas pagal kompetenciją išnagrinėti UAB „Vilniaus vandenys“ ir Aplinkos apsaugos departamento Vilniaus valdybai.

AAD Vilniaus valdyba informavo Nemenčinės seniūniją, kad atsižvelgiant į skunde išdėstytas aplinkybes raštas pagal kompetenciją buvo persiųstas nagrinėti NVSC. NVSC seniūnijai ir skundą parašiusiam gyventojui balandžio 15 d. atsakyme nurodyta, kad atsižvelgiant į tai, jog kvapų kontrolę atlieka iš skirtingų institucijų ir iš daug asmenų sudaryta komisija, buvo priimtas sprendimas vykdyti neplaninę ūkio subjektų priežiūrą, išskyrus kvapų kontrolę gyvenamuosiuose ir visuomeninės paskirties pastatuose“, – teigiama Vilniaus rajono savivaldybės pateiktame komentare.

Nemenčinės seniūnė informavo, kad skundas dėl sklindančio stipraus ir nemalonaus kvapo iš UAB „Vilniaus vandenų“ teritorijos persiųstas „Vilniaus vandenims“ ir AAD.

Nemenčinės seniūnija taip pat praeitą savaitę kreipėsi į Vilniaus rajono savivaldybės administraciją su prašymu atlikti kvapo, sklindančio iš UAB „Vilniaus vandenų“ teritorijos Gaukštonių kaime, tyrimą.

Penktadienį buvo gautas ir UAB „Vilniaus vandenys“ atsakymas su apgailestavimu dėl susidariusios situacijos ir informacija, kokių veiksmų bendrovė ėmėsi ir ketina imtis siekdama sustabdyti nuo Nemenčinės nuotekų valyklos periodiškai pasikartojančio nemalonaus kvapo sklidimą.

„Atsiųstame rašte nurodoma, kad galimai pasikartojantis nemalonus kvapas Gaukštonių kaime susijęs su neleistina biologinės kilmės tarša, t. y. su gyvulinės kilmės tarša (pvz., mėsos arba pieno perdirbimo veikla, taip pat neatmetama versija, kad tai gali būti ir gyvūnų auginimu užsiimančių juridinių ir fizinių asmenų išleidžiamos gyvulinės kilmės atliekos).

Luko Balandžio / 15min nuotr./Nuotekų valykla Gaukštonių kaime
Luko Balandžio / 15min nuotr./Nuotekų valykla Gaukštonių kaime

Bendrovės atstovai, įtaria, jog galimai yra nelegaliai prisijungta prie bendrovės nuotakyno bei tęsia galimo nelegalaus prisijungusio subjekto paieškas, nuolat atlieka teršalų tyrimus, tikrina galimus potencialius teršėjus bei imasi techninių sprendimų nemalonaus kvapo sklidimo sustabdymui“, – teigia Vilniaus rajono savivaldybė.

„Vilniaus vandenys“ savivaldybę užtikrino, kad ne kartą kreipėsi į aplinkos apsaugos institucijas, prašydami įvertinti esamą situaciją bei pagal kompetenciją patikrinti ūkinės veiklos vykdytojus, kaip pastarieji tvarko savo veikoje susidarančias atliekas ir nuotekas, padedant nustatyti galimai esamą nelegalų teršėją, kuris neleistinai į bendrovės eksploatuojamą nuotekų sistemą išleidžia galimai biologinės kilmės atliekas.

Problema žinoma, kaltininkų neranda

Kaip 15min teigė „Vilniaus vandenų“ Komunikacijos skyriaus vadovė Renata Smalskė, nemalonių kvapų problema Gaukštonių, Pučkalaukio kaimuose Vilniaus rajone bendrovei žinoma.

Situacija vargina tiek bendruomenę, tiek ir bendrovės specialistus, dedančius pastangas, kad nemalonaus kvapo šaltinis būtų nustatytas.

„Besikartojanti situacija vargina tiek vietinę bendruomenę, tiek ir bendrovės „Vilniaus vandenys“ specialistus, dedančius maksimalias pastangas, kad nemalonaus kvapo šaltinis būtų nustatytas. Bendrovė ne kartą tikrino ir analizavo galimas nemalonių kvapų priežastis. Tenka apgailestauti, tačiau bendrovė kol kas neturi jokios patikimos informacijos apie kvapų kilmę ir už juos atsakingus fizinius ar juridinius asmenis.

Siekiant išsiaiškinti kvapų šaltinį, pirmiausiai buvo patikrintos Nemenčinės bei Kabiškių kaimo siurblinės, dvi slėginės linijos, kuriomis nuotekos iš gyvenamųjų namų ir juridinių objektų atiteka į nuotekų valyklą. Tačiau pačiose siurblinėse padidėjusios taršos koncentracijų ir specifinio nemalonaus kvapo nenustatyta“, – teigiama bendrovės komentare.

Kaip tvirtina R.Smalskė, siekiant išsiaiškinti, kuria linija taršios, specifinio kvapo nuotekos patenka į valyklą, buvo atskirti Nemenčinės miesto ir Kabiškių kaimo nuotekų srautai:

„Nustatytas kvapo šaltinis Kabiškių kaimo nuotekose. Čia užfiksuota ir padidėjusi atitekančių nuotekų tarša. Vykdant reguliarų nuotekų užterštumo monitoringą nustatyta ir tai, kad padidėjusios taršos nuotekos valyklą pasiekia išskirtinai tik vėlyvu – vėlaus vakaro ar nakties metu. Kvapas nėra juntamas nuolat, tačiau jis kartojasi.

Bendrovė įtaria, kad pasikartojantis nemalonaus kvapas galimai susijęs su neleistina biologinės (t. y. gyvulinės kilmės tarša, pavyzdžiui, mėsos arba pieno perdirbimo veikla), taip pat neatmetama versija, kad tai gali būti ir gyvūnų auginimu užsiimančių juridinių ir fizinių asmenų išleidžiamos gyvulinės kilmės atliekos. Tačiau tai daroma nelegaliai – neteisėtai pasijungiant į bendrovės nuotakynus ar išpilant gyvulinės kilmės atliekas į bendrovės eksploatuojamus nuotekų šulinius.“

Nustatytas kvapo šaltinis Kabiškių kaimo nuotekose. Čia užfiksuota ir padidėjusi atitekančių nuotekų tarša.

Anot „Vilniaus vandenų“ atstovės, bendrovė ir toliau deda visas pastangas teršėjui nustatyti.

Todėl laikinai buvo sustabdytas atvežtinių nuotekų priėmimas, pradėtas reguliarus nuotekų užterštumo monitoringas, įvairiu paros metu vykdomos neplaninės išleidžiamų nuotekų patikros – tikrinami potencialūs juridiniai teršėjai, imami nuotekų mėginiai ir ieškoma galimo nelegalaus pasijungimo.

„Bendrovė ne vieną kartą kreipėsi ir į aplinkos apsaugos institucijas, prašydama įvertinti esamą situaciją bei patikrinti ūkinės veiklos vykdytojus, kaip jie tvarko susidarančias atliekas. Deja, pagalbos iš aplinkosaugos pareigūnų kol kas nesulaukė.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Nuotekų valykla Gaukštonių kaime
Luko Balandžio / 15min nuotr./Nuotekų valykla Gaukštonių kaime

Nemenčinės miestelis nedidelis, vietinę bendruomenę sieja glaudus ryšys, todėl bendrovė kreipiasi į pačią vietos bendruomenę, prašydama suteikti naudingos informacijos dėl galimo teršėjo, kuris į bendrovės nuotekų tinklus neleistinai išleidžia gyvulinės (biologinės) kilmės atliekas. Turinčius informacijos ar pastebėjusius neleistiną taršą raginame nedelsiant tai pranešti“, – teigiama komentare.

Taip pat „Vilniaus vandenys“ žada ir toliau vykdyti reguliarų nuotekų užterštumo monitoringą, nuotekų debito matavimus, tęs potencialių teršėjų paieškas.

Be to, papildomai uždengta ir užsandarinta nuotekų skirstymo kamera, toliau rengiamas projektas užsandarinti ir biologinio valymo įrenginius, kad nuotekų valymo metu nuotekos nekontaktuotų su aplinkos oru.

„Artimiausiu metu planuojama pasitelkus televizinę diagnostiką ištirti nuo Kabiškių km. iki Nemenčinės nuotekų valymo įrenginių nutiestą slėginę nuotekų liniją, siekiant identifikuoti galimas nelegalias prisijungimo vietas. Viliamės, kad sutelkus bendrovės ir vietos bendruomenės pastangas, taršos ir kvapų šaltinis bus identifikuotas, o teršėjai įpareigoti prisiimti atsakomybę“, – apie situaciją kalbėjo R.Smalskė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius