Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 01 19

Statistikos departamentas: visiškai paskiepyti turi 21 kartą mažesnę tikimybę patekti į reanimaciją

Statistikos departamentas savo paskyroje „Facebook“ paskelbė, kad tarp COVID-19 ligonių, gydomų reanimacijos ir intensyviosios terapijos (RIT) skyriuose, visiškai vakcinuotų yra tik 10 proc. Statistikos departamento analitikai prognozuoja, kad netrukus prasidės hospitalizacijų ir mirčių skaičių augimas.
Kauno klinikos
Kauno klinikos / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Statistikos departamento analitikai paaiškina, ką reiškia tokie skaičiai.

„Svarbu žinoti kontekstą. RIT skyriuose atsiduriančių COVID-19 ligonių amžiaus grupei būdingas pilnos vakcinacijos procentas Lietuvos populiacijoje yra >70 proc.

Tad net be detalaus tyrimo (naudojančio mokslinių publikacijų standartus atitinkančius statistinės analizės metodus) matyti, kad vakcinos net prie omikron atmainos labai efektyviai apsaugo nuo pačių rimčiausių pasekmių – atsidūrimo RIT skyriuose:

Jeigu populiacijoje skiepytų yra 70 proc., o tarp hospitalizuotų jų yra tik 10 proc., vadinasi apytikslis vakcinų efektyvumas yra:

1 - (10 % / 70 %) / (90 % / 30 %) = 0.95 = 95 % !

Kitaip tariant, pilnai skiepyti asmenys turi apytiksliai:

(90 % / 30 %) / (10 % / 70 %) = 21 kartą MAŽESNĘ riziką pakliūti į RIT skyrių dėl COVID-19!“ – rašo Statistikos departamento analitikai.

Kitos detalės

Statistikos departamento analitikai taip pat prognozuoja, kad netrukus prasidės hospitalizacijų ir mirčių skaičių augimas.

„Šiuo metu dėl omikron atmainos labai sparčiai augant užsikrėtimų skaičiui (rekordas kiekvieną dieną), hospitalizacijų bei mirčių dėl COVID-19 skaičiai kol kas neauga, nes atsilieka 3–4 savaitėm, tačiau augimas netrukus prasidės.

Šioje iliustracijoje neparodyta, tačiau vakcinos taip pat apsaugo ir nuo užsikrėtimo virusu, ir nuo tikimybės užkrėsti, ir nuo mirties dėl COVID.

Sustiprinančioji vakcinos dozė (einanti po pilno skiepijimo kurso) dar geriau apsaugo nuo užsikrėtimo, hospitalizacijos ir mirties. Stipriausia apsauga yra kuomet paskutinis skiepas yra gautas ne per seniausiai.

Lietuvos statistikos departamentas gyventojų sveikatos duomenyse nepastebi jokių požymių, kad po skiepo būtų pagausėję mirties įvykių (apie kuriuos vis dar pasirodo legendų socialiniuose tinkluose)“, – rašo analitikai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius