Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Stadionu domėsis ir Seimo Audito komitetas: R.Budbergytė tikisi konkrečių atsakymų

Daugėjant klausimų dėl Nacionalinio stadiono statybų koncesijos sutarties, vasario 21 d. šaukiamas neeilinis Seimo Audito komiteto posėdis. Jį inicijavusi komiteto pirmininko pavaduotoja, socialdemokratų Seimo frakcijos seniūnė Rasa Budbergytė nuogąstauja, kad valdantieji nepalaikys šios iniciatyvos, mat jau blokavo šios temos svarstymą Antikorupcijos komisijoje, rašoma spaudai išplatintame pranešime.
Rasa Budbergytė
Rasa Budbergytė / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Į Audito komitetą kviečiami Vilniaus miesto savivaldybės administracijos, Vyriausybės, Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos, Finansų ministerijos, Ekonomikos ir inovacijų ministerijos, Centrinės projektų valdymo agentūros, Viešųjų pirkimų tarnybos, Lietuvos statybininkų asociacijos, Valstybės kontrolės atstovai.

„Savivaldybė turės paaiškinti, kam reikalinga brangi koncesijos sutartis, jeigu galima eiti viešųjų pirkimų keliu – pripažįstama, kad savivaldybė turėtų galimybių išsimokėti per dvejus metus. Kyla klausimas: kam tokiu atveju išvis reikalinga ir naudinga ta koncesija? Įgyvendinti projektą koncesijos būdu visada brangiau, nei nustatyta tvarka surengiant viešuosius pirkimus“, – komentuoja R. Budbergytė.

Socialdemokratė taip pat norėtų išgirsti atsakingų priežiūros institucijų atsakymą, kaip stadiono statybų projektas dera su fiskalinės drausmės reikalavimais. Daug klausimų kyla ir dėl kainų indeksavimo.

„Darbų sąmata išsipūtė neva dėl kainų indeksavimo. Bet ne visai aišku, kaip jos ten buvo indeksuotos. Kas prižiūri tuos indeksus? Ar priežiūros institucijos gali užtikrinti, kad kainos buvo indeksuotos teisingai ir pagrįstai?

Pagaliau svarbu žinoti, ar buvo indeksuotas ir darbo užmokestis, pirmiausia tiems, kurių rankomis ir bus statomas tas nelemtas stadionas. Būtų labai negražu, jei šitaip padidinus darbų sąmatą, darbuotojams būtų mokama pagal senus tarifus“, – įspėja R. Budbergytė.

Parlamentarė tikisi komitete išgirsti išsamius kontrolės institucijų ir Finansų ministerijos atsakymus ir vertinimą, koks bus Vilniaus savivaldybės koncesijos sutarties dėl daugiafunkcio komplekso poveikis viešiesiems finansams.

„Viena iš šalių yra Švietimo, mokslo ir sporto ministerija. Bet, atrodo, niekas nepaklausė, ar ji turi tiek lėšų, ar tos papildomos lėšos suplanuotos kur nors? Tai valstybės biudžeto pinigai“, – pabrėžia R. Budbergytė.

Pasak socialdemokratės, būtina įsitikinti, ar planuojami esminiai koncesijos sutarties kainos ir įgyvendinimo terminų pakeitimai nebus žalingi viršiesiems finansams.

„Pirmiausia reikia elementarios kaštų ir naudos analizės. Kur ji? Nuo to turėjo prasidėti visos šnekos apie sąlygų keitimą. O dabar mes pastatomi prieš faktą – ir net girdime kažką panašaus į grasinimus ir šantažą, kai sakoma, kad jeigu dabar „įsikiš“ priežiūros institucijos, tai viskas žlugs ir visiems bus „labai blogai“.

Kas tai, jei ne šantažas? Nusigyvenome tiek, kad kai kas gali „šokdinti“ atsakingas valstybės įstaigas“, – stebisi Lietuvos socialdemokratų partijos Seimo frakcijos seniūnė Rasa Budbergytė.

Seimo Audito komiteto neeilinis posėdis „Dėl tolimesnės projekto „Daugiafunkcis sveikatinimo, ugdymo, švietimo, kultūros ir užimtumo skatinimo kompleksas“ įgyvendinimo eigos“ vyks nuotoliu vasario 21 d., trečiadienį, 10 val.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius