-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 04 18

Stačiatikių metropolitas: trys atleisti kunigai patys pasirinko nesantarvės kelią

Stačiatikių bažnyčios Lietuvos metropolitas Inokentijus sako, kad praėjusią savaitę atleisti trys kunigai jau seniai planavo pereiti į kitą jurisdikciją ir patys pasirinko nesantarvės kelią. Nors kunigai teigė, kad išeina dėl nepakankamai griežto bažnyčios požiūrio į Rusijos sukeltą karą Ukrainoje, tačiau metropolitas tokius kaltinimus atmeta ir vadina juos šmeižtu.
Ortodoksų bažnyčios Lietuvoje vadovas arkivyskupas Inokentijus
Ortodoksų bažnyčios Lietuvoje vadovas arkivyskupas Inokentijus / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Bet kokios spekuliacijos apie Ortodoksų Bažnyčią Lietuvoje kaip galimą kitų valstybių įrankį, yra absurdiškos. Taip galima pamanyti, tik nežinant, jog Lietuvoje didžiąją ortodoksų tikinčiųjų dalį sudaro vidutinio amžiaus, pagyvenę žmonės ir senolės. Piktavališkai tvirtinti, jog Lietuvos Ortodoksų Bažnyčios dvasininkija palaiko karą ir pateisina agresiją – tėra šmeižtas“, – skelbiama pranešime.

Anot metropolito Inokentijaus, jo pozicija nepasikeitė nuo kovo 17-osios, kai buvo išplatintas kreipimasis, kuriame teigta, kad Lietuvos Ortodoksų bažnyčia smerkia Rusijos karą prieš Ukrainą. Pats Inokentijus tuomet nurodė, kad su Patriarchu Kirilu turi skirtingą požiūrį į Rusijos vykdomą politiką, skirtingai interpretuoja tai, kas vyksta Ukrainoje.

„Mes gyvename laisvoje demokratinėje valstybėje. Lietuva – ne Rusija“, – skelbta prieš mėnesį.

Dėl viešojoje erdvėje pasklidusių spekuliacijų, metropolitas sako dar kartą norintis pabrėžti: „Lietuvos Ortodoksai buvo ir išliks atsidavę Lietuvai, ištikimi nepriklausomybės ir laisvės dvasiai, besilaikantys Lietuvos Respublikos įstatymų, įnešę savą indelį į laisvos Lietuvos kūrimąsi. Mes nuoširdžiai meldžiamės už Lietuvą, jos kariuomenę ir visus Lietuvos žmones, o dabar – ir už sielvartaujančius Ukrainos žmones“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Naujoji Ukrainos nepriklausoma Bažnyčia surengė istorines pirmąsias pamaldas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Naujoji Ukrainos nepriklausoma Bažnyčia surengė istorines pirmąsias pamaldas

Kalbėdamas apie tris kunigus, kurie praėjusią savaitę buvo atleisti – Vitalijų Mockų, Gintarą Jurgį Sungailą ir Vitalį Dauparą - metropolitas Inokentijus pažymėjo, kad jie jau seniai „kūrė planus pereiti į Konstantinopolio Patriarchato jurisdikciją, o po tragiškų įvykių Ukrainoje apie savo ketinimus prabilo viešai“.

„Kas tie kunigai? Jų vardai yra žinomi, jie yra pasiskelbę didvyriais ir kankiniais, tačiau iš tiesų tėra sunkiai nusidėję Dievui Bažnyčios skaldytojai. Jie patys pasirinko nesantarvės kelią, ir dabar bando sugundyti kitus kunigus bei tikinčiuosius.

Man asmeniškai tai yra labai skaudi patirtis, nes dviems iš jų pats esu suteikęs kunigystės sakramentą, o ir mūsų santykiai buvo pagrįsti nuoširdumu ir tėviška globa, ir štai – sulaukiau smūgio iš pasalų. Man graudu, meldžiu Dievo jų pasiklydusių sielų išganymo. Iš tiesų, jie nežino, ką daro, dangstydami savo kėslus gerais ketinimais, prieškarine retorika ir patriotiniais šūkiais“, – rašoma bažnyčios paskelbtame pareiškime.

Jame pabrėžiama, kad bažnyčios skilimas kelia grėsmę tiek visuomenei, tiek valstybei.

Praėjusį penktadienį portalas Bernardinai.lt paskelbė, kad pirmą kartą Lietuvos istorijoje buvo atleisti trys ortodoksų kunigai. Šventikai tuomet teigė, kad išeina dėl nepakankamai griežtos bažnyčios politikos Rusijos karo prieš Ukrainą atžvilgiu.

G.Sungaila interviu „LRT Novosti“ sakė, kad kunigams buvo nurodyta nekalbėti apie Rusijos pradėtą karą ir situaciją Ukrainoje.

„Kai vasario 24 d. prasidėjo karas, bažnyčios vadovybėje buvo tam tikra tyla – kunigams buvo pasakyta jokiu būdu nekalbėti apie karą ir apskritai apie situaciją Ukrainoje. Kovo pradžioje įvyko dvasininkų susitikimas ir aš, taip pat dar keli kunigai, pasirašėme kreipimąsi, kad Maskvos patriarchas Kirilas palaiko karą, todėl negalime vadinti jo savo vyriausiuoju, savo tėvu. Ir jei bus liepiama jį tokiu vadinti, mes išeisime“, – minėjo kunigas.

Stačiatikių kunigai Maskvos patriarcho Kirilo vardą mini liturgijos metu. Jis yra atvirai išsakęs palaikymą prezidentui Vladimirui Putinui ir Rusijos invazijai į Ukrainą.

G.Sungaila „LRT Novosti“ sakė, kad stačiatikių šventikai yra susiskaldę dėl Rusijos pradėto karo Ukrainoje. Didžioji dalis palaiko Maskvą, tačiau mažesnioji – ne.

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Patriarchas Kirilas
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Patriarchas Kirilas

Lietuvos stačiatikių bažnyčia yra viena iš devynių tradicinių religinių bendruomenių Lietuvoje. Ji turi metropolijos titulą, priklauso Maskvos ir Visos Rusios patriarchatui. Bendruomenei vadovauja Vilniaus ir Lietuvos stačiatikių arkivyskupas metropolitas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius